Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

GRONINGEN (ANP) - De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpen en te helpen. Dat staat in een rapport van de Hanzehogeschool Groningen in opdracht van het Instituut Mijnbouwschade Groningen. De bevindingen worden donderdagmiddag gepresenteerd.

De resultaten laten volgens de onderzoekers zien dat de aardbevingsproblematiek "alle leefwerelden" van kinderen en jongeren negatief beïnvloedt. "Dit gebeurt direct, door bijvoorbeeld het meemaken van een aardbeving. Maar ook indirect, bijvoorbeeld door de impact van de schadeafhandeling en versterking op ouders of andere belangrijke mensen in hun omgeving", zo staat in de conclusies. "Op langere termijn worden onderwijsachterstanden verwacht en een intergenerationeel overgedragen cultuur van ervaren onmacht, fatalisme en verlies van vertrouwen in zichzelf", zo wordt gewaarschuwd.

Informatie over de problemen en wat daaraan kan worden gedaan, moeten ook gemakkelijker te vinden zijn en meer samenhang vertonen. De ondersteunende en signalerende rol van scholen dient te worden versterkt. Een 'masterplan' voor het psychosociaal welzijn van de kinderen en jongeren in kwestie is bovendien nodig, vinden de opstellers van het rapport.

Meer uit Binnenland

Explosie in woning Rotterdam leidt tot ontdekking drugslab

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie in een woning zondagochtend vroeg in Rotterdam-Zuid heeft een drugslab aan het licht gebracht. De explosie is vermoedelijk van binnenuit ontstaan, maar of het lab daadwerkelijk de oorzaak van de explosie was, moet nog worden onderzocht. Na de ontploffing brak brand uit. Niemand is gewond geraakt, meldt de politie.

1 uur geleden
Waterschappen pompen volop om water weg te krijgen

DEN HAAG (ANP) - Door de zware regenval van vrijdag hebben waterschappen in het noorden en oosten van het land de handen vol aan het afvoeren van het water. Ook zijn verschillende sluizen dicht, omdat door de hoge waterstanden de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

17 uur geleden
ANWB ziet al veel vakantiedrukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - De ANWB ziet zaterdag al veel vakantiedrukte op wegen in Europa. Volgens een woordvoerder is onder meer in Frankrijk en Duitsland sprake van veel vertraging.

20 uur geleden
Dode vrouw gevonden in water Honselersdijk

HONSELERSDIJK (ANP) - In het water bij de Boswoning in Honselersdijk, in het Westland, is een overleden vrouw gevonden. Het gaat om een 68-jarige inwoonster van die plaats. Volgens de politie, die uitgaat van een ongeluk, is ze vrijdagavond in het water terechtgekomen en vervolgens overleden.

21 uur geleden
CPNB: Dragt gaf generaties leesplezier met iconische boeken

AMSTERDAM (ANP) - Directeur Eveline Aendekerk van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is geschrokken van het nieuws dat kinderboekenschrijfster Tonke Dragt is overleden. Dragt, bekend van onder meer De brief voor de koning, overleed vrijdag op 93-jarige leeftijd in haar woonplaats Den Haag.

21 uur geleden
Schrijver Kromhout: nieuw werk van Tonke Dragt onderweg

HILVERSUM (ANP) - Van de vrijdag overleden jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt is een nieuw boek onderweg. Dat zei schrijver Rindert Kromhout, met wie ze recent veel samenwerkte, zaterdag.

22 uur geleden
NVJ boos over naam fotograaf Sakir Khader op terroristenlijst FBI

AMSTERDAM (ANP) - Journalistenvakbond NVJ is absoluut niet te spreken over het feit dat de Nederlands-Palestijnse fotograaf en documentairemaker Sakir Khader op een omstreden Amerikaanse terroristenlijst staat. "Het is onbegrijpelijk dat Nederland hier niet meteen werk van maakt", stelt algemeen secretaris Thomas Bruning. Follow the Money en de Volkskrant berichtten zaterdag over die lijst.

23 uur geleden