Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Media: VS boeken voortgang in gesprek over terugtrekken Hezbollah

Media: VS boeken voortgang in gesprek over terugtrekken Hezbollah

TEL AVIV (ANP) - Een deal over de terugtrekking van Hezbollah lijkt dichterbij te komen, schrijft de Israëlische nieuwssite The Times of Israel. De Amerikanen zouden progressie hebben geboekt in gesprekken met de Libanese militante beweging en Israël over de spanningen in het grensgebied. Bij een akkoord zou Hezbollah zich 8 tot 10 kilometer van de grens met Israël terugtrekken.

De Amerikaanse speciale gezant Amos Hochstein heeft dit weekend gesprekken gevoerd met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de minister van Defensie Yoav Gallant. Volgens Israëlische media zou hij positieve signalen krijgen over een mogelijke overeenkomst.

Die zou moeten bestaan uit drie fasen. Eerst moet Hezbollah zich terugtrekken van de grens. Daarna moeten er meer vredestroepen van de Verenigde Naties naar het grensgebied worden gestuurd en in de laatste fase kunnen de bewoners van het noorden van Israël en het zuiden van Libanon terugkeren naar hun huizen. The Times of Israel schrijft dat ook moet worden gepraat over een definitieve bepaling van waar de grens ligt. Ook zouden de Amerikanen mogelijk "beloningen" voor de regering in Beiroet in het vooruitzicht stellen zodat die akkoord gaat met de deal.

Oorlog in 2006

Hezbollah en Israël hebben veel conflicten uitgevochten, met als hoogtepunt de oorlog in 2006. Sinds op 7 oktober de oorlog tussen Israël en Hamas uitbrak is het ook in het Libanees-Israëlische grensgebied onrustig. Hezbollah steunt Hamas en vuurt daarom regelmatig raketten af op Israël, dat steevast reageert met raket- of droneaanvallen.

Israël en Libanon hebben nooit officieel vastgesteld waar de grens tussen de twee landen ligt en hebben daar conflicten over. In 2022 tekenden de landen wel een akkoord over waar de zeegrens ligt en ook bij die onderhandelingen speelde de Amerikaan Hochstein een grote rol. Maar in het zuiden van Libanon heeft Hezbollah de macht in handen en die beweging is net als Hamas uit op de vernietiging van de staat Israël. Meerdere Israëlische functionarissen hebben gedreigd een oorlog tegen Hezbollah te beginnen wanneer de oorlog met Hamas voorbij is.

Meer uit Buitenland

Israëlische soldaten schieten Palestijnen dood op West Bank

RAMALLAH (ANP/RTR) - Israëlische militairen hebben zaterdag op de bezette Westelijke Jordaanoever twee Palestijnen doodgeschoten die volgens het leger vanuit een voertuig het vuur op hen hadden geopend. Dat gebeurde bij een bewakingspost in de buurt van de stad Jenin.

2 uur geleden
Blinken gaat in Saudi-Arabië praten over bestand in Gaza

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gaat maandag en dinsdag in Saudi-Arabië praten met regionale partners over onder meer een wapenstilstand in Gaza en de vrijlating van Israëlische gijzelaars door Hamas. Dat heeft zijn departement zaterdag bekendgemaakt.

2 uur geleden
Iraaks parlement stemt in met antihomowet

BAGDAD (ANP/RTR) - Het Iraakse parlement heeft zaterdag ingestemd met een wet die homoseksualiteit strafbaar stelt. Relaties tussen personen van hetzelfde geslacht kunnen de betrokkenen voortaan een gevangenisstraf opleveren van maximaal vijftien jaar.

2 uur geleden
Java getroffen door aardbeving met kracht van 6.5

JAKARTA (ANP/AFP) - Het Indonesische eiland Java is zaterdagavond getroffen door een aardbeving die volgens het nationaal seismologisch instituut (BMKG) een kracht had van 6.5. De schok werd gevoeld tot in de hoofdstad Jakarta.

4 uur geleden
Sunak: doorreizen asielzoekers bewijs voor succes Rwanda-plan

LONDEN (ANP) - Rishi Sunak ziet in het groeiende aantal asielzoekers dat doorreist naar Ierland een bewijs voor de afschrikkende werking van zijn omstreden plan hen op het vliegtuig naar Rwanda te zetten. De Britse premier zei dat in een interview met Sky News, dat zondag in zijn geheel wordt uitgezonden.

5 uur geleden
Honderd pro-Palestijnse demonstranten opgepakt in Boston

BOSTON (ANP) - Politie in gevechtstenue is zaterdag in Boston in actie gekomen tegen pro-Palestijnse activisten, die zich op de campus van de Northeastern University bedienden van antisemitische leuzen. Volgens de leiding van de universiteit zijn ongeveer honderd demonstranten gearresteerd.

7 uur geleden
Steunbetuiging voor Spaanse premier die twijfelt over aanblijven

MADRID (ANP/RTR/AFP) - Duizenden aanhangers van de Spaanse Socialistische Partij hebben in Madrid steun betuigd aan premier Pedro Sánchez, die zegt te twijfelen over zijn positie en maandag zijn besluit bekend wil maken. De regeringsleider had laten doorschemeren misschien af te treden, omdat een rechtbank onderzoekt of zijn vrouw corrupt is.

8 uur geleden