Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Media: vrijheidskonvooien willen toch oprukken richting Brussel

Media: vrijheidskonvooien willen toch oprukken richting Brussel

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Ondanks een verbod in Brussel te demonstreren, willen zogenoemde vrijheidskonvooien toch oprukken richting de Belgische en Europese hoofdstad. Volgens Vlaamse media verzamelen zich al groepen betogers met hun voertuigen op parkeerplaatsen in Frankrijk en Luxemburg. Bij het Noord-Franse Lille kwamen inmiddels honderden deelnemers bijeen. Ook vanuit Nederland zouden activisten tegen onder meer de coronamaatregelen zich klaarmaken.

De demonstranten willen de grote snelwegen naar Brussel vermijden om te voorkomen dat ze aan de grens of in België worden tegengehouden. Ze zouden de voorkeur geven aan kleinere wegen en ook niet in te grote groepen de grens willen oversteken.

Ondertussen waarschuwen de autoriteiten dat het maandag tot grote verkeersproblemen richting Brussel kan komen, en ook in de Europese wijk van Brussel met de Europese instellingen.

Het fenomeen van de vrijheidskonvooien is komen overwaaien uit Canada. In Den Haag was zaterdag een actie van betogers met vrachtauto's en andere voertuigen. In Parijs heeft de politie zaterdag traangas afgevuurd en honderden boetes uitgedeeld om een verzameling konvooien uit heel Frankrijk op te breken.

Meer uit Buitenland

Biden vindt dat Trump zichzelf ontmaskert met dictator-uitspraken

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden vindt dat zijn voorganger Donald Trump zijn ware gezicht heeft laten zien toen hij afgelopen week zei dat hij een dictator voor een dag wil zijn als hij de verkiezingen wint. "Hij zegt het nu hardop", aldus Biden.

1 uur geleden
Frans parlement stemt tegen omstreden migratiewet van Macron

PARIJS (ANP/AFP) - Het Franse parlement heeft een omstreden migratiewet van de regering weggestemd. Dat is een grote tegenslag voor president Emmanuel Macron. Zijn binnenlandminister Gérald Darmanin heeft na de stemming zijn ontslag aangeboden, maar dat heeft Macron niet geaccepteerd.

2 uur geleden
EU werkt aan sancties tegen extremistische Israëlische kolonisten

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie werkt aan sancties tegen Joodse kolonisten die zich gewelddadig gedragen op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Een "brede meerderheid" van de EU-landen heeft daarom gevraagd, zegt demissionair buitenlandminister Hanke Bruins Slot.

2 uur geleden
Pools parlement wijst Tusk aan als toekomstige premier

WARSCHAU (ANP/RTR) - Het Poolse parlement heeft oppositieleider en oud-premier Donald Tusk aangewezen als toekomstige premier. Hij zal zijn pro-Europese regering en plannen dinsdag in het parlement presenteren, waarna een vertrouwensstemming volgt waarmee Tusk naar verwachting weer premier wordt.

4 uur geleden
Witte Huis bezorgd over meldingen dat Israël witte fosfor inzet

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis heeft zijn bezorgdheid geuit over meldingen dat de Israëlische strijdkrachten zelfontbrandende witte fosfor hebben ingezet bij een aanval op Libanon. Een woordvoerder van de Amerikaanse regering zegt dat Washington op zoek gaat naar meer informatie. De Verenigde Staten zouden de munitie hebben geleverd.

4 uur geleden
Zelensky: uitstel Amerikaanse hulp droom die uitkomt voor Poetin

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky noemt een eventueel uitstel van Amerikaanse militaire hulp in de oorlog tegen de Russen een droom die uitkomt voor de Russische leider Vladimir Poetin. "Poetin moet verliezen", zei Zelensky in een toespraak op de National Defense University in Washington. "Jullie kunnen rekenen op Oekraïne, en wij hopen net zo goed op jullie te kunnen rekenen."

4 uur geleden
Britse premier Sunak verdedigt ook eigen aanpak corona-uitbraak

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Rishi Sunak heeft de Britse aanpak van de corona-uitbraak verdedigd. Hij vertelde een officieel onderzoeksteam dat hij zich niet herkent in de verklaringen over een "disfunctionerende" regering. Ook zijn eigen beleid als toenmalig minister van Financiën genoot steun, benadrukte hij.

5 uur geleden