
Meer bedrijven geven openheid over man-vrouwverhouding in top
DEN HAAG (ANP) - Ruim vierduizend Nederlandse bedrijven hebben afgelopen jaar gerapporteerd over de man-vrouwverhouding in de top en subtop van hun bedrijf, meldt de Sociaal-Economische Raad (SER). Dat zijn er ruim duizend meer dan een jaar eerder. Tegelijkertijd blijft het aandeel vrouwen in topfuncties nog altijd achter.
Volgens de cijfers die de SER over het boekjaar 2023 verzamelde, is het aandeel vrouwen in het bestuur tussen 2022 en 2023 met 0,6 procentpunt gestegen, terwijl het aandeel vrouwen in raden van commissarissen (rvc's) met 0,5 procentpunt omlaagging. "Dit lijkt op een trendbreuk, maar deze cijfers moeten met enige voorzichtigheid worden geïnterpreteerd", zegt de SER hierover. "Dit jaar hebben aanzienlijk meer bedrijven gerapporteerd en de diversiteit binnen de groep bedrijven die onder de wet vallen is groot." Uit vorig onderzoek van de SER bleek nog dat het percentage vrouwen in rvc's harder steeg dan onder bestuursleden.
"Heel goed om te zien dat steeds meer vrouwen binnen bedrijven en organisaties in topfuncties werken", zegt staatssecretaris Mariëlle Paul (Emancipatie). "Het gaat de goede kant op, maar we zijn er nog niet."
Bijzonder
Tussen bedrijven verschilt het in hoeverre zij bezig zijn met diversiteit in de top. Binnen de groep bedrijven die al meerdere jaren rapporteert, was het percentage vrouwelijke commissarissen hoger dan gemiddeld en bij deze groep steeg het aandeel vrouwelijke commissarissen tussen 2022 en 2023 wel. Eind 2023 was gemiddeld 15,3 procent van de bestuurders vrouw. In rvc's werd gemiddeld 25,7 procent van de zetels ingevuld door vrouwen.
SER-voorzitter Kim Putters vindt het bijzonder dat zoveel bedrijven hebben gerapporteerd over de verhoudingen tussen mannen en vrouwen binnen de top. "Zeker in deze tijden waarin in internationaal opzicht diversiteit onder druk staat", stelt hij. Sinds 2022 is de Wet Ingroeiquotum en streefcijfers van kracht, met als doel om de verdeling tussen mannen en vrouwen in de top van het bedrijfsleven evenwichtiger te maken. Onderdeel daarvan is dat minstens een derde van de commissarissen van beursgenoteerde bedrijven vrouw is.
In totaal vallen ruim 5400 bedrijven onder de wet voor meer vrouwen in de top. Daarvan hebben 3461 bedrijven op tijd gerapporteerd bij de SER. Ook hebben 602 bedrijven die niet onder de wet vallen vrijwillig cijfers aangeleverd. Er zijn geen sancties voor bedrijven die volgens de wet wel moeten rapporteren, maar dat niet doen.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak haalden maandag opgelucht adem nadat de Verenigde Staten en China overeenkwamen om tijdelijk de importtarieven te verlagen. Door de afgenomen handelsspanningen tussen 's werelds twee grootste economieën, schoten de aandelenkoersen omhoog. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden tot de grote winnaars bij de hoofdfondsen, met winsten tot 7,7 procent.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De tijdelijke verlaging van de importtarieven tussen de Verenigde Staten en China is goed nieuws voor de wereldeconomie en daarmee ook voor de Europese Unie en Nederland. Dat zeggen economen Bert Colijn en Arjen van Dijkhuizen in reactie op de maandag aangekondigde verlagingen, van 30 procent van de VS voor China en 10 procent van China voor de VS voor zeker negentig dagen. "Dit is een enorme de-escalatie van de handelsoorlog", zegt Van Dijkhuizen van ABN AMRO.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag flink omhoog. Beleggers reageerden opgelucht op de de-escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De twee landen lieten na handelsgesprekken weten hun importheffingen flink te verlagen voor een periode van negentig dagen. De twee grootste economieën ter wereld krijgen daarmee extra tijd om hun geschillen op te lossen.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Mensen konden vorig jaar in iets minder Nederlandse winkels met contant geld betalen, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) in zijn jaarlijkse onderzoek. Vooral in de grote steden en in apotheken en bioscopen komt dit steeds vaker voor.
4 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent verwacht dat binnen enkele weken nieuwe handelsgesprekken met China zullen plaatsvinden. Dat zei hij in een interview met zakenzender CNBC. Afgelopen weekend spraken de Verenigde Staten en China in het Zwitserse Genève al een forse tijdelijke verlaging af van de wederzijdse importheffingen.
4 uur geledenAUSTIN (ANP) - Enkele Tesla-medewerkers hebben officieel gevraagd of Elon Musk wil aftreden, waarbij ze bevestigden dat de autofabrikant kampt met een enorm vraagprobleem dat ze toeschrijven aan hun topman. Een medewerker zou om zijn verzet tegen Musk tevens zijn ontslagen. Dat meldde de Amerikaanse nieuwssite Electrek, waarover ook BNR berichtte.
5 uur geledenCUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Apple overweegt de prijzen voor de nieuwe iPhone-modellen die later dit jaar uitkomen, te verhogen. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Het techconcern zal eventuele prijsverhogingen toeschrijven aan nieuwe functies van de smartphone. Hiermee wil het bedrijf voorkomen dat de hogere prijzen worden toegeschreven aan de Amerikaanse importheffingen op goederen uit China.
6 uur geleden