
Mediatycoon Rupert Murdoch met pensioen, weg bij News Corp en Fox
NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Mediamagnaat Rupert Murdoch gaat met pensioen en treedt af als voorzitter van zijn mediabedrijven News Corp en Fox. Zijn zoon Lachlan Murdoch neemt de taken van hem over.
De 92-jarige Murdoch bouwde zijn media-imperium in de afgelopen zeventig jaar op. Hij begon met een kleine krant in Australië. Murdoch blijft wel als een soort erevoorzitter betrokken bij News Corp en Fox.
Murdoch legt zijn taken neer bij de aandeelhoudersvergaderingen van de twee bedrijven medio november. In een verklaring wijst de 52-jarige Lachlan op de "opmerkelijke" 70-jarige carrière van zijn vader en bedankt hij hem voor zijn "visie, pioniersgeest en vastberadenheid" bij de opbouw van zijn media-imperium. Ook is Lachlan dankbaar dat zijn vader nog aanblijft als erevoorzitter bij News Corp en Fox om advies te bieden.
Andere rollen vervullen
News Corp is eigenaar van grote kranten als The Wall Street Journal, New York Post, Times, Sun en Sunday Times. Ook heeft het bedrijf persbureau Dow Jones, zakenblad Barron's en de financiële website MarketWatch. Fox heeft televisiekanalen voor onder meer sport, entertainment en nieuws. De bedrijven zijn met name actief in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Australië.
In een brief aan de werknemers van News Corp en Fox zegt Murdoch dat het tijd is om andere rollen te gaan vervullen en dat de bedrijven "in robuuste gezondheid verkeren, net als ik". Ook zegt hij dat er redenen zijn om optimistisch te zijn over de komende jaren. Hij stelt ook dat "de strijd om de vrijheid van meningsuiting nog nooit zo intens is geweest als nu".
In de VS staat Fox bekend als een zender die is gericht op het rechts-conservatieve deel van de bevolking. De zender zou een belangrijke rol hebben gespeeld bij de verkiezingswinst van voormalig president Donald Trump in 2016. Inmiddels zijn de betrekkingen tussen Trump en Fox sterk bekoeld.
Meer uit Financieel
AUSTIN (ANP) - Tesla heeft in het tweede kwartaal ruim 13 procent minder auto's verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Onder andere in Europa verloor de door Elon Musk geleide fabrikant van elektrische auto's de afgelopen maanden fors terrein.
7 minuten geledenREDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft gaat ongeveer 9000 werknemers ontslaan. Dit is de tweede grote ontslagronde dit jaar bij het Amerikaanse softwareconcern. Het bedrijf probeert zo de kosten in het gareel te houden nu het steeds meer geld uitgeeft aan kunstmatige intelligentie (AI). In mei werden 6000 arbeidsplaatsen geschrapt.
9 minuten geledenSCHIPHOL (ANP) - Schiphol gaat het aantal beveiligingsbedrijven op de luchthaven terugbrengen van vijf naar drie. De luchthaven heeft de bedrijven I-Sec, Securitas en Trigion gekozen om nieuwe beveiligingscontracten mee te sluiten, maakte Schiphol woensdag bekend.
1 uur geledenSTOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - De Zweedse regering heeft een streep gezet door een belasting op vliegen. Ze wil daarmee de verzwakte luchtvaartsector ondersteunen. De vliegtaks werd in 2018 ingevoerd, hetzelfde jaar waarin de Zweedse activist Greta Thunberg haar eerste klimaatprotest hield.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Recyclingbedrijven zijn niet gered met vrijwillige afspraken, vindt de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD). Een woordvoerder noemt de afspraak van een reeks bedrijven om jaarlijks 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen "een mooie geste" die de recyclers niet genoeg zekerheid geeft om investeringen te doen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groep bedrijven heeft afgesproken om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Dat is de belangrijkste uitkomst van de 'plastictafel' waaraan brancheorganisaties, enkele natuurorganisaties en drie ministeries de afgelopen weken overlegden over de kringloopeconomie. Onder meer Coca-Cola, Unilever, Kraft Heinz en Nestlé staan op de lijst met bedrijven.
3 uur geledenBOXTEL (ANP) - Vleesverwerker Vion heeft vorig jaar opnieuw afgesloten met een verlies. Het bedrijf uit Boxtel maakte veel kosten voor een reorganisatie waarbij het zich voor een groot deel terugtrekt uit Duitsland. Daarnaast kampten de slachthuizen van Vion met hogere inkoopprijzen voor dieren, terwijl de concurrentie toenam vanuit landen waar goedkoper gewerkt kan worden.
3 uur geleden