Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Meer aanmeldingen bij universiteiten en hogescholen

Meer aanmeldingen bij universiteiten en hogescholen

UTRECHT (ANP) - Universiteiten en hogescholen hebben meer aanmeldingen van nieuwe studenten binnengekregen dan vorig jaar na de deadline, die dit jaar een maand was uitgesteld vanwege de corona-uitbraak. De universiteiten naderen de 100.000 nieuwe bachelorstudenten: tot 1 juni zijn 99.300 aanmeldingen binnengekomen, ruim 6 procent meer dan vorig jaar.

Hogescholen kregen in totaal 169.557 aanmeldingen binnen van mensen die aan een opleiding willen beginnen. Dat zijn er 4,3 procent meer dan vorig jaar na de deadline, die toen op 1 mei lag. Wie een studie wil gaan volgen, moet zich voor de deadline aanmelden. Dat kan ook later, maar dan hoeven universiteiten en hbo's de aanmelding niet in behandeling te nemen.

Volgens de Vereniging Hogescholen, die de cijfers over de hbo's verzamelt, zijn de cijfers "geen perfecte voorspeller van de daadwerkelijke instroom in september". Studenten die van studie wisselen worden ook meegeteld in de nieuwe aanmeldingen. En het gaat nog niet om inschrijvingen: wie zich nu heeft aangemeld voor een opleiding, kan zich nog bedenken en ervan afzien.

Slag om de arm

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) houdt ook een slag om de arm. De organisatie wijst erop dat een groot deel van de aanmeldingen al binnen was voordat de corona-uitbraak de wereld in crisis stortte. "Het is onduidelijk hoe de ontwikkelingen van invloed zullen zijn op de verdere aanmeldingen c.q. de uiteindelijke inschrijvingen." Het is bijvoorbeeld nog de vraag of buitenlandse studenten die zich hebben aangemeld aan hun studie zullen beginnen.

Voorzitter Pieter Duisenberg van de VSNU denkt dat het hogere aantal aanmeldingen onder meer komt doordat meer vwo-leerlingen zijn geslaagd, aangezien ze geen eindexamen hoefden te maken. Ook vermoedt hij dat minder jongeren na de middelbare school een tussenjaar zullen nemen. "Normaal doen heel veel studenten dat. Nu gaan ze misschien wel meteen studeren, omdat ze nog niet weten of ze naar het buitenland kunnen", zei Duisenberg tegen de NOS.

Meer uit Binnenland

Gewonde door explosie bij pand in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een pand aan de Cortenbachsingel in het zuidoosten van Rotterdam in de wijk Beverwaard is woensdagavond een explosief afgegaan. Een bewoner raakte lichtgewond, meldt de politie.

7 minuten geleden
Marechaussee onderzoekt melding drugsgebruik militaire trainers

NEWCASTLE (ANP) - Vier Nederlandse militairen die in Engeland waren om Oekraïense militairen te trainen worden verdacht van het gebruik van cocaïne. Dat bevestigt een woordvoerder van de marechaussee na berichtgeving van De Telegraaf.

3 uur geleden
Heroïne en xtc bestemd voor Suriname ontdekt in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - De douane heeft eerder dit jaar in de haven van Vlissingen een partij drugs ontdekt die was bestemd voor een bedrijf in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Het gaat om 15 kilo hasj, 1,3 kilo cannabis, ruim 300 gram heroïne en 5223 xtc-pillen.

5 uur geleden
Scooterrijder omgekomen door verkeersongeval in Venlo

VENLO (ANP) - Een 20-jarige scooterrijder uit het Limburgse Tegelen is woensdagmiddag om het leven gekomen door een aanrijding in Venlo. Die gebeurde rond 16.45 uur op de Bloemartsweg. De scooterrijder overleed ter plaatse.

5 uur geleden
Tot 30 dagen cel en taakstraffen voor rellen in AZ-stadion

ALKMAAR (ANP) - De rechtbank in Alkmaar heeft opnieuw zeven verdachten veroordeeld voor hun rol bij de stadionrellen vorige maand na het verloren duel met het Engelse West Ham United. De politierechter legde celstraffen op tot dertig dagen, waarvan veertien dagen voorwaardelijk, in combinatie met taakstraffen tot 150 uur. Alle zeven verdachten kregen een locatieverbod opgelegd voor het AZ-stadion en de omgeving eromheen.

7 uur geleden
Vuurwerkfestival Scheveningen weer afgelast, niet genoeg sponsors

DEN HAAG (ANP) - Het Vuurwerkfestival op Scheveningen gaat dit jaar opnieuw niet door. De organisatie heeft niet genoeg sponsoren gevonden, meldt de woordvoerder van het evenement donderdag na berichtgeving van Den Haag FM.

7 uur geleden
NVWA gaat extra letten op gevolgen hitte voor dieren

UTRECHT (ANP) - Vanwege de oplopende temperaturen de komende dagen, is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) extra alert op bescherming van dieren tegen hitte. De dienst herinnert vooraf alvast aan de aangescherpte regels voor zogeheten kalver-iglo's. Die bieden geen bescherming tegen hitte. Bij een temperatuur van 24 graden of meer is het verplicht om zulke verplaatsbare hokken in de schaduw te zetten.

8 uur geleden