Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Medisch experts Fauci en Redfield bezorgd over adviseur van Trump

Medisch experts Fauci en Redfield bezorgd over adviseur van Trump

WASHINGTON (ANP) - De twee vooraanstaande volksgezondheidsexperts van de Verenigde Staten, dokters Anthony Fauci en Robert Redfield, zijn bezorgd dat een Witte Huis-adviseur foutieve of misleidende informatie over de corona-epidemie geeft aan president Donald Trump. Fauci vreest dat adviseur Scott Atlas, die recentelijk aan Trumps coronateam werd toegevoegd, de president informatie geeft die "echt uit de context is gehaald of zelfs incorrect is".

Enkele uren voordat Fauci, directeur van het Amerikaanse Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten, die uitspraak deed bij nieuwszender CNN, uitte Robert Redfield, directeur van het Centrum voor ziektecontrole en preventie (CDC), diezelfde zorg. "Alles wat hij zegt is onjuist", zou viroloog Redfield aan boord van een vlucht hebben geklaagd. Tegen nieuwszender NBC gaf Redfield daarna toe dat hij het over Scott Atlas had.

Atlas, een neuroradioloog die niet gespecialiseerd is in infectieziekten, ligt onder vuur omdat hij het belang van het dragen van mondmaskers bagatelliseert en vanwege zijn voorkeur voor het groepsimmuniteitsprincipe, dat inhoudt dat een infectieziekte zich minder snel verspreidt als er genoeg mensen immuun zijn geworden na besmet te zijn geweest of te zijn ingeënt.

Het Witte Huis staat erop dat er geen strategie naar dat principe is, hoewel Trump er laatst wel op zinspeelde en maandag herhaalde dat de VS volgens hem dichtbij het einde van de epidemie zijn. Medici van Atlas' alma mater Stanford University en andere volksgezondheidsexperts hebben diens zienswijze eerder al veroordeeld.

"Alles dat ik heb gezegd komt direct uit de data en de wetenschap", hield Atlas maandag vol in een verklaring van het Witte Huis. Het CDC stelt dat Redfields uitspraken over Atlas slechts een kant weergeven van "een privédiscussie over een aantal dingen die hij in het openbaar heeft gezegd over Covid-19".

Het CDC zei dat Redfield met Atlas van mening verschilt over het dragen van mondmaskers, besmettingen bij de jeugd en groepsimmuniteit, maar dat Redfield het over andere dingen met Atlas eens is.

Het Witte Huis had niet direct commentaar op de vraag of Redfield moet vrezen voor zijn positie. "Als de president zijn vertrouwen in iemand kwijtraakt, zal je het merken", aldus een hoge regeringsfunctionaris.

Trump sprak Redfield eerder deze maand tegen over de verwachte tijdsduur voor er een coronavaccin is en zei daarbij dat de CDC-directeur "in de war" is. Eerder bekritiseerde hij Redfield omdat hij had gezegd dat gezichtsbedekking net zo effectief als een vaccin zou kunnen zijn. "Als we dat allemaal zouden doen, zou deze pandemie in acht tot 12 weken voorbij zijn", zei Redfield tegen NBC.

Meer uit Buitenland

Vier mensen verdronken in Spanje tijdens hevige storm

SAN ESTEBAN DE PRAVIA/TARRAGONA (ANP) - Tijdens zwaar stormachtig weer in Spanje zijn kort na elkaar vier mensen aan de kust verdronken. In de noordelijke regio Asturië raakte een Britse toerist te water die vanaf een dam naar de extreem hoge golven was gaan kijken. Hij werd door metershoge golven meegesleurd en is verdronken.

1 uur geleden
Rusland blokkeert verlenging missie VN-waarnemers van Noord-Korea

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Rusland heeft in de Veiligheidsraad zijn veto gebruikt om een VN-missie over toezicht op sancties tegen Noord-Korea te stoppen. Het gaat om een jaarlijkse verlenging van het werk van specialistische waarnemers die moeten kijken of de vele sancties tegen Noord-Korea worden nageleefd.

1 uur geleden
Gerechtshof VN eist dat Israël voedsel toelaat tot Gaza

DEN HAAG (ANP/RTR) - Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag eist dat Israël alles in het werk stelt om de basisbehoeften aan voedsel in de Gazastrook toe te laten. Dit moet volgens alle rechters van het hof doelmatig en snel gebeuren.

3 uur geleden
Militairen uit meerdere landen naar Parijs voor Olympische Spelen

WARSCHAU (ANP/AFP) - Verschillende landen gaan troepen sturen naar Frankrijk om te helpen met de beveiliging rond de Olympische Spelen in Parijs, zeiden bronnen van het Franse ministerie van Defensie tegen AFP. Polen heeft al gezegd troepen te sturen.

3 uur geleden
Frankrijk steunt UNRWA dit jaar met 30 miljoen euro

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk steunt de hulporganisatie van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) dit jaar met 30 miljoen euro. Dit gebeurt "op voorwaarde dat de organisatie de missies neutraal uitvoert en zich verre houdt van oproepen tot haat en geweld", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

4 uur geleden
Vier dodelijke slachtoffers busongeval bij Leipzig zijn vrouwen

LEIPZIG (ANP/DPA) - De vier dodelijke slachtoffers van het busongeval bij het Oost-Duitse Leipzig zijn vrouwen. Het gaat om een Poolse, een Indonesische die in Berlijn woonde en een inwoonster van de deelstaat Beieren. De identiteit van de vierde vrouw kon nog niet worden vastgesteld, meldde de politie.

4 uur geleden
Rusland: aanslagplegers kregen geld van Oekraïense nationalisten

MOSKOU (ANP/RTR) - Moskou ziet een link tussen de dodelijke aanslag vrijdag bij Moskou en "Oekraïense nationalisten". Volgens een Russische onderzoekscommissie kregen de daders aanzienlijke hoeveelheden cash en cryptogeld uit Oekraïne. Daarvoor zou zelfs bewijs zijn gevonden.

4 uur geleden