Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Media: Orbán voor het eerst sinds invasie Oekraïne naar Moskou

Media: Orbán voor het eerst sinds invasie Oekraïne naar Moskou

MOSKOU (ANP) - De Hongaarse premier Viktor Orbán gaat vrijdag naar Moskou voor een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin, meldt Radio Free Europe, een nieuwsmedium dat zich richt op Oost-Europa en een bevestiging kreeg van een Hongaarse overheidsbron. Het is Orbáns eerste bezoek aan Rusland sinds dat land Oekraïne binnenviel.

Dinsdag was Orbán nog in Kyiv, voor een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Dat was zijn eerste buitenlandse reis sinds Hongarije begin deze maand voorzitter werd van de Europese Unie voor het komende half jaar.

Orbán en Poetin zagen elkaar oktober vorig jaar voor het laatst op een top in Beijing over de Nieuwe Zijderoute. Daar was Orbán toen de enige EU-leider.

Onderlinge bewondering

De twee leiders uitten regelmatig hun onderlinge bewondering. Orbán feliciteerde Poetin bij zijn verkiezingsoverwinning, die door de meeste westerse leiders als oneerlijk werd bestempeld. Orbán zei ook dat hij Poetin niet zal arresteren mocht die Hongarije bezoeken, ondanks een arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof (ICC).

Ook de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, reist mee naar Moskou. Szijjártó bezocht Poetin al meermaals sinds de Russische invasie in Oekraïne.

Meer uit Buitenland

ICC vraagt zienswijzen rond mogelijk aanhoudingsbevel Netanyahu

DEN HAAG (ANP) - Ruim zestig regeringen, organisaties en personen mogen bij het Internationaal Strafhof (ICC) hun standpunt indienen over mogelijke arrestatiebevelen tegen onder anderen de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu. Het hof buigt zich over de vraag of Netanyahu, de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant en de hoge Hamasfunctionarissen Yahya Sinwar, Mohammed Al-Masri en Ismail Haniyeh aangehouden moeten worden, zoals de aanklager wil.

22 minuten geleden
Vliegveld Catania tijdelijk dicht na uitbarsting vulkaan Etna

CATANIA (ANP/AFP) - Het vliegveld van Catania op het Italiaanse Sicilië is dinsdag gesloten na een uitbarsting van de vulkaan Etna. Het vliegverkeer ligt tijdelijk stil vanwege de vrijgekomen as.

34 minuten geleden
Zondag was wereldwijd de warmste dag ooit gemeten

LONDEN (ANP) - 21 juli, afgelopen zondag, is de warmste dag ooit geregistreerd. De gemiddelde temperatuur wereldwijd bedroeg 17,09 graden. Dat komt dinsdag naar voren uit de dagelijkse metingen van de Europese klimaatdienst Copernicus. Het oude record was 17,08 graden op 6 juli vorig jaar. De gegevens worden sinds 1940 bijgehouden.

39 minuten geleden
Macron spreekt voor het eerst met pers sinds verkiezingen

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron gaat dinsdag om 20.10 uur in gesprek met de pers. Dat is de eerste keer sinds de parlementsverkiezingen op 7 juli werden afgerond, aldus Franse media.

1 uur geleden
Harris houdt eerste campagnebijeenkomst in Milwaukee

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris houdt dinsdag haar eerste campagnebijeenkomst. Deze vindt plaats in de stad Milwaukee.

2 uur geleden
Colombiaans verbod op stierenvechten treedt in werking

BOGOTA (ANP/AFP) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft de eerder opgestelde wet die stierenvechten verbiedt, in werking gezet. Hij zei blij te zijn dat het doden van dieren als vermaak niet meer is toegestaan. Stierenvechten was eerder in de wet verankerd als cultureel erfgoed.

3 uur geleden
Bijna 2600 arrestaties tijdens protesten Bangladesh

DHAKA (ANP/AFP) - In Bangladesh zijn bijna 2600 arrestaties verricht tijdens de recente protesten in het land, meldt persbureau AFP na een telling. Jongeren gaan er al weken de straat op om hun ongenoegen te uiten over de herinvoering van een systeem dat overheidsbanen reserveert voor bepaalde groepen.

3 uur geleden