
Meer aandacht nodig voor oorsuizen, het kan tot wanhoop drijven
DEN HAAG (ANP) - Het kan mensen tot complete wanhoop drijven: oorsuizen. Volgens patiëntenorganisatie Hoormij.NVVS lijden er in ons land vele honderdduizenden mensen, onder wie veel jongeren, op de één of andere manier aan. De club vraagt de komende week aandacht en begrip tijdens de Week van het Oorsuizen.
"Het is een geluid dat alleen in je eigen hersenen bestaat. Niemand anders hoort het. Het houdt je als het ware gevangen, 24/7. Er is geen ontsnapping. Geen stilte", legt de organisatie uit. "Waar de één er redelijk mee kan omgaan, gaat de ander door een ware hel." Bij enkele tienduizenden Nederlanders is de tinnitus zo erg, dat het euvel psychosociale problemen veroorzaakt. Een behandeling is er niet, je moet ermee leren leven.
Daarvoor bestaan wel behoorlijke therapieën. Maar sommige mensen lukt het niet, er is al enkele keren euthanasie verleend wegens niet te harden tinnitus, zoals oorsuizen officieel heet.
Doodmoe
Het suizen komt niet alleen in verschillende gradaties voor, maar ook in allerlei vormen, zegt Hoormij.NVVS. Het klinkt volgens haar als piepen, ruisen, boren, fluiten, zingen, brommen, tjirpen, zoemen, tikken of sissen en dat kan allemaal hard, zacht, hoog, laag, constant, onderbroken, overdag of ’s nachts zijn. De oorzaak is onduidelijk, al wordt overmatige blootstelling aan lawaai niet uitgesloten als boosdoener. Zo’n 20 procent van de jongeren zou last hebben van tinnitus, mogelijk als gevolg van harde muziek. Er lopen tal van onderzoeken naar oorsprong en behandeling van oorsuizen.
De kwaal is niet klinisch vast te stellen. Aan de mensen die het hebben is ook weinig of niks te zien, behalve dan dat ze soms doodmoe zijn van het suizen. De vereniging probeert tinnitus komende week toch in beeld te brengen en een gezicht te geven. Fotograaf John Arkes maakte een serie portretten en filmpjes van mensen met tinnitus.
Onlineconferentie
Hij heeft zelf last van oorsuizen dat klinkt als het wrijven met een natte vinger over een glas. Hij fotografeerde en filmde lotgenoten met een afbeelding van het geluid dat zij horen, variërend van tjilpende krekels tot een zaagmachine. Er zijn een foto en een filmpje van een jongetje van tien, dat een foto vasthoudt van een monster. "Doe maar zo eng mogelijk", zei het kind tegen Arkes toen die met hem sprak over hoe het geluid in beeld moest worden gebracht dat hij hoort.
De Week van het Oorsuizen begint maandag. Op zaterdag 27 maart organiseert Hoormij.NVVS een onlineconferentie over tinnitus.
Meer uit Gezond
MECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
2 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
4 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
5 dagen geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
6 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
6 dagen geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geleden