
Meer bescherming voor mensen die om schuld paspoort mislopen
DEN HAAG (ANP) - Mensen die in het buitenland verblijven en een schuld hebben bij de overheid kan een paspoort geweigerd worden op grond van de Paspoortwet. Maar de Raad van State heeft bepaald dat die groep vanaf nu meer rechtsbescherming van de bestuursrechter krijgt.
Voordat iemand een paspoort kan worden ontzegd, moet diegene in het Register Paspoortsignaleringen staan. Dat gebeurt als een overheidsorgaan aan de minister van Binnenlandse Zaken vraagt om iemand die een schuld heeft bij bijvoorbeeld de Belastingdienst, en die niet betaalt of ook geen afspraken maakt om de schuld af te lossen, in het register op te nemen. Ook moet er een "gegrond vermoeden" zijn dat diegene vanuit het buitenland onder zijn schuld uit probeert te komen.
Eenmaal in het register, kan een paspoort worden geweigerd. Eerst kon iemand alleen bezwaar maken op het moment dat het paspoort daadwerkelijk werd geweigerd, maar vanaf nu kan dat ook tegen de paspoortsignalering zelf door een procedure bij de bestuursrechter te beginnen. Zowel het verzoek aan de minister als de al geregistreerde signalering mag worden aangevochten.
Een tweede verandering om mensen in het buitenland met een schuld extra te beschermen is dat het bestuursorgaan voortaan moet uitzoeken of er een "gegronde reden is om te twijfelen aan de rechtmatigheid van de paspoortsignalering" wanneer een paspoort ontzegd wordt. Als er zo'n reden blijkt te zijn moet het paspoort alsnog gegeven worden. Eerst werd een paspoort sowieso geweigerd, tenzij de paspoortsignalering "evident onjuist" was.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Kinderen op de basisschool leren het meest wanneer hun leerkracht langdurig in dienst is van de school. Als er veel verloop is, is dat juist fnuikend voor de kinderen.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is de afgelopen jaren in rap tempo meer gaan investeren in klimaatvriendelijke technieken, van elektrische auto's tot zonnepanelen en van warmtepompen tot verzwaring van het elektriciteitsnetwerk. In 2023 telden al deze investeringen volgens het CBS op tot bijna 41 miljard euro. Daarmee bedraagt de toename bijna 80 procent ten opzichte van 2019, exclusief inflatie.
3 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Twee families maken gebruik van hun spreekrecht tijdens de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee. De zaak tegen de twee schippers van de snelboot en de watertaxi begint dinsdag in de rechtbank in Leeuwarden.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar zijn in het havengebied van Antwerpen 166 vermoedelijke uithalers gearresteerd, een recordaantal. De helft van hen heeft de Nederlandse nationaliteit, zo maakte de Belgische politie maandag bekend.
7 uur geledenZWOLLE (ANP) - Burgemeester Peter Snijders van Zwolle vindt dat Geert Wilders een voorbeeld kan nemen aan zijn stad. De gemeenteraad stemde maandagavond in met de komst van een asielzoekerscentrum voor vierhonderd vluchtelingen in een nieuwbouwbuurt in Zwolle. PVV-leider Wilders had voorafgaand aan de vergadering tegenstanders van een azc opgeroepen om het "niet te accepteren" als de raad zo'n besluit zou nemen.
12 uur geledenZWOLLE (ANP) - De gemeenteraad van Zwolle heeft ingestemd met de komst van een asielzoekerscentrum in een nieuw deel van de wijk Stadshagen. In het azc, dat in 2027 wordt gebouwd, moet ruimte komen voor maximaal vierhonderd asielzoekers. Een deel van de omwonenden en inwoners van Zwolle verzet zich tegen de komst van een COA-opvanglocatie in De Tippe.
13 uur geleden