Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Medicijnwaakhond waarschuwt voor onlinefabels over anticonceptie

Medicijnwaakhond waarschuwt voor onlinefabels over anticonceptie

UTRECHT (ANP) - Medicijnautoriteit CBG waarschuwt jonge vrouwen voor onjuiste informatie over anticonceptie op sociale media. "De invloed van influencers is groot, met soms ook negatieve gevolgen. Dat vind ik zorgelijk", zegt voorzitter Ton de Boer.

Als tegenwicht voor onwetenschappelijke verhalen op sommige TikTok- of Instagramaccounts heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zelf allerlei feiten en fabels op een rij gezet. Dat deed de overheidsinstantie vanwege Wereld Anticonceptie Dag.

Zo kunnen vrouwen die niet zwanger willen raken volgens het CBG bijvoorbeeld maar beter niet vertrouwen op apps die de menstruatiecyclus bijhouden. Of op dagelijkse temperatuurmetingen om de vruchtbare periode zelf vast te stellen. Die methodes hoort huisarts en CBG-lid Janneke Belo steeds vaker in haar praktijk. "Het is goed om je lichaam beter te leren kennen, maar gebruik deze methodes vooral niet als je niet zwanger wil worden", zegt ze. "De kans daarop is dan maar liefst 20 procent."

Mindere werking

Over diverse anticonceptiemiddelen waarvan bewezen is dat ze effectief zijn, zoals de pil, de koperspiraal en de hormoonspiraal, gaan veel beweringen rond. "Die zijn niet altijd waar of soms ligt het iets genuanceerder", zegt de medicijnautoriteit. Bijvoorbeeld dat je aankomt door de pil. Dat klopt slechts voor een deel, zegt het CBG: "Begin je met hormonale anticonceptie, zoals de pil? Dan kan je lichaam door de hormonen wat meer vocht vasthouden." Dat kan tijdelijk leiden tot een halve kilo gewichtstoename. "Na een paar maanden raakt je lichaam gewend aan de hormonen. Het vocht verdwijnt en het gewicht dat je aankwam dus ook."

Ook op emoties kunnen anticonceptiemiddelen invloed hebben. Aan de ene kant zorgen hormonale middelen voor minder sterke hormoonschommelingen in het bloed. Dat kan ook emotionele schommelingen verminderen, maar stemmingswisselingen staan tegelijkertijd hoog op de lijst van mogelijke bijwerkingen van hormonale middelen. Ook gevoelige of pijnlijke borsten en puistjes kunnen een ongewenst neveneffect zijn van bijvoorbeeld de pil.

99 procent bescherming

Van dit soort bijwerkingen heeft volgens het CBG een minderheid van 1 tot 10 procent van de gebruikers last. Daar staat tegenover dat de middelen meer dan 99 procent bescherming bieden tegen een ongewenste zwangerschap.

Meer uit Gezond

Forse toename van kinkhoest en longontsteking onder kinderen

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer kinderen hebben last van longontsteking en kinkhoest. Het aantal gevallen is in de afgelopen weken fors opgelopen, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van onderzoeksinstituut Nivel.

1 dag geleden
Nieuwe waarschuwing FDA voor slaapapneu-apparaat Philips

SILVER SPRING (ANP) - Opnieuw waarschuwt de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten van Philips. Dit keer gaat het om oververhitting van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij Philips sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen omdat isolatieschuim los kon laten.

1 dag geleden
Meer tijd voor artsen en verpleegkundigen door minder registreren

DEN HAAG (ANP) - Artsen en verpleegkundigen hebben elke dag een half uur extra om te besteden aan hun werk, en dus aan patiënten, wanneer ze minder administratie bijhouden. Minder regeldruk halveert hun papierwerk. Dat is de uitkomst van een proef van de intensive cares van acht ziekenhuizen in het oosten en zuiden van het land, waaronder het Radboudumc in Nijmegen, Maastricht UMC+ en het Rijnstate in Arnhem.

1 dag geleden
Aantal boosterprikken corona stijgt tot ruim 2 miljoen

BILTHOVEN (ANP) - Meer dan 2 miljoen mensen hebben inmiddels een nieuwe boosterprik tegen het coronavirus gehaald. Het aantal gevaccineerde mensen is vorige week met 242.401 gestegen tot 2.086.828. Het priktempo neemt daarmee wel iets af. De vaccinatieronde loopt nog tot en met 22 december.

2 dagen geleden
Apothekersfonds krijgt boetes voor overnames zonder toestemming

DEN HAAG (ANP) - Een fonds voor apothekers krijgt een boete van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), omdat het vestigingen heeft overgenomen zonder goedkeuring van de toezichthouder. Die toestemming is wettelijk verplicht.

2 dagen geleden
WHO: ziektes kunnen in Gaza meer levens kosten dan bommen

GAZA-STAD (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat ziektes in de Gazastrook op termijn meer levens kunnen kosten dan bombardementen. Zo'n scenario kan zich voltrekken als het gezondheidssysteem in het kustgebied niet wordt hersteld, zegt een WHO-woordvoerster.

2 dagen geleden
Frankrijk maakt stranden, parken en bossen rookvrij

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk breidt het aantal zones in het land uit waar niet gerookt mag worden. Stranden, openbare parken, bossen en de omgeving van scholen worden aan de lijst toegevoegd. De Franse minister van Gezondheid Aurélien Rousseau heeft dit dinsdag bekendgemaakt en stelt dat "rookvrije zones de norm zullen zijn".

2 dagen geleden