Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Media: Trump kan aanklacht verwachten vanwege Capitoolbestorming

Media: Trump kan aanklacht verwachten vanwege Capitoolbestorming

MIAMI (ANP) - De advocaten van Donald Trump hebben te horen gekregen dat de oud-president van de Verenigde Staten een aanklacht kan verwachten vanwege zijn rol in de bestorming van het Capitool. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender NBC. De advocaten hadden naar verluidt een ontmoeting met vertegenwoordigers van speciaal aanklager Jack Smith waar ze die boodschap te horen kregen.

Eerder deze maand had Trump zelf al via zijn sociale netwerk Truth Social gemeld het doelwit te zijn van een onderzoek naar de Capitoolbestorming op 6 januari 2021. Hij leverde toen geen bewijs dat zo'n zaak eraan zou komen. Bronnen van NBC lijken het nu te bevestigen. Het is niet duidelijk wanneer de aanklacht eraan komt.

Trump zelf bevestigde donderdag dat de ontmoeting tussen zijn advocaten en de aanklager heeft plaatsgevonden. "Mijn advocaten hadden een productieve vergadering met het ministerie van Justitie", reageerde hij. Volgens hem gaven de functionarissen geen aanwijzing wanneer de aanklacht zou volgen. Ook de aanklager reageerde nadat het nieuws naar buiten werd gebracht. Een woordvoerder zei dat er in elk geval donderdag geen aanklacht meer zou volgen.

Vijf personen overleden

Bij de aanval op het Capitool kwamen vijf mensen om het leven. Trump had de demonstranten opgeroepen om richting het parlementsgebouw te marcheren en greep als president niet in toen de bestorming helemaal uit de hand liep. De demonstranten hoopten te voorkomen dat Joe Biden officieel werd aangewezen als nieuwe president.

Het zou de tweede aanklacht worden van Smith, die Trump eerder aanklaagde voor het meenemen en achterhouden van vertrouwelijke documenten uit het Witte Huis. Dat was de eerste keer dat een oud-president op federaal niveau werd aangeklaagd. In die zaak moest Trump in juni al eens voor de rechtbank verschijnen in Miami. In mei 2024 gaat het proces van start.

Meer uit Buitenland

Media: eerste debat tussen Biden en Trump op 27 juni

WASHINGTON (ANP/RTR) - In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen lijkt op 27 juni het eerste televisiedebat te zijn tussen president Joe Biden en uitdager Donald Trump. Volgens de Amerikaanse zender Fox News accepteert Trump het voorstel om dan te debatteren.

4 uur geleden
Neergeschoten Slovaakse premier Fico levensgevaarlijk gewond

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De verwondingen van de neergeschoten Slovaakse premier Robert Fico zijn levensbedreigend. Dat heeft de regering gemeld. Hij wordt per helikopter naar het ziekenhuis in Banská Bystrica gebracht, nadat hij eerst was opgenomen in het ziekenhuis in Handlova. In die plaats is hij woensdag neergeschoten.

5 uur geleden
Poging president Portugal te straffen voor landverraad faalt

LISSABON (ANP/RTR) - De poging van de Portugese politieke partij Chega om de president te vervolgen voor landverraad is door de rest van het parlement afgewezen. De rechts-populisten zijn boos dat president Marcelo Rebelo de Sousa herstelbetalingen heeft voorgesteld voor voormalige Portugese koloniën.

6 uur geleden
Media: Slovaakse premier Fico beschoten en geraakt

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De Slovaakse premier Robert Fico is neergeschoten. Hij is gewond geraakt, melden Slovaakse media. Een verdachte is aangehouden.

6 uur geleden
Ontsnapte Franse gevangene op opsporingslijst van Interpol

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - De gedetineerde die deze week met veel geweld is bevrijd in Frankrijk, is op de internationale opsporingslijst van politieorganisatie Interpol gezet. Die heeft een zogenoemde 'red notice' uitgevaardigd tegen Mohamed Amra. Dat komt neer op een verzoek aan opsporingsdiensten in de hele wereld om een gezochte persoon aan te houden.

6 uur geleden
Europese fractie van PVV boos over uitsluiting verkiezingsdebat

BRUSSEL (ANP) - De Europese verzamelfractie ID, waar de PVV ook bij hoort, heeft een boze brief gestuurd naar de voorzitter van het Europees Parlement. Aanleiding is de beslissing van de Europese omroep EBU, dezelfde die ook het Eurovisie Songfestival organiseert, om Identiteit en Democratie niet mee te laten doen met een groot lijsttrekkersdebat volgende week in het Europees Parlement.

6 uur geleden
Biden wil alleen ruim voor verkiezingen in debat met Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden wil uitsluitend ruim voor de verkiezingen in november in debat met zijn rivaal Donald Trump. Die heeft inmiddels zijn aanbod geaccepteerd voor confrontaties op televisie in juni en september.

6 uur geleden