Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Medici: ernstige schade bij asielzoekers door tekortschieten zorg

Medici: ernstige schade bij asielzoekers door tekortschieten zorg

DEN HAAG (ANP) - De psychische en medische zorg voor asielzoekers in Nederland schiet tekort, stellen onder meer de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en artsenfederatie KNMG. Het gebrek aan voldoende goede opvangplekken en het gebruik van kortdurende noodopvang leiden tot "ernstige schadelijke effecten op het psychisch en lichamelijk welzijn" van asielzoekers die momenteel asiel aanvragen in Nederland.

De organisaties schrijven dit in een brief aan de ministeries en Kamercommissies van Justitie en Volksgezondheid. Op noodopvangplekken is de medische zorg "zeer wisselend vormgegeven", aldus de psychologen, psychiaters en artsen. Pas als een asielzoeker zich heeft ingeschreven kan de organisatie GezondheidsZorg Asielzoekers zorg gaan leveren, leggen ze uit. De wachttijd voor inschrijving kan volgens hen op dit moment oplopen tot weken en die worden "in zeer moeilijke omstandigheden" doorgebracht.

Mensen die in Nederland aankomen hebben "veelal ernstige gebeurtenissen meegemaakt", leggen de medici verder uit. Wanneer ze hier zijn "is de verwachting en hoop dat ze veilig en welkom zijn en toegang hebben tot zorg". Dat wordt op dit moment onvoldoende waargemaakt. De lange wachttijden, het buiten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, wisselende noodopvangplekken en onzekerheid over de asielprocedure geven mensen nog meer stress.

Medische screening

De briefschrijvers, naast de NVvP en de KNMG ook het Nederlands Instituut van Psychologen en de Johannes Wier Stichting voor gezondheidszorg en mensenrechten, pleiten ervoor asielzoekers binnen 24 uur na aankomst een medische screening te geven. Ook vragen ze om voldoende vaste opvangplekken voor asielzoekers "met adequate toegang tot medische zorg".

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd trok begin augustus eenzelfde soort conclusie over de medische zorg aan asielzoekers in crisisopvanglocaties. De inspectie vroeg het kabinet toen ook al om "vaart te maken met het structureel regelen van goede opvang voor asielzoekers".

Meer uit Gezond

Nader onderzoek naar declaraties coronasteun ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - De gezamenlijke zorgverzekeraars willen van alle ziekenhuizen nogmaals de gegevens hebben over de coronasteun die ze over 2021 hebben gedeclareerd. Het gaat om vergoedingen voor geld dat ze door de epidemie extra kwijt waren aan intensive care en verpleegdagen. Volgens Zorgverzekeraars Nederland is er geen enkel vermoeden van opzet, maar kunnen onzorgvuldigheden in software en registraties onjuiste declaraties hebben veroorzaakt.

2 uur geleden
Kinderen in België verwekt met sperma gedoneerd voor onderzoek

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In België zijn minstens twee kinderen verwekt met sperma dat studenten hadden gedoneerd voor wetenschappelijk onderzoek. Een fertiliteitsarts en professor aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft in de jaren zeventig misbruik gemaakt van de zaaddonaties, meldt de organisatie vzw Donorkinderen

3 uur geleden
Kabinet maakt 108 miljoen vrij voor meer technologie in zorg

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt maximaal 108 miljoen euro beschikbaar om het gebruik van meer technologie in de zorg- en welzijnssector te stimuleren. Dit omvat onder meer apparaten die automatisch medicijnen verstrekken en zorg en mentale ondersteuning op afstand via een beeldscherm.

23 uur geleden
Aantal besmettingen met mazelen opnieuw licht gestegen

EINDHOVEN/BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe gevallen van mazelen is afgelopen week weer licht toegenomen. In Brabant-Zuidoost registreerde de GGD zes nieuwe besmettingen, waardoor het totale aantal in de regio rond Eindhoven op 57 komt. Landelijk staat de teller dit jaar nu op 64 meldingen, volgens de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Los van de besmettingen in Brabant kreeg het instituut meldingen over een geval in Utrecht en een in Noord-Limburg.

1 dag geleden
Hoofdwetenschapper WHO: vogelgriep vormt pandemie onder dieren

GENÈVE (ANP/AFP) - De vogelgriepvariant die wereldwijd rondgaat en naast vogels tal van zoogdieren besmet, komt inmiddels neer op een "pandemie onder dieren". Wetenschappelijk hoofd Jeremy Farrar van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gebruikte deze term donderdag voor de uitbraak. Hij noemt die "enorm zorgwekkend", vooral omdat niet valt uit te sluiten dat het zeer dodelijke virus uiteindelijk zo evolueert dat het van mens op mens kan overgaan.

1 dag geleden
Ziekenhuis wil geboortezorg in Zoetermeer behouden

ZOETERMEER (ANP) - De geboortezorg in Zoetermeer blijft waarschijnlijk toch behouden. Het bestuur van het HagaZiekenhuis wil het nieuwe gebouw dat over enkele jaren in gebruik wordt genomen voorzien van "de modernste faciliteiten voor bevallingen". Rond de fusie van het vroegere LangeLand Ziekenhuis met het HagaZiekenhuis lag de optie op tafel om de geboortezorg in Zoetermeer te sluiten. Daar was grote onrust over onder inwoners.

1 dag geleden
Meer klachten gemeld over bijwerkingen van implantaten

BILTHOVEN (ANP) - Mensen met een implantaat hebben vorig jaar vaker mogelijke bijwerkingen gemeld dan een jaar eerder. Het meldpunt van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg van 295 mensen een melding. Dat is een toename van ruim 50 procent. Veruit de meeste meldingen (72 procent) gingen over borstimplantaten.

1 dag geleden