Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Medicijnwaakhond EMA positief over aangepaste coronavaccins

Medicijnwaakhond EMA positief over aangepaste coronavaccins

AMSTERDAM (ANP) - De Europese geneesmiddelenwaakhond EMA is positief over de aangepaste coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna, die beter zouden moeten beschermen tegen de omikronvariant van het virus. Dat heeft het EMA donderdag bekendgemaakt, na een bijeenkomst van het comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik. De vaccins kunnen worden ingezet als boosterprik bij iedereen van 12 jaar en ouder.

De prik is bedoeld voor mensen die de zogenoemde 'basisserie' al gehad hebben. Dat wil zeggen dat ze bijvoorbeeld al minimaal twee inentingen met het vaccin van Pfizer hebben gehad. Tussen de laatste prik die iemand kreeg en de prik met het aangepaste vaccin moet minimaal drie maanden zitten.

Het comité oordeelt dat de aangepaste vaccins zorgen voor een sterke afweerreactie tegen zowel de oorspronkelijke variant als de omikronvariant van het coronavirus. De bijwerkingen zijn vergelijkbaar met die na een boosterprik met de eerdere versies van de vaccins.

Nieuwe prikronde

De coronavaccins die tot nu toe gebruikt worden, zijn gemaakt op basis van de oorspronkelijke variant van het virus zoals deze een kleine drie jaar geleden opdook. Omdat het virus verschillende keren is gemuteerd, ziet het er nu anders uit.

In Nederland staat voor dit najaar een nieuwe prikronde tegen het coronavirus gepland. Het kabinet wil daar de aangepaste coronavaccins voor inzetten. Mensen die een verhoogd risico lopen om na besmetting in een ziekenhuis te belanden of te overlijden, krijgen voorrang, net als mensen die in de zorg werken. Daarna komen anderen van 12 jaar en ouder aan de beurt. De overheid houdt rekening met een nieuwe coronagolf in het najaar.

Europese Commissie

Na het positieve oordeel van het EMA moet de Europese Commissie nog toestemming geven voor toelating van de vaccins tot de Europese markt. Bovendien wil het Nederlandse kabinet nog advies van het Outbreak Management Team over vaccinaties (OMT-V). Die deskundigen zouden nog één keer alle onderzoeksresultaten moeten bekijken om te zien of de aangepaste vaccins inderdaad kunnen worden gebruikt.

Pfizer liet eerder op de dag weten dat het de eerste aangepaste vaccins volgende week al aan Nederland kan leveren. Moderna meldt: "We verwachten in september doses te leveren, na goedkeuring door de Europese Commissie."

mRNA-vaccins

De vaccins van Pfizer en Moderna zijn zogenoemde mRNA-vaccins. Ze bestaan uit minuscule vetbolletjes met een stukje genetische code (mRNA) van het coronavirus. Het lichaam zet dit mRNA om in eiwitten van het virus. Het afweersysteem gaat daarop antistoffen aanmaken. Als iemand vervolgens in aanraking komt met het virus wordt het direct herkend door het lichaam. De aangepaste vaccins bevatten naast genetische informatie over het oorspronkelijke virus ook de genetische code van de omikronvariant.

Het EMA is ook positief over het gebruik van het Novavax-vaccin voor boosterprikken. Dat middel wordt in Nederland nauwelijks toegediend.

Meer uit Gezond

Onderzoekers zien ernstige gevolgen van medicijntekort

UTRECHT (ANP) - Door leveringsproblemen van bepaalde medicijnen ontstaan soms ernstige incidenten, staat in het Pharmaceutisch Weekblad. Het blad publiceerde de bevindingen van een klein verkennend onderzoek van onder meer het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en een masterstudent aan de Universiteit Groningen. De uitkomsten zijn niet representatief, maar er kwamen enkele ernstige incidenten uit naar voren. Iemand liep bijvoorbeeld een onomkeerbare vermindering van de nierfunctie op van 40 procent.

1 dag geleden
Wachttijd komt door tekort aan huisartsen, zeggen verbonden

UTRECHT (ANP) - Dat mensen soms wat langer moeten wachten op een afspraak bij de huisarts, komt onder meer door een tekort aan huisartsen in Nederland. Daarnaast zijn er steeds meer mensen die zorg nodig hebben, en die patiënten hebben ook steeds meer zorg nodig. Dat zeggen de twee beroepsorganisaties, de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).

1 dag geleden
3 op de 10 Nederlanders moeten te lang wachten op doktersafspraak

DEN HAAG (ANP) - Niet alle Nederlanders kunnen binnen drie werkdagen bij hun huisarts terecht voor een afspraak die geen spoed heeft. Dat terwijl die drie dagen wel de tijd is waar dokters naar streven. Zo'n 20 procent van de Nederlanders wacht vaak drie tot vijf dagen, 8,5 procent zegt tot wel twee weken te moeten wachten op een afspraak. Ook verschilt de wachttijd per provincie, blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door ruim 8000 Nederlanders.

1 dag geleden
Farmaceut en eigenaren betalen 7,4 miljard om verslavingsgolf VS

NEW YORK (ANP) - De failliete farmaceut Purdue Pharma en de miljardairsfamilie Sackler moeten 7,4 miljard dollar (7,1 miljard euro) betalen om hun rol in de drugsverslavingsepidemie in de Verenigde Staten. De Sacklers worden ervan beschuldigd die opiatencrisis te hebben aangejaagd doordat hun bedrijf Purdue op grote schaal krachtige pijnstillers aanprees en verkocht. Nu treffen ze een schikking met openbaar aanklagers uit vijftien Amerikaanse staten.

2 dagen geleden
Drie besmettelijke patiënten met mazelen in Amsterdams ziekenhuis

AMSTERDAM (ANP) - Ziekenhuis OLVG in Amsterdam heeft afgelopen week drie patiënten met mazelen behandeld. Zij waren op dat moment nog besmettelijk, laat het ziekenhuis weten. Daarom is een contactonderzoek ingesteld. "Mensen die in OLVG mogelijk in contact zijn geweest met een van de besmette patiënten, worden geïnformeerd."

2 dagen geleden
Steeds meer griepgevallen, volgens Nivel lijkt epidemie begonnen

UTRECHT (ANP) - Griepvirussen grijpen snel om zich heen in Nederland. Officieel is nog geen sprake van een epidemie, omdat het aantal huisartsbezoeken van mensen met griepverschijnselen daarvoor twee weken op rij boven de vastgestelde grens moet liggen, maar die grens is afgelopen week voor het eerst overschreden. Volgens gezondheidsinstituut Nivel lijkt de jaarlijkse epidemie begonnen.

3 dagen geleden
Patiëntenfederatie: ziekenhuis kan meer doen tegen parkeerdruk

HILVERSUM (ANP) - Ziekenhuizen kunnen meer doen om drukte op hun parkeerterreinen te voorkomen, zoals extra inzetten op digitale zorg. Dat zei directeur Arthur Schellekens van de Patiëntenfederatie dinsdag op NPO Radio 1 in Dit is de Dag. Schellekens ging in dat EO-radioprogramma in gesprek met Dietrich van Gorsel van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort over de parkeerkosten bij ziekenhuizen, naar aanleiding van de onlangs verhoogde parkeertarieven bij het Erasmus MC. Bezoekers van het Rotterdamse ziekenhuis betalen sinds 1 januari 4,20 euro voor het eerste uur, met een maximaal dagtarief van 40 euro.

4 dagen geleden