Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

MediaMarkt gaat stoppen met afnemen vingerafdruk personeel

MediaMarkt gaat stoppen met afnemen vingerafdruk personeel

UTRECHT (ANP) - MediaMarkt gaat stoppen met het afnemen van vingerafdrukken van zijn personeel. Dat heeft de elektronicaketen laten weten nadat vakbond FNV hierop publiekelijk kritiek uitte. De bond noemde de praktijk een vergaande inbreuk op de persoonlijke sfeer van werknemers. Medewerkers kunnen alleen met een scan op bepaalde plekken in het bedrijf komen.

MediaMarkt stelt in een verklaring momenteel bezig te zijn met een "traject gericht op het uitfaseren van het gebruik van vingerscans van medewerkers". Daarbij benadrukt de keten grote waarde te hechten aan de privacy van zijn personeel.

Het bewuste beleid was er volgens een woordvoerster van MediaMarkt uitsluitend op gericht om "essentiële beveiligingsrisico’s" te beperken. Dat betekent dat de vingerafdrukken niet worden gebruikt voor andere doeleinden, geeft ze aan. "In het verleden is namelijk gebleken dat het gebruik van andere beveiligingsmaatregelen nog altijd risico’s met zich meebrengt, zoals verlies van de toegangspas en de mogelijkheid dat de toegangspas aan een onbevoegde wordt gegeven. Desalniettemin zal MediaMarkt het gebruik van vingerafdrukken van medewerkers staken. "

Hightech

Volgens FNV ligt de kwestie niet zo simpel. "Je vingerafdruk achterlaten om te kunnen werken in een elektronicawinkel, het moet toch niet gekker worden?", zegt FNV-bestuurder Onur Erdem. "We hebben het hier over de MediaMarkt, niet over een kerncentrale of het hoofdkwartier van de geheime dienst." De bond vindt dat er makkelijkere manieren zijn om "deuren af te sluiten die niet onnodig hightech zijn".

De Autoriteit Persoonsgegevens laat weten niet in te gaan op de kwestie bij MediaMarkt omdat er geen onderzoek naar is gedaan. In het algemeen kon een woordvoerster wel zeggen dat bedrijven vingerafdrukken niet zomaar mogen verzamelen. In april vorig jaar legde de privacywaakhond nog een boete op van 725.000 euro aan een bedrijf uit Doetinchem dat werknemers verplichtte om vingerafdrukken te laten scannen voor het in- en uitklokken.

"Toegangscontrole met biometrie is toegestaan als het noodzakelijk is voor beveiligingsdoeleinden", valt te lezen op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens. Dan moet er volgens de privacywaakhond wel sprake zijn van noodzaak. Bij een kerncentrale mag bijvoorbeeld biometrie ingezet worden voor toegangscontrole. Die noodzaak is er volgens de toezichthouder bij "bijvoorbeeld een recreatiegebied of de garage van een reparatiebedrijf" niet.

Meer uit Financieel

Wall Street kampt met grootste verkoopgolf in anderhalf jaar

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenmarkten kampten woensdag met de grootste verkoopgolf in zo'n anderhalf jaar tijd. Dat kwam vooral door tegenvallende kwartaalberichten van de grote concerns Tesla en Alphabet, het moederbedrijf van Google.

6 uur geleden
UMG verdient meer aan muziek van onder anderen Taylor Swift

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft het afgelopen half jaar meer verdiend aan de muziek van populaire artiesten. De omzet is in januari tot en met juni gestegen, vooral dankzij flink hogere inkomsten uit de verkoop van merchandise. Onder anderen Taylor Swift, Billie Eilish, Noah Kahan en Ariana Grande behoorden tot de bestverkopende artiesten van UMG.

9 uur geleden
Modebedrijf Esprit Europe krijgt uitstel van betaling

AMSTERDAM (ANP) - Modebedrijf Esprit Europe, gevestigd in Amsterdam, heeft uitstel van betaling gekregen van de rechter, staat in het Centraal Insolventieregister. Op 2 oktober volgt een vergadering van schuldeisers.

10 uur geleden
Chipbedrijven duwen AEX diep in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven op het Damrak gingen woensdag hard onderuit. ASMI, dat systemen voor de bewerking van wafers levert, de dunne schijfjes waaruit halfgeleiders worden gemaakt, verloor 9,4 procent en eindigde daarmee onderaan de AEX. Het concern maakte dinsdag na het slot van de beurs meevallende kwartaalcijfers bekend, dankzij een sterke vraag naar AI-gerelateerde producten.

11 uur geleden
Tesla onderuit op Wall Street na tegenvallende resultaten

NEW YORK (ANP) - Tesla ging woensdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's zag de winst in het tweede kwartaal fors dalen door prijsverlagingen van zijn modellen en flinke investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). De resultaten van Tesla voldeden voor het vierde kwartaal op rij niet aan de verwachtingen van kenners. Het aandeel werd daarop 10 procent lager gezet.

13 uur geleden
Zeer sterke stijging winkeldiefstallen in Engeland en Wales

LONDEN (ANP/RTR) - De winkeldiefstallen in Engeland en Wales zijn enorm gestegen, met grote verliezen voor winkeliers tot gevolg. Volgens het Britse nationale statistiekbureau ONS steeg het aantal door de politie geregistreerde diefstallen in het verslagjaar, dat eind maart afliep, met 30 procent tot bijna 444.000.

13 uur geleden
Europese betaaloptie Ferrari: sportauto afrekenen met crypto's

MARANELLO (ANP) - De Europese dealers van Ferrari accepteren voortaan ook cryptogeld zoals bitcoins om de Italiaanse sportwagens af te rekenen. In de Verenigde Staten was dit al mogelijk.

14 uur geleden