Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Media: vrijheidskonvooien willen toch oprukken richting Brussel

Media: vrijheidskonvooien willen toch oprukken richting Brussel

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Ondanks een verbod in Brussel te demonstreren, willen zogenoemde vrijheidskonvooien toch oprukken richting de Belgische en Europese hoofdstad. Volgens Vlaamse media verzamelen zich al groepen betogers met hun voertuigen op parkeerplaatsen in Frankrijk en Luxemburg. Bij het Noord-Franse Lille kwamen inmiddels honderden deelnemers bijeen. Ook vanuit Nederland zouden activisten tegen onder meer de coronamaatregelen zich klaarmaken.

De demonstranten willen de grote snelwegen naar Brussel vermijden om te voorkomen dat ze aan de grens of in België worden tegengehouden. Ze zouden de voorkeur geven aan kleinere wegen en ook niet in te grote groepen de grens willen oversteken.

Ondertussen waarschuwen de autoriteiten dat het maandag tot grote verkeersproblemen richting Brussel kan komen, en ook in de Europese wijk van Brussel met de Europese instellingen.

Het fenomeen van de vrijheidskonvooien is komen overwaaien uit Canada. In Den Haag was zaterdag een actie van betogers met vrachtauto's en andere voertuigen. In Parijs heeft de politie zaterdag traangas afgevuurd en honderden boetes uitgedeeld om een verzameling konvooien uit heel Frankrijk op te breken.

Meer uit Buitenland

Poolse brandweer haalt 100 ton dode vis uit Oder

WARSCHAU (ANP/AFP/DPA) - Honderden Poolse brandweerlieden hebben de afgelopen dagen 100 ton dode vis gehaald uit de rivier de Oder, waardoor de vrees voor een ecologische ramp is toegenomen. Vermoedelijk zijn chemicaliën de boosdoener. Ook in Duitsland zijn dode vissen uit het water gehaald.

1 uur geleden
Hoorzitting over openbaarmaking document rond huiszoeking Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechter heeft voor donderdag een hoorzitting gelast over een verzoek tot openbaarmaking van een FBI-document dat ten grondslag ligt aan de recente doorzoeking van het huis van oud-president Donald Trump in Florida. Het ministerie van Justitie wil het document vanwege de gevoeligheid niet vrijgeven, waarop media als CNN en The Washington Post naar de rechter stapten.

1 uur geleden
Verliezer verkiezingen Kenia legt zich niet neer bij uitslag

NAIROBI (ANP/AFP) - De verliezer van de presidentsverkiezingen in Kenia legt zich niet neer bij de uitslag. Oppositieleider Raila Odinga, die werd gesteund door vertrekkend president Uhuru Kenyatta, zei alle mogelijke juridische stappen te overwegen.

3 uur geleden
Rusland: Oekraïners saboteerden kerncentrale bij Russische Koersk

KOERSK/MOSKOU (ANP) - In de regio van de Russische stad Koersk zijn zes elektriciteitsmasten voor hoogspanningsleidingen van een kerncentrale opgeblazen. Volgens het Russische persbureau RIA Novosti zijn de daders 'Oekraïense saboteurs'. De acties waren op 4, 9 en 12 augustus en verstoorden de energielevering van de centrale aan een grote regio. Het is niet bekendgemaakt hoe lang de energiecentrale niet kon leveren.

3 uur geleden
Levenslang voor man die eind 2020 vijf mensen doodreed in Trier

TRIER (ANP/DPA) - De man die in december 2020 vijf mensen doodreed in de West-Duitse stad Trier, heeft levenslang gekregen. Hij is veroordeeld voor meervoudige moord en wordt naar een gesloten psychiatrische kliniek gestuurd. De rechtbank acht bewezen dat hij die dag "zoveel mogelijk mensen wilde vermoorden of verwonden".

4 uur geleden
Vrouwen met tien kinderen worden weer Moeder-Heldin in Rusland

MOSKOU (ANP) - Russische vrouwen die tien of meer kinderen hebben, krijgen de eretitel Moeder-Heldin. President Vladimir Poetin herstelt die titel, die ook al in de Sovjet-Unie werd gebruikt. Volgens het staatspersbureau TASS krijgen de Moeder-Heldinnen voor het baren van zoveel kinderen ook een beloning van 1 miljoen roebel, zo'n 16.000 euro.

5 uur geleden
Finland gaat veel minder visa aan Russen geven

HELSINKI (ANP/RTR) - Finland wil het aantal Russische toeristen in het land sterk terugdringen. De minister van Buitenlandse Zaken kondigde aan dat vanaf september nog maar 10 procent van het huidige aantal visa aan Russen wordt verstrekt.

5 uur geleden