Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Medische kosten slachtoffers seksueel geweld vergoed

Medische kosten slachtoffers seksueel geweld vergoed

DEN HAAG (ANP) - Met het vergoeden van de medische kosten voor slachtoffers van seksueel geweld wil de overheid bekijken of die maatregel een drempel kan weghalen voor het zoeken van hulp. Voorwaarde is wel dat de slachtoffers zich binnen zeven dagen onder behandeling stellen bij een Centrum Seksueel Geweld (CSG), waarvan er zestien zijn.

Het gaat volgens de ministeries van Justitie en Veiligheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport om een tijdelijke proef voor de duur van een jaar.

Medische kosten vallen onder het eigen risico van de zorgverzekering, met als gevolg dat slachtoffers zelf de kosten moeten dragen. De proef moet uitwijzen of de vergoeding van het eigen risico een drempel wegneemt om hulp te zoeken.

Volgens minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) kan de juiste hulp op het juiste moment "een belangrijk verschil maken voor slachtoffers van een ernstig misdrijf als seksueel geweld. Hulp zoeken is vaak al moeilijk genoeg, daarom is het van belang om belemmeringen zoveel mogelijk weg te nemen".

De resultaten van de proef worden in het najaar van 2021 bekendgemaakt.

Meer uit Binnenland

OM in hoger beroep in 'stealthingzaak'

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in een van de twee zogenoemde stealthingzaken die recent dienden. Het gaat om de zaak waarin de man werd vrijgesproken van verkrachting en drie maanden voorwaardelijke celstraf kreeg voor dwang. Het OM vindt de straf niet passen bij de zaak.

30 minuten geleden
Schermtijd jonge kinderen toegenomen tot honderd minuten per dag

HILVERSUM (ANP) - De schermtijd van jonge kinderen tot en met zes jaar is met zeven minuten toegenomen ten opzichte van 2022. Inmiddels besteden zij gemiddeld honderd minuten per dag aan digitale media, vooral op tablet, telefoon of televisiescherm. Een kwart van de ouders van 0- en 1-jarigen geeft daarbij aan dat hun kind minstens twee uur per dag aan beeldschermen besteedt. Dat meldt Netwerk Mediawijsheid vrijdag na onderzoek.

1 uur geleden
Rechter bekijkt trage besluiten over compensatie toeslagenaffaire

UTRECHT (ANP) - De rechtbank Midden-Nederland behandelt vrijdag vier zaken van mensen die wachten op een besluit over compensatie voor de kindertoeslagaffaire. Wie te lang moet wachten op zo'n besluit kan naar de rechter stappen en volgens de rechtbank komen "steeds meer" van zulke zaken binnen.

5 uur geleden
Nieuwe inleidende zitting in zaak moord Peter R. de Vries

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank Amsterdam heeft vrijdag opnieuw een voorbereidende zitting in de zaak van de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Inmiddels zijn er zeven mannen die verdacht worden van betrokkenheid, onder wie de vermeende uitvoerders en opdrachtgever.

5 uur geleden
Shovelchauffeur opnieuw voor de rechter na afgewezen wraking

DEN HAAG (ANP) - De bestuurder van de shovel die door een afzetting reed bij het boerenprotest in Den Haag, staat vrijdag opnieuw voor de politierechter in Den Haag. De rechtbank heeft zijn wrakingsverzoek ongegrond verklaard en legt de 60-jarige verdachte uit Geesteren ook een wrakingsverbod op, zodat hij niet opnieuw om een andere rechter kan vragen.

5 uur geleden
FVD'er Van Meijeren alsnog voor rechter om snorren door rood

DEN HAAG (ANP) - Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie moet vrijdag alsnog voor de politierechter verschijnen voor rijden door rood licht met zijn snorfiets, terwijl zijn rijbewijs eerder door de rechter was afgenomen.

5 uur geleden
ProRail start herstel spoor Esch, mogelijk snel weer treinverkeer

ESCH (ANP) - ProRail start vrijdagochtend met de herstelwerkzaamheden van het spoor bij Esch, meldt de spoorbeheerder donderdagavond. Door een dassenburcht onder het spoor rijden er geen treinen tussen Den Bosch en Boxtel. Als "alles spoedig verloopt" verwacht ProRail dat er eind volgende week weer treinen kunnen rijden.

8 uur geleden