Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Media: ook aanvraag in VS voor boosterprik met Janssenvaccin

Media: ook aanvraag in VS voor boosterprik met Janssenvaccin

NEW YORK (ANP) - Johnson & Johnson, het moederbedrijf van de Leidse vaccinmaker Janssen, gaat de Amerikaanse autoriteiten vragen een boostershot goed te keuren voor mensen die zijn ingeënt met het Nederlandse coronavaccin. Ingewijden zeggen tegen de Amerikaanse krant The New York Times dat begin deze week een aanvraag wordt verwacht.

Eerder vroegen ook Pfizer en Moderna al om een extra coronaprik goed te keuren voor Amerikanen die al volledig zijn gevaccineerd met hun vaccins. Die boostershots moeten mensen extra bescherming geven, al zijn nog niet alle wetenschappers overtuigd van de meerwaarde van zo'n extra prik. Critici hebben onder meer betoogd dat nog onduidelijk is hoe groot de effecten van een derde inenting op de lange termijn zijn.

De Amerikaanse autoriteiten benadrukken dat de drie vaccins die zijn goedgekeurd in de VS zeer effectief zijn. Toch komt uit een recente studie van gezondheidsdienst CDC naar voren dat het Janssenvaccin slechter scoort dan de andere coronavaccins die worden toegediend aan Amerikanen, schrijft de krant. Het Janssenvaccin zou in 71 procent van de gevallen beschermen tegen ziekenhuisopname, tegenover 88 procent bij Pfizer/BioNTech en 93 procent bij Moderna.

Veelzeggend

Johnson & Johnson heeft aangevoerd dat andere studies betere resultaten laten zien, maar dat heeft de zorgen over het vaccin in de VS niet weggenomen. Vaccinwaakhond FDA had voor 15 oktober al een bijeenkomst ingepland van een onafhankelijk adviescomité. Dat moet zich buigen over de vraag of een boostervaccin nodig is voor mensen die zijn ingeënt met het middel van de Nederlandse vaccinmaker.

De krant noemt het veelzeggend dat die bijeenkomst al was ingepland voordat Johnson & Johnson een officiële aanvraag had gedaan om een boostervaccin goed te keuren. Het zou laten zien dat de regering druk ervaart om te regelen dat Amerikanen die zijn ingeënt met het middel beter worden beschermd. In de VS zijn momenteel zo'n 15 miljoen mensen ingeënt met het Janssenvaccin, dat maar één prik vereist.

Meer uit Gezond

Verdachte verpleger ontkent, werkt mee aan onderzoek

ASSEN (ANP) - De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij een twintigtal sterfgevallen, ontkent dit volgens zijn advocaten. Ze laten vrijdag weten dat hun cliënt heeft meegewerkt aan het opsporingsonderzoek en meermalen uitgebreid heeft verklaard bij de politie.

3 dagen geleden
Alpe d'HuZes haalt ruim 17 miljoen euro op voor kankeronderzoek

ALPE D'HUEZ (ANP) - De zestiende editie van het sportieve evenement Alpe d'HuZes heeft ruim 17 miljoen euro opgeleverd voor kankeronderzoek. De 5000 deelnemers beklommen donderdag fietsend, hardlopend of wandelend maximaal zes keer de Franse berg Alpe d'Huez om het geld op te halen, volgens de organisatie "een bedrag om trots op te zijn".

3 dagen geleden
Kuipers steekt 32 miljoen euro in onderzoek langdurige covid

DEN HAAG (ANP) - Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) steekt 32 miljoen euro extra in onderzoek naar langdurige covid en een zogeheten "expertisenetwerk" dat ervoor moet zorgen dat effectieve behandelingen zo snel mogelijk terechtkomen bij patiënten en zorgmedewerkers. Over klachten die lang aanhouden na een coronabesmetting is namelijk te weinig bekend, vindt de bewindsman.

3 dagen geleden
Staatssecretaris: overgewichtcijfers jongeren zijn heel zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - Dat een op de vier Nederlandse jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar overgewicht heeft, vindt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) "heel zorgelijk voor onze gezondheid". Het statistiekbureau CBS meldde donderdagmorgen dat op de lange termijn sprake is van een stijging van het aantal jongeren dat te zwaar is. Van Ooijen noemt het voorkomen en terugdringen van overgewicht "een van de grote gezondheidsvraagstukken van deze tijd".

3 dagen geleden
Ziekenhuis staat nog steeds achter aangifte tegen verpleger

ASSEN (ANP) - Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA) staat nog steeds achter de aangifte tegen de voormalige verpleger die in verband wordt gebracht met een twintigtal sterfgevallen, hoewel de man nu vrijkomt. De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland meldde donderdag dat de verdenking tegen hem niet sterk genoeg is om "verdere voortzetting van het voorarrest te rechtvaardigen".

3 dagen geleden
GGD'en: gelijke kansen nodig om overgewicht tegen te gaan

UTRECHT (ANP) - Het is belangrijk dat alle kinderen en jongeren dezelfde kansen krijgen voor een gezond gewicht. De kracht zit hem in samenwerking tussen alle betrokken instanties, zegt een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. "Het is belangrijk dat jongeren weten waar ze terecht kunnen voor hulp."

3 dagen geleden
Verdachte van sterfgevallen ziekenhuis Assen komt vrij

ASSEN (ANP) - De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij een twintigtal sterfgevallen, komt vrij. De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland meldt dat de verdenking tegen hem niet sterk genoeg is om "verdere voortzetting van het voorarrest te rechtvaardigen".

3 dagen geleden