Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer bedrijven voldoen aan afspraken uit textielconvenant

Meer bedrijven voldoen aan afspraken uit textielconvenant

DEN HAAG (ANP) - Het percentage kleding- en textielbedrijven dat voldoet aan eerder afgesproken regels over duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen neemt verder toe. Volgens de jaarrapportage van het Convenant Duurzame Kleding en Textiel (CKT) voldeed vorig jaar 80 procent van de deelnemende bedrijven aan de afspraken. Dat is meer dan de 63 procent een jaar eerder. Wel moet worden aangetekend dat het leeuwendeel van de markt nog niet zijn handtekening heeft gezet onder het convenant.

Volgens het jaarrapport worden productieketens van deelnemende bedrijven steeds transparanter. Van bijna 6000 productielocaties zijn de gegevens inmiddels openbaar. Het aandeel duurzamere grondstoffen nam toe van 28 naar 38 procent. De coronapandemie had evengoed een grote impact op de kleding- en textielbedrijven in Nederland en voor bedrijven en arbeiders in de productielanden. Orders werden stopgezet, met negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid in de sector. Soms kwam ook de vakbondsvrijheid onder druk te staan. Verder maakte de pandemie het lastiger om controles op locatie uit te voeren.

In 2016 schaarden de eerste vijftig bedrijven zich achter de afspraken om misstanden in de kledingindustrie tegen te gaan. Het aantal deelnemers groeide gestaag. De bedrijven die meedoen zetten de problemen bij hun leveranciers in landen als Bangladesh, India, Pakistan en Turkije op een rijtje. Ze zeggen onder meer toe jaarlijks een plan op te stellen om zaken als kinderarbeid, onveilige werkomstandigheden en milieuverontreiniging de wereld uit te helpen. Een onafhankelijk secretariaat beoordeelt de plannen van de bedrijven op kwaliteit en ambitie.

Wetgeving

De bedoeling was om binnen vijf jaar 80 procent van de kleding- en textielbedrijven die actief zijn op de Nederlandse markt mee te krijgen met het CKT. Dat bleek iets te ambitieus. Momenteel doet 40 tot 45 procent van de kleding- en textielbedrijven mee.

Om ook andere bedrijven zover te krijgen om meer openheid te geven, is volgens de Sociaal-Economische Raad (SER) ook wetgeving nodig, in combinatie met vrijwillige afspraken. "Om verdere stappen te zetten, is een gelijk speelveld voor bedrijven nodig, een blijvend actieve overheid en nog meer samenwerking tussen alle betrokkenen in Nederland, Europa en wereldwijd. Uiteindelijk kan geen bedrijf achterblijven", zegt ook Pierre Hupperts, voorzitter van het CKT. De SER zal de politiek deze zomer andermaal adviseren met regels voor kledingbedrijven te komen. Ook in Brussel wordt gesproken over strengere afspraken. Die worden dit najaar door de Europese Commissie behandeld.

Meer uit Financieel

Damrak in het rood na Israëlische aanval op Iran, olie duurder

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag flink omlaag na de Israëlische aanval op Iran. Israël voerde in de nacht van donderdag op vrijdag tientallen preventieve aanvallen uit op militaire en nucleaire doelen in Iran. De aanval voedt de angst voor een breder conflict in de regio.

22 minuten geleden
KLM schrapt vlucht naar Tel Aviv na Israëlische aanval op Iran

SCHIPHOL (ANP/AFP) - Luchtvaartmaatschappij KLM schrapt vrijdag de enige vlucht die gepland stond van Schiphol naar Tel Aviv, na de aanvallen van Israël op Iran in de nacht van donderdag op vrijdag. Het luchtruim van Israël is als gevolg hiervan gesloten.

1 uur geleden
Meta doet 'aanzienlijke investering' in start-up Scale AI

SAN FRANCISCO (ANP) - Facebook-moederbedrijf Meta Platforms gaat een "aanzienlijke investering" doen in de start-up Scale AI, meldt dat laatste bedrijf op zijn website. Hoeveel met die investering gemoeid is, is niet bekendgemaakt. Volgens Scale AI zal het bedrijf daardoor gewaardeerd worden op 29 miljard dollar.

1 uur geleden
Boeing-topman niet naar luchtvaarshow Parijs na crash in India

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Topman Kelly Ortberg van vliegtuigfabrikant Boeing gaat niet naar de luchtvaartshow in Parijs die volgende week plaatsvindt. Dat meldt Bloomberg vrijdagochtend op basis van een intern bericht dat het persbureau heeft ingezien. Ortberg heeft zijn plannen geannuleerd na een dodelijke vliegtuigcrash in India op donderdag. Daarbij zijn op één na alle 242 inzittenden om het leven gekomen.

1 uur geleden
Olieprijs flink hoger na aanval Israël op Iran, ook goud stijgt

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De olieprijzen zijn omhooggeschoten na de aanval van Israël op Iran in de nacht van donderdag op vrijdag. De "tientallen preventieve aanvallen" waren volgens het Israëlische leger gericht op "militaire en nucleaire doelen", omdat Irans nucleaire programma een "essentiële bedreiging vormt voor Israël".

1 uur geleden
Nederlandse export van goederen stijgt in april

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in april opnieuw gestegen. De groei viel wel terug ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek nam vooral de uitvoer van machines en voedings- en genotmiddelen toe. De groei kwam uit op 0,5 procent.

2 uur geleden
Ziekteverzuim neemt toe in eerste kwartaal na eerdere daling

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse werknemers waren in het eerste kwartaal van dit jaar vaker ziek vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers. In het eerste kwartaal van vorig jaar en ook in 2023 was er nog sprake van een daling op jaarbasis. Daarvoor steeg het ziekteverzuim juist jarenlang.

3 uur geleden