Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Media: VS willen 750 miljoen uittrekken aan extra wapens Oekraïne

Media: VS willen 750 miljoen uittrekken aan extra wapens Oekraïne

WASHINGTON (ANP) - De regering van de Amerikaanse president Joe Biden zal naar verwachting woensdag of uiterlijk donderdag nog eens 750 miljoen dollar (zo'n 692 miljoen euro) aan militaire hulp aan Oekraïne aankondigen voor zijn strijd tegen Russische invasietroepen, zeggen twee Amerikaanse functionarissen tegen persbureau Reuters.

De militaire hulp zal worden gefinancierd met een beroep op de zogeheten Presidential Drawdown Authority (PDA), een voorziening in de Amerikaanse wet die de president in noodsituaties de bevoegdheid geeft de overdracht van goederen en diensten te autoriseren zonder goedkeuring van het parlement. De Russische invasie in Oekraïne is in dit geval die noodsituatie.

Over de exacte samenstelling van het wapenpakket is nog geen definitieve beslissing genomen, zegt een van de functionarissen. Volgens The Washington Post gaat het zeer waarschijnlijk om zware luchtafweersystemen, zoals anti-tankraketten, evenals munitie en kogelvrije vesten. Ook zouden de VS bereid zijn Mi-17-helikopters te sturen die kunnen worden uitgerust om Russische voertuigen aan te vallen, aldus de krant.

De verwachte nieuwe wapenlevering komt bovenop de meer dan 2,4 miljard dollar aan Amerikaanse militaire hulp voor Oekraïne sinds president Joe Biden vorig jaar aantrad. 1,7 miljard dollar daarvan is verstrekt sinds Rusland op 24 februari het land binnenviel.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie spreekt woensdag met topmensen van de acht grootste Amerikaanse wapenfabrikanten om te bespreken of de industrie in staat is te voldoen aan de wapenbehoeften van Oekraïne als de oorlog met Rusland jaren duurt, aldus de twee functionarissen die met Reuters spraken. Onder die bedrijven zijn Raytheon Technologies, Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, General Dynamics en L3Harris Technologies.

Meer uit Buitenland

Japanse minister roept in China op tot vrijlating landgenoot

BEIJING/TOKIO (ANP/RTR/DPA) - De Japanse minister van Buitenlandse Zaken heeft er zondag in Beijing bij zijn Chinese ambtgenoot op aangedrongen een gedetineerde Japanse staatsburger onmiddellijk vrij te laten. Een medewerker van Astellas Pharma wordt om onbekende redenen vastgehouden in China, meldde het farmaceutische bedrijf een week geleden. Volgens het Japanse Kyodo News zijn sinds 2015 minstens zestien andere Japanners in China vastgezet op verdenking van spionage.

1 uur geleden
Grote explosie in centrum Antwerpen gelinkt aan drugsmilieu

ANTWERPEN (ANP) - Door een krachtige explosie voor een pand in het centrum van Antwerpen zijn in de nacht van zaterdag op zondag twintig huizen en veel auto's beschadigd. De politie gaat ervan uit dat daders uit het drugsmilieu een aanslag op een woning in de Osystraat hebben gepleegd. In de wijde omgeving van het pand is er schade aan ramen en autoruiten. Een persoon raakte lichtgewond door glas.

1 uur geleden
Paus draagt in openbaar mis op na ziekenhuisbehandeling

VATICAANSTAD (ANP/DPA) - Paus Franciscus heeft kort na zijn ontslag uit een Romeins ziekenhuis de mis opgedragen aan het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. Er zijn naar schatting 30.000 gelovigen naartoe gekomen. De paus ging naar de viering in zijn pausmobiel en groette omstanders.

3 uur geleden
Frankrijk: 1093 gewonde hulpverleners sinds start pensioenprotest

PARIJS (ANP) - Bij de pensioenprotesten in Frankrijk zijn tot dusver 1093 politieagenten, gendarmes en hulpverleners gewond geraakt, zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin. Tegelijk lopen 38 onderzoeken naar buitensporig geweld door de ordediensten.

12 uur geleden
Massale protesten in Israël ondanks uitstel justitiële hervorming

TEL AVIV (ANP/DPA) - Ondanks het uitstel van de controversiële justitiële hervormingen zijn in Israël tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de uiterst rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu. Brandpunt van de landelijke protesten op de dertiende zaterdag op rij was Tel Aviv. Daar waren volgens waarnemers meer dan 100.000 mensen op de been.

18 uur geleden
Nieuwste lichting dienstplichtigen Rusland opgeroepen

MOSKOU (ANP/DPA) - Zoals elk jaar worden er in Rusland in de lente jonge mannen voor de dienstplicht van een jaar opgeroepen. Schout-bij-nacht Vladimir Tsimlianski van de generale staf zei dat 147.000 van de 700.000 dienstplichtigen voor half juli worden opgeroepen en dat ze niet naar Oekraïne zullen gaan. Later dit jaar volgt nog een oproepronde.

21 uur geleden
Bosbranden in Noord-Spaanse regio Asturië onder controle

OVIEDO (ANP) - De vele bosbranden in de Noord-Spaanse regio Asturië zijn onder controle, aldus de autoriteiten. De circa 5000 brandbestrijders worden geholpen door de regen.

22 uur geleden