Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Medisch experts Fauci en Redfield bezorgd over adviseur van Trump

Medisch experts Fauci en Redfield bezorgd over adviseur van Trump

WASHINGTON (ANP) - De twee vooraanstaande volksgezondheidsexperts van de Verenigde Staten, dokters Anthony Fauci en Robert Redfield, zijn bezorgd dat een Witte Huis-adviseur foutieve of misleidende informatie over de corona-epidemie geeft aan president Donald Trump. Fauci vreest dat adviseur Scott Atlas, die recentelijk aan Trumps coronateam werd toegevoegd, de president informatie geeft die "echt uit de context is gehaald of zelfs incorrect is".

Enkele uren voordat Fauci, directeur van het Amerikaanse Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten, die uitspraak deed bij nieuwszender CNN, uitte Robert Redfield, directeur van het Centrum voor ziektecontrole en preventie (CDC), diezelfde zorg. "Alles wat hij zegt is onjuist", zou viroloog Redfield aan boord van een vlucht hebben geklaagd. Tegen nieuwszender NBC gaf Redfield daarna toe dat hij het over Scott Atlas had.

Atlas, een neuroradioloog die niet gespecialiseerd is in infectieziekten, ligt onder vuur omdat hij het belang van het dragen van mondmaskers bagatelliseert en vanwege zijn voorkeur voor het groepsimmuniteitsprincipe, dat inhoudt dat een infectieziekte zich minder snel verspreidt als er genoeg mensen immuun zijn geworden na besmet te zijn geweest of te zijn ingeënt.

Het Witte Huis staat erop dat er geen strategie naar dat principe is, hoewel Trump er laatst wel op zinspeelde en maandag herhaalde dat de VS volgens hem dichtbij het einde van de epidemie zijn. Medici van Atlas' alma mater Stanford University en andere volksgezondheidsexperts hebben diens zienswijze eerder al veroordeeld.

"Alles dat ik heb gezegd komt direct uit de data en de wetenschap", hield Atlas maandag vol in een verklaring van het Witte Huis. Het CDC stelt dat Redfields uitspraken over Atlas slechts een kant weergeven van "een privédiscussie over een aantal dingen die hij in het openbaar heeft gezegd over Covid-19".

Het CDC zei dat Redfield met Atlas van mening verschilt over het dragen van mondmaskers, besmettingen bij de jeugd en groepsimmuniteit, maar dat Redfield het over andere dingen met Atlas eens is.

Het Witte Huis had niet direct commentaar op de vraag of Redfield moet vrezen voor zijn positie. "Als de president zijn vertrouwen in iemand kwijtraakt, zal je het merken", aldus een hoge regeringsfunctionaris.

Trump sprak Redfield eerder deze maand tegen over de verwachte tijdsduur voor er een coronavaccin is en zei daarbij dat de CDC-directeur "in de war" is. Eerder bekritiseerde hij Redfield omdat hij had gezegd dat gezichtsbedekking net zo effectief als een vaccin zou kunnen zijn. "Als we dat allemaal zouden doen, zou deze pandemie in acht tot 12 weken voorbij zijn", zei Redfield tegen NBC.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Sonde verzamelt materiaal van ruimterots op 333 miljoen kilometer

HOUSTON (ANP) - Het is de Amerikaanse ruimtesonde OSIRIS-REx zeer waarschijnlijk gelukt om materiaal van de ruimterots op bijna 333 miljoen kilometer afstand van de aarde te verzamelen. Dat meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in een rechtstreekse uitzending rondom het project.

53 minuten geleden
Oxfam: nieuw migrantenkamp op Lesbos erger dan Moria

MYTILINI/BRUSSEL (ANP) - Hulporganisatie Oxfam waarschuwt voor de omstandigheden in het nieuwe tentenkamp voor vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos. Die zouden slechter zijn dan die in het voormalige overbevolkte kamp Moria, dat begin september afbrandde. Volgens Oxfam zijn de bijna 8000 inwoners van het kamp, voornamelijk gezinnen met kinderen, gehuisvest in tenten die niet zijn toegerust op het naderende winterweer.

55 minuten geleden
'Nigeriaanse soldaten schieten demonstranten dood in Lagos'

LAGOS (ANP) - Het Nigeriaanse leger heeft dinsdagavond in de miljoenenstad Lagos meerdere demonstranten doodgeschoten, meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Ooggetuigen meldden aan het Britse persbureau Reuters dat minstens twee personen werden geraakt toen het leger het vuur opende op een menigte demonstranten. De betogers demonstreerden tegen buitensporig politiegeweld.

1 uur geleden
Senaat stemt maandag over Barrett als lid Hooggerechtshof

WASHINGTON (ANP/DPA) - De Amerikaanse Senaat stemt volgende week maandag voltallig over de benoeming van Amy Coney Barrett als negende lid van het Hooggerechtshof. De verwachting was eerder dat de leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, de nominatie aanstaande vrijdag zou voorleggen aan de honderd senatoren.

4 uur geleden
Macron belooft hardere aanpak moslimextremisme

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft na de onthoofding van een docent een hardere aanpak van moslimextremisme aangekondigd. Hij verklaarde onder meer dat een pro-Palestijnse groep ontbonden zal worden. Hij bracht dat Collectif Cheikh Yassine in verband met de moord op geschiedenisdocent Samuel Paty.

5 uur geleden
Aanklacht tegen Saudische kroonprins in VS om moord op Khashoggi

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De verloofde van de vermoorde Saudische journalist Jamal Khashoggi heeft bij een rechtbank in Washington een civiele klacht ingediend tegen kroonprins Mohammed bin Salman van Saudi-Arabië. Hatice Cengiz deed dat dinsdag samen met een door Khashoggi opgerichte organisatie voor democratie in de Arabische wereld (DAWN). Doel van de aanklacht is dat de rechter schadevergoedingen vaststelt, zei advocaat Keith Harper.

5 uur geleden
Oud-president Burundi krijgt levenslang voor moordcomplot

BUJUMBURA (ANP/DPA) - Het Hooggerechtshof van Burundi heeft oud-president Pierre Buyoya (70) veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor betrokkenheid bij de moord op een opvolger. Vijftien anderen kregen ook levenslang opgelegd voor het moordcomplot.

6 uur geleden