Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer asielzoekers en nareizigers door coronaversoepelingen

Meer asielzoekers en nareizigers door coronaversoepelingen

DEN HAAG (ANP) - Asielzoekers en zogeheten nareizigers kwamen in het tweede kwartaal weer meer naar Nederland omdat zij door versoepelingen van coronamaatregelen makkelijker konden reizen. Nog steeds deden minder mensen een eerste asielverzoek dan voor de uitbraak van het coronavirus. Dat meldt het statistiekbureau CBS op basis van cijfers van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND).

In het tweede kwartaal van 2021 deden 3355 mensen een eerste asielverzoek, een kwart meer dan een kwartaal eerder. Vooral in juni zag de IND meer asielverzoeken binnenkomen. Dat komt omdat toen internationaal veel reisbeperkingen werden opgeheven. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2019 was het aantal eerste asielverzoeken nog steeds 35 procent lager.

Bijna een op de drie eerste asielverzoeken kwam van Syriërs. Die vormen hiermee de grootste groep asielzoekers. Ook Turken en Afghanen vroegen vaak asiel aan.

De onderzoekers zien dat in het vorige kwartaal veel familieleden van asielzoekers met een verblijfsvergunning naar Nederland kwamen om te worden herenigd met hun gezin. Het aantal nareizigers nam vergeleken met het eerste kwartaal toe met 73 procent tot 2580. Dat is zelfs hoger dan voor de coronacrisis. "Dit komt mede doordat zowel asielaanvragers als nareizigers in coronatijd gewacht hebben met het indienen van een aanvraag", verklaren de statistici.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Ga voor een interactieve graphic naar https://t.localfocus.nl/anp/?df9555d. De graphic is opgemaakt in uw huisstijl en in formats voor print en online. De graphic wordt aangeboden aan klanten van de graphicsdienst van het ANP en LocalFocus.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Farmer. 1 maand geleden
Een van de grootste oorzaken van de stikstofproblematiek in Nederland is de bevolkingsdichtheid. Door deze problematiek staat de florerende landbouw onder grote druk, alsmede de natuur en woningbouw. Nederland is een overbevolkt land, een stop op immigratie zou dan ook niet alleen getuigen van politieke moed maar ook van een lange termijn visie. Nog maar te zwijgen over de enorme kosten van asielopvang en begeleiding. En dan heb ik het nog niet over de voortschrijdende islamitische intolerantie.

Meer uit Binnenland

Iets minder coronapatiënten in ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - Het aantal mensen met een coronabesmetting in de Nederlandse ziekenhuizen, is de afgelopen 24 uur wat afgenomen. Er liggen zaterdag in totaal 551 patiënten in het ziekenhuis met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 15 minder dan vrijdag, is te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vrijdag lagen er 566 coronapatiënten in de ziekenhuizen

6 uur geleden
Tweede Kamerlid Van Haga spant kort geding aan tegen LinkedIn

HAARLEM (ANP) - Het Tweede Kamerlid Wybren van Haga spant een kort geding aan tegen LinkedIn. Van Haga raakte eind vorig jaar zijn LinkedIn-profiel kwijt na een aantal kritische berichten over het coronabeleid van de Nederlandse overheid. In het kort geding, dat woensdag dient bij de rechtbank in Haarlem, eist de politicus dat LinkedIn hem weer als lid toelaat op het netwerk.

6 uur geleden
Kaag: demissionair kabinet loopt op laatste benen

HILVERSUM (ANP) - Het demissionaire kabinet kan wat D66-leider Sigrid Kaag betreft niet te lang meer aanblijven. "Ik denk dat het duidelijk is, met de demissionaire status van het kabinet, dat ze op hun laatste eindjes lopen", aldus de D66'er voorafgaand aan lange formatiegesprekken met VVD-leider Mark Rutte en Wopke Hoekstra (CDA). Kaag stopte deze week als demissionair minister van Buitenlandse Zaken. "Het zijn nieuwe politieke realiteiten", zei ze daarover.

6 uur geleden
Hoekstra: VVD, D66 en CDA moeten allemaal een beetje inschikken

HILVERSUM (ANP) - CDA-leider Wopke Hoekstra is er "op gebrand om te kijken of we dit weekend stappen kunnen zetten". Dat zegt hij voorafgaand aan twee dagen aan formatieoverleggen met informateur Johan Remkes en de leiders van VVD en D66. De politieke kopstukken zelf zijn een halfjaar na de verkiezingen ongeduldig, maar datzelfde geldt voor de meeste Nederlanders, aldus Hoekstra. "En dat vraagt van ons allemaal een beetje inschikken. Dat vraagt ook van ons allemaal verantwoordelijkheid te nemen."

7 uur geleden
Sobere herdenking luchtlandingen op Ginkelse Heide

EDE (ANP) - De luchtlandingen rond de Slag om Arnhem zijn zaterdag herdacht op de Ginkelse Heide bij Ede. Parachutisten sprongen, 77 jaar na dato, uit (veelal) historische vliegtuigen. De sprongen waren goed te zien, want het was helder en zonnig weer.

8 uur geleden
Rutte hoopt dat formatieweekend 'zicht op een doorbraak' brengt

HILVERSUM (ANP) - VVD-leider Mark Rutte hoopt dat het weekend met informateur Johan Remkes, D66-leider Sigrid Kaag en CDA-voorman Wopke Hoekstra "zicht op een doorbraak" brengt. Het "zou al helemaal mooi zijn" als er dit weekend al een keerpunt komt, denkt Rutte. "Maar kan je vrij snel na het weekend een doorbraak bereiken? Dat hoop ik te zien."

8 uur geleden
Allereerste boek van Koot en Bie wordt na halve eeuw herdrukt

HILVERSUM (ANP) - Lachen is gezond, het allereerste boek dat Kees van Kooten en Wim de Bie samen schreven, wordt binnenkort herdrukt. Dat heeft Van Kooten zaterdag bekendgemaakt in het programma De Taalstaat op NPO Radio 1. Het boek werd ruim vijftig jaar geleden gedrukt in een oplage van 2500 exemplaren en werd nooit meer herdrukt.

8 uur geleden