Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Media: VS hebben discreet militairen getraind op Taiwan

Media: VS hebben discreet militairen getraind op Taiwan

TAIPEI (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten hebben discreet militairen naar Taiwan gestuurd om lokale grondtroepen te trainen. Het eiland moet zo beter worden voorbereid op mogelijke agressie door China, bericht de krant The Wall Street Journal, die zich baseert op anonieme bronnen uit de VS. Ingewijden hebben het bericht ook bevestigd tegenover andere internationale media.

De krant schrijft dat de trainingsmissie wordt uitgevoerd door een twintigtal militairen uit de VS. De Amerikaanse troepen zouden volgens bronnen van de krant al zeker een jaar actief zijn op het eiland. Dat de VS helpen bij het trainen van de strijdkrachten op Taiwan ligt gevoelig in het communistische China. Dat ziet het democratisch bestuurde eiland voor de kust als eigen grondgebied.

Taiwanese media schreven afgelopen november al over de komst van Amerikaanse troepen. Die moesten mariniers en speciale eenheden trainen om amfibische operaties uit te voeren. De autoriteiten op Taiwan en in de Verenigde Staten hielden toen nog vol dat de berichtgeving niet klopte. Het Taiwanese ministerie van Defensie wilde dit keer niet reageren op het bericht over de trainingsmissie in The Wall Street Journal.

Militaire spanningen

Het eiland Taiwan is sinds 1949 in handen van nationalistische, anti-communistische Chinezen. Die waren het Chinese vasteland ontvlucht nadat zij een burgeroorlog hadden verloren van de communisten. De spanning met China loopt inmiddels weer steeds verder op.

De minister van Defensie van het eiland waarschuwde deze maand dat de militaire spanningen tussen Taiwan en China de ergste zijn in zeker veertig jaar. Hij deed zijn uitspraak nadat in korte tijd circa 150 militaire vliegtuigen uit China in de luchtverdedigingszone van Taiwan waren waargenomen. Het ging onder meer om gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers.

Taiwan denkt dat China in 2025 de mogelijkheid heeft om met minimale verliezen een grootschalige invasie uit te voeren. Het eiland kocht de afgelopen jaren voor miljarden aan wapentuig in de Verenigde Staten.

Meer uit Buitenland

Boris Johnson treedt af als parlementslid om partygate-onderzoek

LONDEN (ANP) - De Britse oud-premier Boris Johnson treedt af als lid van het Lagerhuis om een onderzoek naar het zogenoemde partygate-schandaal. Volgens Britse media heeft hij zijn zetel voor het district Uxbridge and South Ruislip per direct ingeleverd. Johnson zegt in een verklaring dat hij de resultaten van een parlementair onderzoek heeft ontvangen en dat die onderzoekscommissie hem uit het parlement probeerde te duwen.

1 uur geleden
Vrijgegeven stukken: Trump verdacht van 37 misdrijven

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Donald Trump wordt verdacht van 37 misdrijven. Dat blijkt uit rechtbankstukken die openbaar zijn gemaakt. De oud-president van de VS wordt onder meer verdacht van het achterhouden van documenten en het tegenwerken van een strafrechtelijk onderzoek.

3 uur geleden
Advocaten in Trumps strafzaak rond geheime documenten stappen op

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee advocaten die de Amerikaanse oud-president Donald Trump bijstonden in zijn federale strafzaak, zijn teruggetreden. Jim Trusty en John Rowley zeggen zelf te zijn opgestapt. Ze verdedigen hem ook niet meer in de zaak rond de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021.

4 uur geleden
Poetin: Oekraïens offensief is begonnen, maar onsuccesvol

MOSKOU (ANP/RTR) - Niet alleen internationale media en waarnemers stellen dat Oekraïne is begonnen met het langverwachte offensief, dat denkt ook de Russische president Vladimir Poetin. Hij zegt dat de aanval nog niet succesvol is en dat de Oekraïners nog geen van hun doelen hebben bereikt.

5 uur geleden
VN: onafhankelijk onderzoek naar doorbraak Kachovka-dam nodig

GENÈVE (ANP/DPA) - Er is eerst meer onderzoek nodig rond het instorten van de Kachovka-dam in het zuiden van Oekraïne om vast te stellen wat er is gebeurd. "De omstandigheden van het incident zijn vooralsnog te onduidelijk", stelt woordvoerder Jeremy Laurence van het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties OHCHR. Volgens de woordvoerder is het nog te vroeg om te spreken van een oorlogsmisdaad.

5 uur geleden
Berlusconi terug in het ziekenhuis voor controles

MILAAN (ANP) - De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is vrijdag weer opgenomen in het ziekenhuis. Zijn dokters zeggen tegen Italiaanse media dat het om controles gaat vanwege zijn chronische leukemie. De controles zijn weliswaar enkele dagen naar voren gehaald, maar er zou volgens dokters en partijgenoten geen reden zijn voor paniek.

7 uur geleden
Poetin: tactische kernwapens kunnen begin juli naar Belarus

SOTSJI (ANP/RTR) - De voorbereidingen om Russische kernwapens op te kunnen stellen in Belarus worden op 7 en 8 juli afgerond. Direct daarna gaan de wapens die kant op. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd na een overleg met de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. De verplaatsing was al aangekondigd en met de voorbereidingen was al begonnen.

8 uur geleden