Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Media: Newsom blijft gouverneur Californië na 'recall election'

Media: Newsom blijft gouverneur Californië na 'recall election'

SACRAMENTO (ANP/RTR) - De Democratische gouverneur van Californië, Gavin Newsom, heeft dinsdag een 'recall election' (herroepingsstemming) gewonnen, melden meerdere Amerikaanse media. Daarmee weerstond Newsom een Republikeinse campagne om hem ten val te brengen over zijn liberale beleid inzake immigratie, Covid-19 en misdaadbestrijding.

Ongeveer twee derde van de kiezers vindt dat Newsom aan moet blijven als gouverneur, blijkt uit de voorlopige resultaten. De definitieve uitslag wordt bekend op 22 oktober.

In zijn overwinningstoespraak bedankte Newsom "de miljoenen Californiërs die hun stemrecht gebruikten". Californië staat kiezers toe een referendum te houden over de vervanging van hun gouverneur als ze de handtekeningen van 12 procent van de eerdere kiezers kunnen verzamelen. Een door de Republikeinen gesteunde petitie leverde in april meer dan 1,6 miljoen handtekeningen op, voldoende om het referendum af te dwingen. Er waren ongeveer 1,5 miljoen handtekeningen nodig.

Larry Elder

Stemmers kregen bij de verkiezing ook de vraag wie gouverneur zou moeten worden mocht een meerderheid zich tegen het aanblijven van Newsom uitspreken. Die stemming werd volgens The New York Times met ongeveer 43 procent gewonnen door de 69-jarige Republikein Larry Elder, een presentator en aanhanger van voormalig president Donald Trump. Een andere opvallende tegenstander van Newsom was Olympisch goudwinnaar en televisiester Caitlyn Jenner.

Nog voordat de voorlopige uitslag bekend was, publiceerde Elder een meldpunt voor verkiezingsfraude. Hierbij is geen uitleg of bewijs gegeven over vermeende fraude in de staat. Trump beweerde maandag, ook zonder onderbouwing, dat verkiezingen in Californië "ontzettend vervalst" zijn. De voormalig president verwees hierbij ook naar zijn eigen presidentiële verkiezingsnederlaag in de staat.

Arnold Schwarzenegger

De 'recall' van Newsom is de tweede ooit in Californië. Na de eerste, in 2003, kwam Republikein Arnold Schwarzenegger aan de macht. Hij nam toen het stokje over van de Democratische senator Gray Davis die een jaar daarvoor net voor een tweede termijn was gekozen.

Newsom werd in 2018 gouverneur van Californië en kreeg destijds ruim 62 procent van de stemmen. In 2022 gaat hij op voor een tweede ambtsperiode als gouverneur.

Meer uit Buitenland

10.000 demonstranten in Brussel vragen meer respect voor politie

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In Brussel trekken volgens de officiële telling van de politie van de Belgische hoofdstad 10.000 mensen door de stad om meer respect te eisen voor de politie. De actiedag is georganiseerd door de politievakbonden.

26 minuten geleden
Iran werkt niet mee met onderzoekscommissie VN-mensenrechtenraad

TEHERAN (ANP/AFP) - Iran is niet van plan mee te werken met een onderzoekscommissie die de VN-mensenrechtenraad afgelopen week in het leven heeft geroepen naar aanleiding van het neerslaan van protesten in Iran. Volgens een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken is het een politiek gemotiveerd comité waar het land niets mee van doen wil hebben. Teheran wil wel 'een nationale onderzoekscommissie' instellen.

1 uur geleden
Acht doden geborgen na aardverschuiving Ischia

CASAMICCIOLA (ANP) - Op het Italiaanse eilandje Ischia in de Golf van Napels zijn inmiddels acht doden geborgen na de aardverschuiving afgelopen vrijdag. Naar vier mensen wordt nog gezocht, bericht persbureau ANSA. Noodweer met hevige regens veroorzaakte een enorme modderstroom richting de kust. Er werden ook mensen meegesleurd. Volgens lokale media zijn vooral twee gezinnen met veel kinderen zwaar getroffen.

2 uur geleden
Nog steeds stroomuitval in heel Oekraïne

KIEV (ANP/AFP) - De Russische aanvallen op de Oekraïense energievoorziening leiden in heel Oekraïne nog steeds tot problemen, ondanks alle herstelwerkzaamheden. Door een capaciteitstekort van 27 procent komt het in heel het land tot stroomonderbrekingen, melden Oekraïense media die zich baseren op netbeheerder Ukrenergo.

3 uur geleden
Minister: rellen Brussel hadden niets met voetbal te maken

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De rellen in Brussel na de door België verloren WK-voetbalmatch tegen Marokko zijn onaanvaardbaar, maar hadden niets met voetbal te maken. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden op de Vlaamse radio. De oplossing ligt voor haar niet bij de politie, maar vereist een ruimere aanpak.

4 uur geleden
Aidsfonds: in steeds meer landen groeit de hiv-epidemie weer

DEN HAAG (ANP) - Op steeds meer plekken in de wereld groeit de hiv-epidemie weer, meldt het Aidsfonds maandag in aanloop naar Wereld Aids Dag op 1 december. In 45 landen liepen in 2021 meer mensen hiv op dan in het jaar daarvoor. Terwijl met de toenemende beschikbaarheid van medicijnen en steeds grotere kennis over hiv de epidemie eigenlijk juist zou moeten afnemen.

6 uur geleden
China's coronamaatregelen dwingen boeren gewassen te vernietigen

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China's strenge coronamaatregelen laten veel boeren in het land geen andere keuze dan de gewassen te vernietigen die zij niet langer weten te verkopen. Er ontstaan daardoor steeds meer zorgen over voedseltekorten, die leiden tot woede op sociale media. Het vervoer van gewassen wordt bemoeilijkt door quarantaineverordeningen en door coronagerelateerde verkeerscontroles op de wegen.

7 uur geleden