Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer asielzoekers en nareizigers door coronaversoepelingen

Meer asielzoekers en nareizigers door coronaversoepelingen

DEN HAAG (ANP) - Asielzoekers en zogeheten nareizigers kwamen in het tweede kwartaal weer meer naar Nederland omdat zij door versoepelingen van coronamaatregelen makkelijker konden reizen. Nog steeds deden minder mensen een eerste asielverzoek dan voor de uitbraak van het coronavirus. Dat meldt het statistiekbureau CBS op basis van cijfers van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND).

In het tweede kwartaal van 2021 deden 3355 mensen een eerste asielverzoek, een kwart meer dan een kwartaal eerder. Vooral in juni zag de IND meer asielverzoeken binnenkomen. Dat komt omdat toen internationaal veel reisbeperkingen werden opgeheven. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2019 was het aantal eerste asielverzoeken nog steeds 35 procent lager.

Bijna een op de drie eerste asielverzoeken kwam van Syriërs. Die vormen hiermee de grootste groep asielzoekers. Ook Turken en Afghanen vroegen vaak asiel aan.

De onderzoekers zien dat in het vorige kwartaal veel familieleden van asielzoekers met een verblijfsvergunning naar Nederland kwamen om te worden herenigd met hun gezin. Het aantal nareizigers nam vergeleken met het eerste kwartaal toe met 73 procent tot 2580. Dat is zelfs hoger dan voor de coronacrisis. "Dit komt mede doordat zowel asielaanvragers als nareizigers in coronatijd gewacht hebben met het indienen van een aanvraag", verklaren de statistici.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Ga voor een interactieve graphic naar https://t.localfocus.nl/anp/?df9555d. De graphic is opgemaakt in uw huisstijl en in formats voor print en online. De graphic wordt aangeboden aan klanten van de graphicsdienst van het ANP en LocalFocus.

Meer uit Binnenland

Hoofdverdachte witwaszaak waarin ook Jumbo-baas verdachte is langer vast

GRONINGEN (ANP) - De 58-jarige hoofdverdachte in de fraudezaak waarin Jumbo-topman Frits van Eerd ook verdachte is, blijft zestig dagen langer vastzitten. De man uit Aa en Hunze zit nog in beperkingen en mag dus alleen met zijn advocaat contact hebben, meldt het OM woensdag.

7 minuten geleden
Van der Burg in gesprek met betrokkenen over 'chaos' bij Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielbeleid) vindt dat het "niet mag gebeuren dat mensen buiten moeten slapen" bij het aanmeldcentrum Ter Apel. Volgens hem wordt er "met man en macht gewerkt om het te voorkomen". Er zouden "nu feitelijk genoeg plekken moeten zijn. Vannacht is het in Ter Apel echter chaotisch verlopen. Ik ben in gesprek met alle betrokkenen hierover", laat hij in een reactie weten via zijn woordvoerster. Wie dat precies zijn, licht hij nog niet toe.

29 minuten geleden
Aantal opnames van patiënten met coronavirus stijgt verder

ZEIST (ANP) - De stijging van het aantal patiënten met het coronavirus in Nederlandse ziekenhuizen zet door. Het aantal nieuwe opnames lag de afgelopen 24 uur weer iets hoger dan in het etmaal daarvoor. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) kwamen op verpleegafdelingen 118 nieuwe patiënten binnen die het virus hebben opgelopen. Dat zijn er vijf meer dan dinsdag en het hoogste aantal sinds 2 augustus.

2 uur geleden
'Wachtkamer' voor asielzoekers in Zoutkamp mag niet uitbreiden

WINSUM (ANP) - De 'wachtkamer' voor asielzoekers in het Groningse Zoutkamp mag voorlopig niet worden uitgebreid. Het terrein biedt nu plek aan zeshonderd mensen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft woensdag gevraagd om dat uit te breiden naar zevenhonderd, de maximale omvang van de opvang. Maar de gemeente Het Hogeland heeft dat afgewezen.

2 uur geleden
COA en gemeente Westerwolde bevestigen buitenslapers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Ondanks een eerder afgekondigd verbod op buiten slapen hebben asielzoekers in de nacht van dinsdag op woensdag de nacht buiten doorgebracht bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dat bevestigen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt. Of er ook echt geen opvangplek voor hen was, is het COA aan het uitzoeken. Volgens een woordvoerder was tegen middernacht "iedereen binnen". Waarom er later die nacht toch nog mensen buiten waren, is niet bekend.

2 uur geleden
Utrecht compenseert per direct minima en middeninkomens

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht gaat per direct minima en mensen met een middeninkomen compenseren in hun inkomen. Zo stelt de gemeente extra geld beschikbaar om de energierekening te compenseren. Mensen die al jaren in de bijstand zitten, krijgen automatisch een extra maandelijkse inkomenstoeslag.

3 uur geleden
Jetten: kabinet kijkt naar veiligheid vitale netwerken op zee

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet kijkt naar aanleiding van de lekkages in de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 "welke andere risico's er zijn voor netten op zee", zegt energieminister Rob Jetten. Het gaat daarbij om meer dan alleen gasleidingen. "Denk ook aan internetkabels", aldus de bewindsman.

3 uur geleden