Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Media: truc met dividendbelasting kostte Nederland 27 miljard

Media: truc met dividendbelasting kostte Nederland 27 miljard

AMSTERDAM (ANP//DPA) - Fraude met dividendbelasting heeft de Belastingdienst veel meer geld gekost dan eerder werd aangenomen. De Nederlandse schatkist zou tussen 2000 en vorig jaar zo'n 27 miljard euro zijn misgelopen. Dat melden verschillende Europese media waaronder Follow The Money en de BBC, op basis van het gezamenlijke onderzoeksproject The Cumex Files.

De zogeheten cum/ex-fraude kostte belastingdiensten in de Verenigde Staten, Duitsland en zeker tien andere Europese landen in totaal zo'n 150 miljard euro. Dat is drie keer zoveel als eerder werd ingeschat. Nederland zou relatief het zwaarst zijn getroffen.

De truc bestond uit het heel snel kopen en verkopen van grote pakketten aandelen rond de datum dat dividend wordt uitbetaald. Daarbij werd meerdere keren dividendbelasting teruggevraagd, terwijl er maar een keer dividendbelasting was betaald. De hoogste Duitse rechtbank besloot eind juli dat de truc illegaal is. Tot de banken die betrokken zouden zijn geweest bij de fraude, behoren grote namen als Morgan Stanley, Deutsche Bank, UBS, BNP Paribas, JPMorgan Chase en Santander.

Inval

De Duitse autoriteiten zijn in verband met de zaak ook meermaals binnengevallen bij het kantoor van ABN AMRO in Frankfurt. Het onderzoek naar de affaire loopt nog. De bank heeft in Nederland daarnaast het Openbaar Ministerie achter zich aan. Justitie heeft de bank als verdachte aangemerkt in een onderzoek naar het terugvorderen van dividendbelasting door een derde partij.

Het ministerie van Financiën laat in een reactie weten "pogingen om meer inzicht te krijgen in dit onderwerp" te waarderen. Maar de overheid zou geen oordeel kunnen geven over het aandeel van Nederland in de gemaakte schattingen. "De Belastingdienst beschikt niet over dergelijke gegevens. Wij beschikken over te weinig informatie om een uitspraak te doen over de omvang van de schade en de gevolgen voor betrokken partijen in andere landen."

De Nederlandse fiscus pakt het zogenoemde dividendstrippen wel aan, zegt een woordvoerder van het ministerie. Momenteel wordt daarbij onderzocht of de praktijken met de huidige regels voldoende kunnen worden aangepakt, en wat de mogelijkheden zijn om de wetgeving zo nodig aan te scherpen.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Louis53 1 maand geleden
Hier moet Rutte toch wel een natte droom van krijgen nietwaar???

Meer uit Financieel

Chinese fabrieken werden minder actief in november

BEIJING (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De bedrijvigheid in de Chinese industrie is in november afgenomen. De inkoopmanagersindex die door het economische tijdschrift Caixin wordt berekend daalde afgelopen maand duidelijk. De index, waar alles onder de 50 op krimp duidt, kwam uit op een stand van 49,9.

21 minuten geleden
Omzet zakelijke dienstverlening boven niveau van voor corona

DEN HAAG (ANP) - De zakelijke dienstverlening is hersteld van de coronacrisis. In het derde kwartaal steeg de omzet met bijna een vijfde ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee lagen de opbrengsten in de zakelijke dienstverlening weer boven het niveau van voor de pandemie.

7 uur geleden
ABN AMRO: zorgpremie stijgt opnieuw harder dan zorguitgaven

AMSTERDAM (ANP) - De zorgpremie voor volgend jaar gaat sterker omhoog dan de zorguitgaven, stellen economen van ABN AMRO. Dat is niet voor de eerste keer, want sinds 2014 ging de zorgpremie met 37,5 procent omhoog, terwijl de zorguitgaven met 27,5 procent stegen.

7 uur geleden
Meerderheid heeft met internet verbonden huishoudelijke apparaten

DEN HAAG (ANP) - Nederland loopt in Europa voorop in het gebruik van huishoudelijke apparaten die verbonden zijn met het internet. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had bijna driekwart van de inwoners van 12 jaar of ouder vorig jaar zo'n apparaat in huis, zoals een thermostaat die kan worden bediend met een app. Een deel van de bevolking maakt zich zorgen over de veiligheid en privacy.

7 uur geleden
Oxfam Novib geeft informatie over leningen ontwikkelingsbank FMO

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO is niet transparant genoeg is over financieringen en investeringen. Daardoor is het onmogelijk om te controleren of investeringen negatieve gevolgen hebben voor mens en milieu, waarmee de ontwikkelingsorganisatie mogelijk in strijd handelt met de eigen doelstellingen. Dat vindt althans Oxfam Novib, die om duidelijkheid te verschaffen een database heeft gemaakt met informatie over leningen van FMO en de particuliere financieringsafdeling IFC van de Wereldbank.

7 uur geleden
Virusvrees en Fed zorgen voor stevige minnen op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met stevige verliezen gesloten. Beleggers zijn nog altijd bezorgd over de impact van de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus, vooral omdat de huidige vaccins minder effectief lijken. Het duurt mogelijk maanden om een nieuw vaccin te produceren. Ondertussen kijkt de Federal Reserve vanwege de hoge inflatie naar het eventueel sneller afbouwen van de coronasteun.

8 uur geleden
Iers golfresort Trump boekt miljoenenverlies door corona

DUBLIN (ANP) - Het Ierse golfresort dat eigendom is van Donald Trump leed vorig jaar als gevolg van de coronacrisis een operationeel verlies van 2 miljoen euro. Het Trump International Golf Links & Hotel zag het aantal bezoekers in het coronajaar met 69 procent dalen. De omzet kwam uit op 3,8 miljoen euro, aldus het eind november gedeponeerde jaarverslag.

8 uur geleden