Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Medisch specialisten: inhalen uitgestelde zorg lukt nu al niet

Medisch specialisten: inhalen uitgestelde zorg lukt nu al niet

AMSTERDAM (ANP) - Het gaat niet goed met het inhalen van door corona uitgestelde zorg, stellen medisch specialisten. Met de oplopende besmettingen en mogelijk opnieuw overbelasting van de ziekenhuiszorg voor de deur komt de zogenoemde 'inhaalzorg' alleen maar verder onder druk te staan.

Wachtlijsten voor complexe operaties zijn soms twee keer zo lang als voor de coronacrisis, vertelt René van der Hulst, plastisch chirurg van het Maastricht UMC+. Het kan gaan om vrouwen die na borstkanker wachten op een reconstructie, of die juist hun borsten willen laten weghalen omdat ze een hoge kans op borstkanker hebben. "Soms krijgen die vrouwen in de tussenliggende tijd alsnog kanker."

Het ziekenhuis wil ze wel helpen, maar het gaat om complexe ingrepen waar soms wel een dag tijd voor staat. "Die kun je dus heel moeilijk inhalen. Want we zijn nu qua capaciteit nét weer op het niveau van voor de coronacrisis, maar voor inhaalzorg heb je éxtra capaciteit nodig. De wachttijd voor sommige ingrepen kan momenteel twee jaar zijn. Ik besteed een groot deel van mijn tijd aan mensen uitleggen waarom ze nog niet aan de beurt zijn."

Uitbesteed

Sommige inhaalzorg wordt uitbesteed aan klinieken, maar voor complexe operaties gaat dat niet, zegt ook orthopeed Sjoerd Bulstra van het UMCG in Groningen. "Na complexe operaties moeten mensen vaak naar de verpleegafdeling of zelfs de intensive care. Die heb je niet in een kliniek." Ook Bulstra, tevens voorzitter van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging, ziet dat het inhalen van de zorg niet goed gaat. "In enkele ziekenhuizen werken de orthopedie-afdelingen weer op 100 procent capaciteit, maar op veel plekken is dat nog steeds maar 70 tot 80 procent. Dan loopt de wachtlijst voor bijvoorbeeld knie- of heupoperaties dus alleen maar op."

De grote boosdoener is het personeelstekort, stelt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde, Jaap Bonjer. "Er is een ernstig en chronisch tekort aan vooral operatie-assistenten, verpleegkundigen en ondersteunend personeel. Voor de pandemie stonden er 14.000 van deze vacatures open, naar schatting is dat aantal volgend jaar opgelopen tot 75.000." De tekorten variëren volgens hem wel sterk per regio. Zo zijn de problemen in de Randstad groter dan in het oosten van het land. Het tekort aan zorgpersoneel vraagt om een landelijk plan van aanpak, vindt hij.

Wachtlijst 7000 patiënten

In zijn eigen Amsterdam UMC ziet Bonjer een wachtlijst van 7000 patiënten. En voor sommige specialisaties loopt dat aantal alleen maar op. "Een half jaar geleden stonden er 900 kinderen op de wachtlijst, nu zijn dat er 1500. Dat zijn bijvoorbeeld kinderen met een aangeboren afwijking, zoals een hazenlip. Aandoeningen die niet binnen zes weken behandeld hoeven te worden, maar waar je ook geen jaren mee wil wachten."

Alle drie de specialisten maken zich zorgen over de komende maanden, als de druk op de zorg door corona of een griepgolf mogelijk weer toeneemt en er opnieuw operaties moeten worden afgezegd. Orthopeed Bulstra: "Neem bijvoorbeeld een knie-operatie. Het is geen spoedingreep, maar als mensen lang pijn hebben bewegen ze hun knie minder goed en wordt deze stijf. Dan krijg je dat met een prothese ook niet goed meer opgelost. Sommige mensen zullen dan een leven lang pijn houden. Dat is buitengewoon ernstig allemaal."

