Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Media: truc met dividendbelasting kostte Nederland 27 miljard

Media: truc met dividendbelasting kostte Nederland 27 miljard

AMSTERDAM (ANP//DPA) - Fraude met dividendbelasting heeft de Belastingdienst veel meer geld gekost dan eerder werd aangenomen. De Nederlandse schatkist zou tussen 2000 en vorig jaar zo'n 27 miljard euro zijn misgelopen. Dat melden verschillende Europese media waaronder Follow The Money en de BBC, op basis van het gezamenlijke onderzoeksproject The Cumex Files.

De zogeheten cum/ex-fraude kostte belastingdiensten in de Verenigde Staten, Duitsland en zeker tien andere Europese landen in totaal zo'n 150 miljard euro. Dat is drie keer zoveel als eerder werd ingeschat. Nederland zou relatief het zwaarst zijn getroffen.

De truc bestond uit het heel snel kopen en verkopen van grote pakketten aandelen rond de datum dat dividend wordt uitbetaald. Daarbij werd meerdere keren dividendbelasting teruggevraagd, terwijl er maar een keer dividendbelasting was betaald. De hoogste Duitse rechtbank besloot eind juli dat de truc illegaal is. Tot de banken die betrokken zouden zijn geweest bij de fraude, behoren grote namen als Morgan Stanley, Deutsche Bank, UBS, BNP Paribas, JPMorgan Chase en Santander.

Inval

De Duitse autoriteiten zijn in verband met de zaak ook meermaals binnengevallen bij het kantoor van ABN AMRO in Frankfurt. Het onderzoek naar de affaire loopt nog. De bank heeft in Nederland daarnaast het Openbaar Ministerie achter zich aan. Justitie heeft de bank als verdachte aangemerkt in een onderzoek naar het terugvorderen van dividendbelasting door een derde partij.

Het ministerie van Financiën laat in een reactie weten "pogingen om meer inzicht te krijgen in dit onderwerp" te waarderen. Maar de overheid zou geen oordeel kunnen geven over het aandeel van Nederland in de gemaakte schattingen. "De Belastingdienst beschikt niet over dergelijke gegevens. Wij beschikken over te weinig informatie om een uitspraak te doen over de omvang van de schade en de gevolgen voor betrokken partijen in andere landen."

De Nederlandse fiscus pakt het zogenoemde dividendstrippen wel aan, zegt een woordvoerder van het ministerie. Momenteel wordt daarbij onderzocht of de praktijken met de huidige regels voldoende kunnen worden aangepakt, en wat de mogelijkheden zijn om de wetgeving zo nodig aan te scherpen.

Meer uit Financieel

CPB komt met koopkrachtprognose, ook aandacht voor gasprijzen

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Planbureau (CPB) komt dinsdag met zijn decemberraming waarin het vooruitkijkt naar de ontwikkeling van de Nederlandse economie in de rest van dit jaar en volgend jaar. Vanwege de onzekerheid over energiekosten zijn ook scenario’s uitgewerkt voor verschillende gasprijzen.

53 minuten geleden
ABN AMRO: baan in horeca minder populair bij jongeren

AMSTERDAM (ANP) - De horeca was altijd een aantrekkelijke werkgever voor jongeren die een bijbaantje zochten, maar dat lijkt veranderd. Dat meldt ABN AMRO in een rapport over de sector. Horecaondernemers hebben volgens de bank nu moeite om jongeren te vinden, die bij hen willen werken.

4 uur geleden
ABN AMRO: baan in horeca minder populair bij jongeren

AMSTERDAM (ANP) - De horeca was altijd een aantrekkelijke werkgever voor jongeren die een bijbaantje zochten, maar dat lijkt veranderd. Dat meldt ABN AMRO in een rapport over de sector. Horecaondernemers hebben volgens de bank nu moeite om jongeren te vinden, die bij hen willen werken.

4 uur geleden
Tesla flink onderuit op roodgekleurd Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met flinke koersverliezen de handelsdag uitgegaan. Tesla stond bij de grootste dalers na berichten dat de fabrikant van elektrische auto's de productie in zijn grote fabriek nabij de Chinese stad Shanghai gaat verlagen. Ook ging de aandacht van beleggers op Wall Street uit naar nieuwe cijfers over de bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector die beter uitvielen dan verwacht.

6 uur geleden
Reuters: regering Biden praat met oliesector over hulp Oekraïne

WASHINGTON (ANP) - De regering van de Amerikaanse president Joe Biden gaat op donderdag praten met bestuurders uit de olie- en gassector over hoe Oekraïne kan worden geholpen met zijn energie-infrastructuur door de Verenigde Staten. Dat meldde persbureau Reuters op basis van een brief die is verstuurd naar de bestuurders van olie- en gasbedrijven.

6 uur geleden
VN: ruim een vijfde werkers heeft te maken gehad met intimidatie

GENÈVE (ANP/AFP) - Meer dan een vijfde van de werkende mensen in de wereld heeft te maken gehad met intimidatie of geweld op de werkvloer. Dat meldt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) die deel uitmaakt van de Verenigde Naties op basis van groot onderzoek. De ILO spreekt van een wijdverbreid fenomeen in de wereld.

7 uur geleden
Ierse minister Donohoe formeel herkozen als Eurogroepvoorzitter

BRUSSEL (ANP) - De EU-ministers van de eurolanden (Eurogroep) hebben formeel de Ier Paschal Donohoe voor een tweede termijn als hun voorzitter aangesteld. Hoewel Donohoe binnenkort een andere functie binnen de Ierse regering krijgt, kan hij nog 2,5 jaar aanblijven.

8 uur geleden