
Meer beleggingen in opkomende markten door Nederlandse huishoudens
AMSTERDAM (ANP) - Nederlandse huishoudens hebben vorig jaar meer belegd in opkomende markten zoals China, Zuid-Afrika en Brazilië. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB). De totale waarde van die beleggingen nam wel af vanwege koersverliezen.
Volgens DNB stroomde vorig jaar voor netto 162 miljoen euro naar beleggingen in opkomende markten, hoofdzakelijk via beleggingsfondsen. Dat was 76 miljoen euro in 2021 en 31 miljoen euro in 2020. DNB stelt dat door de lage spaarrente het voor beleggers aantrekkelijker is om meer risico te nemen. Opkomende markten worden gezien als alternatieve beleggingscategorie, waar meer rendement wordt verwacht.
De totale waarde van de beleggingen van huishoudens in opkomende landen ging dus wel omlaag, vanwege verliezen op de financiële markten. Die totale waarde bedroeg eind vorig jaar ruim 2,2 miljard euro, tegen het recordniveau van meer dan 2,6 miljard euro eind 2021. Daarmee zijn beleggingen in opkomende markten goed voor circa 2 procent van het totale effectenbezit van Nederlandse huishoudens. Het totaal van alle beleggingen van huishoudens stond eind vorig jaar op 156,5 miljard euro, aldus DNB.
DNB stelt dat binnen de aandelenportefeuille van beleggingen in opkomende markten de kroon wordt gespannen door Zuid-Afrika. Dat komt vooral door posities in Naspers, het moederbedrijf van de in Amsterdam genoteerde techinvesteerder Prosus. Daarna volgen China, inclusief Hongkong, en Brazilië.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Ruimtebedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk heeft toegezegd om 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) te investeren in xAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) van de miljardair. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dit zou de banden versterken tussen de ondernemingen van Musk en xAI moet daardoor beter kunnen concurreren met OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT.
1 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".
15 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.
15 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De onlangs aangenomen uitgavenwet van president Donald Trump, bekend als 'one big beautiful bill', omvat forse verhogingen van de visumkosten voor niet-immigranten die volgend jaar ingaan. Dat is net het jaar dat de Verenigde Staten buitenlandse supporters hopen te lokken voor het WK voetbal in eigen land, schrijft zakenblad Forbes.
16 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie "blijft standvastig, verenigd en klaar om haar belangen te beschermen", zei António Costa, voorzitter van de Europese Raad, in een reactie op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om de EU per 1 augustus een invoertarief van 30 procent op te leggen.
16 uur geledenMEXICO-STAD (ANP/AFP) - Mexico heeft geplande Amerikaanse importheffingen veroordeeld. Het land zou vooraf al zijn geïnformeerd over het plan om op 1 augustus heffingen van 30 procent op te leggen. "We gaven aan de onderhandelingstafel al aan dat het een oneerlijke deal was en dat we het er niet mee eens waren", melden Mexicaanse ministeries in een gezamenlijke verklaring.
17 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Vooral de verladende partijen in de Rotterdamse haven zullen de gevolgen van importheffingen vanuit de VS merken. Dat zei een woordvoerster van de haven na de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om op producten uit de Europese Unie importheffingen van 30 procent in te voeren.
17 uur geleden