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Louis53 1 maand geleden
Het wordt tijd dat de uitgestelde zorg en levens- en ledematen reddende zorg eindelijk eens voorrang krijgt op al dat niet gevaccineerde tuig dat nu vindt recht te hebben op deze plattsen. Bullshit, meteen ruimte maken op de IC's voor de eerste groep patienten.
bung 87 1 maand geleden
personeel tekort? bedank rutte voor het ontslaan van 70.000 man verplegend personeel en het sluiten van ziekenhuizen.

Meer uit Gezond

Genees- en verpleegkundestudenten nog niet betrokken bij boosters

UTRECHT (ANP) - Studenten genees- en verpleegkunde zijn nog niet gevraagd en bijdrage te leveren aan de boostercampagne in de strijd tegen het coronavirus. Dat zeggen de voorzitter van vereniging De Geneeskundestudent en verscheidene directeuren van hbo- en mbo-instellingen vrijdag tegen het ANP.

18 uur geleden
Meer dan duizend mensen willen helpen bij boostervaccinaties

UTRECHT (ANP) - Vele honderden mensen hebben zich vrijdagavond aangemeld om te helpen bij de boostercampagne tegen het coronavirus. In de eerste uren dat de site GGDreservisten.nl online was, hebben ongeveer 1500 mensen zich geregistreerd, laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten.

18 uur geleden
Overleg Rode Kruis en GGD'en 'intensiveert' voor boostercampagne

DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis is voortdurend in gesprek met de GGD'en over hulp bij de coronavaccinaties. "Dat gaat over lopende inzetten en waar zij verwachten dat er extra inzet van ons nodig is. Die gesprekken zijn sinds een paar weken wel intensiever geworden." Dat zegt een woordvoerster van het Rode Kruis nadat coronaminister Hugo de Jonge zijn plannen voor de versnelling van de boostercampagne vrijdag toelichtte.

19 uur geleden
60-minners kunnen vanaf januari boosterprik krijgen

DEN HAAG (ANP) - Mensen onder de 60 jaar kunnen vanaf januari een boostervaccinatie krijgen tegen corona, mits zij hun laatste prik minimaal 6 maanden geleden hebben gehad. Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdag. Daarbij wordt geprikt "van oud naar jong".

20 uur geleden
Patiëntenclub zieke kinderen blij met advies voor coronaprik

UTRECHT (ANP) - Patiëntenorganisatie Kind en Ziekenhuis vindt het vaccineren van jonge kinderen met een verhoogd medisch risico tegen corona een goed idee. De Gezondheidsraad adviseerde vrijdag om kinderen van 5 tot en met 11 jaar die in die categorie vallen uit te nodigen voor een prik tegen het virus.

20 uur geleden
Gezondheidsraad: coronaprik voor 5-11-jarigen met medisch risico

DEN HAAG (ANP) - Kinderen van 5 tot en met 11 jaar met een verhoogd risico om ernstig ziek te worden na een corona-infectie zouden uitgenodigd moeten worden voor een vaccinatie tegen het virus. Dat stelt de Gezondheidsraad in een advies aan het ministerie van Volksgezondheid. Het gaat om kinderen die onder behandeling van een kinderarts zijn omdat ze bijvoorbeeld een chronische longaandoening, een aangeboren hartafwijking of het downsyndroom hebben. Volgens de raad zijn het ongeveer 40.000 kinderen.

21 uur geleden
Aanvoer coronazelftesten ligt volgens drogisterijen op schema

DEN HAAG (ANP) - De aanvoer van de voorraad van coronazelftesten ligt op schema, laat het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) weten. De extra voorraad zelftesten die besteld is zodat er voor de toekomst genoeg zelftesten zijn, komt vanaf vrijdag en zaterdag binnen. "Dan gaat het om miljoenen zelftesten", zegt een woordvoerder. Sinds begin deze week grijpen veel mensen mis omdat de zelftesten op veel plekken uitverkocht waren.

21 uur geleden