Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

MediaMarkt gaat stoppen met afnemen vingerafdruk personeel

MediaMarkt gaat stoppen met afnemen vingerafdruk personeel

UTRECHT (ANP) - MediaMarkt gaat stoppen met het afnemen van vingerafdrukken van zijn personeel. Dat heeft de elektronicaketen laten weten nadat vakbond FNV hierop publiekelijk kritiek uitte. De bond noemde de praktijk een vergaande inbreuk op de persoonlijke sfeer van werknemers. Medewerkers kunnen alleen met een scan op bepaalde plekken in het bedrijf komen.

MediaMarkt stelt in een verklaring momenteel bezig te zijn met een "traject gericht op het uitfaseren van het gebruik van vingerscans van medewerkers". Daarbij benadrukt de keten grote waarde te hechten aan de privacy van zijn personeel.

Het bewuste beleid was er volgens een woordvoerster van MediaMarkt uitsluitend op gericht om "essentiële beveiligingsrisico’s" te beperken. Dat betekent dat de vingerafdrukken niet worden gebruikt voor andere doeleinden, geeft ze aan. "In het verleden is namelijk gebleken dat het gebruik van andere beveiligingsmaatregelen nog altijd risico’s met zich meebrengt, zoals verlies van de toegangspas en de mogelijkheid dat de toegangspas aan een onbevoegde wordt gegeven. Desalniettemin zal MediaMarkt het gebruik van vingerafdrukken van medewerkers staken. "

Hightech

Volgens FNV ligt de kwestie niet zo simpel. "Je vingerafdruk achterlaten om te kunnen werken in een elektronicawinkel, het moet toch niet gekker worden?", zegt FNV-bestuurder Onur Erdem. "We hebben het hier over de MediaMarkt, niet over een kerncentrale of het hoofdkwartier van de geheime dienst." De bond vindt dat er makkelijkere manieren zijn om "deuren af te sluiten die niet onnodig hightech zijn".

De Autoriteit Persoonsgegevens laat weten niet in te gaan op de kwestie bij MediaMarkt omdat er geen onderzoek naar is gedaan. In het algemeen kon een woordvoerster wel zeggen dat bedrijven vingerafdrukken niet zomaar mogen verzamelen. In april vorig jaar legde de privacywaakhond nog een boete op van 725.000 euro aan een bedrijf uit Doetinchem dat werknemers verplichtte om vingerafdrukken te laten scannen voor het in- en uitklokken.

"Toegangscontrole met biometrie is toegestaan als het noodzakelijk is voor beveiligingsdoeleinden", valt te lezen op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens. Dan moet er volgens de privacywaakhond wel sprake zijn van noodzaak. Bij een kerncentrale mag bijvoorbeeld biometrie ingezet worden voor toegangscontrole. Die noodzaak is er volgens de toezichthouder bij "bijvoorbeeld een recreatiegebied of de garage van een reparatiebedrijf" niet.

Meer uit Financieel

Virgin Orbit grote verliezer op verder positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Virgin Orbit was vrijdag de grote verliezer op de aandelenbeurzen in New York. Het aandeel kelderde 41,2 procent. Het ruimtevaartbedrijf van de bekende Britse zakenman en miljardair Richard Branson heeft gemeld zijn activiteiten te staken. Virgin Orbit raakte in de financiële problemen na een mislukte lancering van een ruimteraket begin dit jaar. Geldschieters bleven echter uit. Het overgrote deel van het personeel wordt nu ontslagen, al waren bijna alle werknemers al met onbetaald verlof gestuurd.

45 minuten geleden
Techniekbranche: meeste cv-bedrijven in wachtrij voor certificering

WOERDEN (ANP) - Installatiebedrijven die werken aan cv-ketels, geisers en gashaarden moeten volgens de nieuwe Gasketelwet vanaf zaterdag over een certificaat beschikken. Ongeveer 500 bedrijven hebben inmiddels een certificering, maar zo’n 2000 bedrijven nog niet. Dat meldt brancheorganisatie Techniek Nederland, die aangeeft dat "de capaciteit van de certificerende instellingen beperkt is". Een acuut probleem is dat niet, mits de bedrijven voldoen aan bepaalde voorwaarden.

1 uur geleden
IMF-lening van 15,6 miljard dollar Oekraïne formeel goedgekeurd

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een vierjarig financieringspakket van 15,6 miljard dollar (omgerekend zo'n 14,4 miljard euro) voor Oekraïne goedgekeurd. Daarmee ligt het besluit formeel vast, nadat het IMF en Oekraïne anderhalve week geleden een voorlopige overeenkomst hadden gesloten.

3 uur geleden
Royal FloraHolland draait verlies door hoge energiekosten

AALSMEER (ANP) - Royal FloraHolland heeft vorig jaar afgesloten met rode cijfers. De bloemenveiling eindigde een jaar eerder nog met een winst, maar in 2022 drukten de hoge energiekosten flink op het resultaat. Ook een afboeking van het failliet verklaarde Floriworld, een soort themapark voor de sierbloementeelt, droeg bij aan het verlies.

4 uur geleden
ING-personeel Noord-Holland, Utrecht en Flevoland staakt dinsdag

AMSTERDAM (ANP) - Medewerkers van ING-kantoren in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht gaan dinsdag staken. Dat meldt vakbond FNV, die medewerkers van ING-kantoren in de provincies oproept naar Amsterdam te komen voor een manifestatie. Deze week legde het ING-personeel uit Noordoost-Nederland al het werk neer.

4 uur geleden
Kazachstan wil olieleveringen aan Duitsland vervijfvoudigen

ASTANA (ANP/DPA) - Kazachstan wil de olie-export voor de maand april verhogen van 20.000 ton naar 100.000 ton. Kazachstan begon begin dit jaar met het leveren van de olie, waardoor Duitsland minder afhankelijk is van Russische olie.

4 uur geleden
Philips opnieuw dagwinnaar AEX op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Philips stond aan het einde van de handelsdag vrijdag opnieuw bovenaan de AEX met een stijging van 2,4 procent. Dat is voor de tweede dag op rij, nadat het zorgtechnologieconcern donderdag ook al de grote winnaar was op Beursplein 5. Beleggers lijken nog altijd positief gestemd over uitlatingen van topman Roy Jakobs, die verklaarde waarschijnlijk dit jaar een akkoord te kunnen sluiten met patiënten die economische schade hebben geleden door defecte slaapapneuapparaten.

5 uur geleden