Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Medici: ernstige schade bij asielzoekers door tekortschieten zorg

Medici: ernstige schade bij asielzoekers door tekortschieten zorg

DEN HAAG (ANP) - De psychische en medische zorg voor asielzoekers in Nederland schiet tekort, stellen onder meer de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en artsenfederatie KNMG. Het gebrek aan voldoende goede opvangplekken en het gebruik van kortdurende noodopvang leiden tot "ernstige schadelijke effecten op het psychisch en lichamelijk welzijn" van asielzoekers die momenteel asiel aanvragen in Nederland.

De organisaties schrijven dit in een brief aan de ministeries en Kamercommissies van Justitie en Volksgezondheid. Op noodopvangplekken is de medische zorg "zeer wisselend vormgegeven", aldus de psychologen, psychiaters en artsen. Pas als een asielzoeker zich heeft ingeschreven kan de organisatie GezondheidsZorg Asielzoekers zorg gaan leveren, leggen ze uit. De wachttijd voor inschrijving kan volgens hen op dit moment oplopen tot weken en die worden "in zeer moeilijke omstandigheden" doorgebracht.

Mensen die in Nederland aankomen hebben "veelal ernstige gebeurtenissen meegemaakt", leggen de medici verder uit. Wanneer ze hier zijn "is de verwachting en hoop dat ze veilig en welkom zijn en toegang hebben tot zorg". Dat wordt op dit moment onvoldoende waargemaakt. De lange wachttijden, het buiten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, wisselende noodopvangplekken en onzekerheid over de asielprocedure geven mensen nog meer stress.

Medische screening

De briefschrijvers, naast de NVvP en de KNMG ook het Nederlands Instituut van Psychologen en de Johannes Wier Stichting voor gezondheidszorg en mensenrechten, pleiten ervoor asielzoekers binnen 24 uur na aankomst een medische screening te geven. Ook vragen ze om voldoende vaste opvangplekken voor asielzoekers "met adequate toegang tot medische zorg".

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd trok begin augustus eenzelfde soort conclusie over de medische zorg aan asielzoekers in crisisopvanglocaties. De inspectie vroeg het kabinet toen ook al om "vaart te maken met het structureel regelen van goede opvang voor asielzoekers".

Meer uit Gezond

Coronavaccins voor kleine kinderen met gezondheidsproblemen

DEN HAAG (ANP) - Kleine kinderen die een hoog medisch risico lopen, kunnen vanaf 16 januari een coronavaccinatie krijgen. De Gezondheidsraad had over de prikken geadviseerd en het kabinet neemt dat advies nu over. Het gaat om kinderen van zes maanden tot vijf jaar oud die bijvoorbeeld Down, hart- of longproblemen of een afweerstoornis hebben.

3 minuten geleden
Verkoop e-sigaretten en tabakloze snus verder aan banden

DEN HAAG (ANP) - Alle varianten van snus worden verboden en er komen strengere regels voor de verkoop van elektronische e-sigaretten. Dat heeft staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) bekendgemaakt. Hij zegt extra maatregelen te moeten treffen om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken.

58 minuten geleden
EMA wil middel tegen droge hoest in de ban

AMSTERDAM (ANP) - De Europese medicijnwaakhond EMA wil dat bepaalde middelen tegen droge hoest van de markt gaan, omdat ze erg gevaarlijk kunnen zijn bij algehele narcose met zogenoemde neuromusculaire blokkers. Het gaat alleen om artikelen met de stof folcodine ofwel pholcodine.

2 uur geleden
Kuipers: ivf-draagmoederschap in pakket bij medische indicatie

DEN HAAG (ANP) - Vrouwen die wel eicellen hebben maar zelf geen vrucht kunnen dragen, kunnen in de toekomst een ivf-traject met een draagmoeder vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Zorgminister Ernst Kuipers is van plan om een advies van het Zorginstituut om het basispakket uit te breiden met het ivf-draagmoederschap, over te nemen. Hij zal dat doen zodra het wetsvoorstel Kind, draagmoederschap en afstamming van kracht is geworden, zo laat hij aan de koepel van verloskundigen KNOV weten.

20 uur geleden
Meer sport op school, maar docenten zien minder fitte leerlingen

UTRECHT (ANP) - Middelbare scholen zijn de afgelopen jaren steeds meer aandacht gaan besteden aan sport en bewegen, naast de reguliere gymlessen. Met de fitheid van de leerlingen gaat het sinds de coronaperiode echter niet best, geven docenten aan in een onderzoek van het Mulier Instituut.

1 dag geleden
Kosten langdurige zorg bijna 9 procent omhoog

UTRECHT (ANP) - De kosten van de langdurige zorg in ons land stegen vorig jaar met 8,9 procent, met name doordat er meer mensen voor in aanmerking kwamen. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Aan het begin van 2021 hadden 324.000 mensen langdurige zorg nodig, aan het eind waren het er ruim 340.000. De kosten rezen naar 28,4 miljard euro (zorg- en beheerskosten, subsidies).

2 dagen geleden
Aantal nieuwe herhaalprikken daalt naar bijna 85.000

DEN HAAG (ANP) - Bijna 85.000 mensen hebben in de afgelopen week een herhaalprik tegen het coronavirus laten zetten, het laagste aantal sinds het begin van de vaccinatiecampagne in september. De opkomst daalt de afgelopen weken snel. Half oktober haalden in een week tijd meer dan 600.000 mensen de extra inenting.

2 dagen geleden