Medicijnwaakhond waarschuwt voor onlinefabels over anticonceptie
UTRECHT (ANP) - Medicijnautoriteit CBG waarschuwt jonge vrouwen voor onjuiste informatie over anticonceptie op sociale media. "De invloed van influencers is groot, met soms ook negatieve gevolgen. Dat vind ik zorgelijk", zegt voorzitter Ton de Boer.
Als tegenwicht voor onwetenschappelijke verhalen op sommige TikTok- of Instagramaccounts heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zelf allerlei feiten en fabels op een rij gezet. Dat deed de overheidsinstantie vanwege Wereld Anticonceptie Dag.
Zo kunnen vrouwen die niet zwanger willen raken volgens het CBG bijvoorbeeld maar beter niet vertrouwen op apps die de menstruatiecyclus bijhouden. Of op dagelijkse temperatuurmetingen om de vruchtbare periode zelf vast te stellen. Die methodes hoort huisarts en CBG-lid Janneke Belo steeds vaker in haar praktijk. "Het is goed om je lichaam beter te leren kennen, maar gebruik deze methodes vooral niet als je niet zwanger wil worden", zegt ze. "De kans daarop is dan maar liefst 20 procent."
Mindere werking
Over diverse anticonceptiemiddelen waarvan bewezen is dat ze effectief zijn, zoals de pil, de koperspiraal en de hormoonspiraal, gaan veel beweringen rond. "Die zijn niet altijd waar of soms ligt het iets genuanceerder", zegt de medicijnautoriteit. Bijvoorbeeld dat je aankomt door de pil. Dat klopt slechts voor een deel, zegt het CBG: "Begin je met hormonale anticonceptie, zoals de pil? Dan kan je lichaam door de hormonen wat meer vocht vasthouden." Dat kan tijdelijk leiden tot een halve kilo gewichtstoename. "Na een paar maanden raakt je lichaam gewend aan de hormonen. Het vocht verdwijnt en het gewicht dat je aankwam dus ook."
Ook op emoties kunnen anticonceptiemiddelen invloed hebben. Aan de ene kant zorgen hormonale middelen voor minder sterke hormoonschommelingen in het bloed. Dat kan ook emotionele schommelingen verminderen, maar stemmingswisselingen staan tegelijkertijd hoog op de lijst van mogelijke bijwerkingen van hormonale middelen. Ook gevoelige of pijnlijke borsten en puistjes kunnen een ongewenst neveneffect zijn van bijvoorbeeld de pil.
99 procent bescherming
Van dit soort bijwerkingen heeft volgens het CBG een minderheid van 1 tot 10 procent van de gebruikers last. Daar staat tegenover dat de middelen meer dan 99 procent bescherming bieden tegen een ongewenste zwangerschap.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Het kabinet leunt voor het oplossen van het personeelstekort in de zorg "wel erg sterk" op de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie en het terugdringen van administratieve lasten, vindt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Ze dringt er bij de regering op aan om "steviger stappen" te zetten, waaronder "extra loonruimte voor de middengroepen in de zorg". Ook moet de financiële slagkracht van ziekenhuizen worden verbeterd, aldus de ziekenhuisclub.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) noemt de bezuinigingen op onderzoek en onderwijs "onbegrijpelijk", zegt ze in een reactie op het vrijdag gepresenteerde regeerprogramma. "Investeren in wetenschappelijke kennis en innovatie is namelijk hard nodig om antwoorden te vinden op de meest prangende uitdagingen voor de zorg en gezondheid van burgers en patiënten", aldus het gezelschap.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat de zorg zich voorbereidt op het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). De technologie kan artsen en verpleegkundigen helpen efficiënter te werken en meer te doen in dezelfde tijd. Zo zou de technologie een oplossing kunnen vormen voor de personeelstekorten.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Spoedeisende zorg en acute verloskunde moeten overal in Nederland goed geregeld en beschikbaar zijn, vindt het kabinet. Nieuwe regels moeten tegengaan dat een ziekenhuis op een bepaalde locatie de spoedzorg wil inperken. Omdat nieuwe regelgeving enige tijd kan duren, wil zorgminister Fleur Agema "een handreiking" opstellen om in de tussentijd te voorkomen dat spoedzorg in het gedrang komt in een regio, staat in het vrijdag gepresenteerde regeerprogramma.
2 dagen geledenLONDEN (ANP/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk verbiedt vanaf volgend jaar reclame voor junkfood op internet en overdag op televisie. De Labourregering wil op die manier obesitas bij kinderen tegengaan.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De mate van urgentie wordt leidend voor degenen die op een wachtlijst staan voor een medische behandeling. Dat betekent dat de zorgvrager met de grootste urgentie als eerste van de wachtlijst wordt gehaald. Dat staat in het regeerprogramma dat het kabinet vrijdag presenteerde. Omdat het eigen risico op termijn lager wordt, verwacht het kabinet dat meer mensen met klachten zich laten behandelen door een specialist. Nu zouden mensen soms zorg mijden vanwege hoge kosten.
2 dagen geledenDEN BOSCH (ANP) - Bijwerkingencentrum Lareb heeft meldingen ontvangen over baby's die buikgriepachtige verschijnselen (diarree en overgeven) kregen na een vaccinatie tegen het rotavirus. Dat virus kan ontsteking van maag en darmen veroorzaken. Uit onderzoek maakt Lareb op dat bij ongeveer 4 procent van de gevaccineerden klachten ontstaan.
2 dagen geleden