Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

GRONINGEN (ANP) - De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpen en te helpen. Dat staat in een rapport van de Hanzehogeschool Groningen in opdracht van het Instituut Mijnbouwschade Groningen. De bevindingen worden donderdagmiddag gepresenteerd.

De resultaten laten volgens de onderzoekers zien dat de aardbevingsproblematiek "alle leefwerelden" van kinderen en jongeren negatief beïnvloedt. "Dit gebeurt direct, door bijvoorbeeld het meemaken van een aardbeving. Maar ook indirect, bijvoorbeeld door de impact van de schadeafhandeling en versterking op ouders of andere belangrijke mensen in hun omgeving", zo staat in de conclusies. "Op langere termijn worden onderwijsachterstanden verwacht en een intergenerationeel overgedragen cultuur van ervaren onmacht, fatalisme en verlies van vertrouwen in zichzelf", zo wordt gewaarschuwd.

Informatie over de problemen en wat daaraan kan worden gedaan, moeten ook gemakkelijker te vinden zijn en meer samenhang vertonen. De ondersteunende en signalerende rol van scholen dient te worden versterkt. Een 'masterplan' voor het psychosociaal welzijn van de kinderen en jongeren in kwestie is bovendien nodig, vinden de opstellers van het rapport.

Meer uit Binnenland

Hotelgast bijt en slaat agenten in Goes

GOES (ANP) - Een 42-jarige man uit Kloetinge is aangehouden na het mishandelen van een paar agenten in Goes. De man meldde zich vrijdagmiddag bij een hotel aan de Grote Markt in Goes en zei dat hij er een kamer had geboekt. Hij kon zich echter niet legitimeren en werd gevraagd te vertrekken.

5 minuten geleden
Pro-Palestijnse activisten blokkeren weg in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Zo'n dertig actievoerders blokkeren zaterdag de Piet Heinkade in Amsterdam. Ze zitten op de grond op de weg met Palestijnse vlaggen en roepen leuzen tegen de oorlog en tegen koning Willem-Alexander. De aanwezigheid van een groep Oranjefans die strandde door de blokkade leidde kort tot onrust.

30 minuten geleden
Willem-Alexander, Máxima en prinsessen aangekomen in Emmen

EMMEN (ANP) - Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun dochters Amalia, Alexia en Ariane zijn zaterdagochtend aangekomen in Emmen. Daar werden ze ontvangen door burgemeester Eric van Oosterhout en Jetta Klijnsma, de commissaris van de Koning in Drenthe. De familie viert daar de 57e verjaardag van koning Willem-Alexander.

35 minuten geleden
Steeds meer Oranjefans verzamelen zich in Emmen

EMMEN (ANP) - Het wordt steeds drukker langs de route die de koninklijke familie gaat lopen in Emmen. In de Hoofdstraat staan al honderden mensen klaar achter de dranghekken.

1 uur geleden
Koninklijk gezin weer compleet bij Koningsdag in Emmen

EMMEN (ANP) - Het koninklijk gezin is zaterdag weer compleet tijdens de viering van Koningsdag in Emmen. Ook de 17-jarige prinses Ariane, die in Italië studeert, is erbij. Vorig jaar ontbrak prinses Alexia door haar studie in Wales.

1 uur geleden
Eerste oranjefans langs de koninklijke route in Emmen

EMMEN (ANP) - Langs de route die koning Willem-Alexander gaat lopen in Emmen staan al de eerste Oranjefans. Dat is te zien op beelden van een ANP-fotograaf. Sommigen zijn gehuld in oranje kleding, hebben hoedjes op en dragen vlaggetjes. Er is ook al veel politie op de been.

3 uur geleden
Blinken staat in wens voor Koningsdag stil bij slavernijverleden

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken maakt Nederland op Koningsdag complimenten voor de lessen die getrokken worden uit het slavernijverleden. Ook prijst hij in een persverklaring Nederland voor de hulp aan Oekraïne in de strijd tegen Rusland en staat hij stil bij de goede relaties.

3 uur geleden