Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Media: Newsom blijft gouverneur Californië na 'recall election'

Media: Newsom blijft gouverneur Californië na 'recall election'

SACRAMENTO (ANP/RTR) - De Democratische gouverneur van Californië, Gavin Newsom, heeft dinsdag een 'recall election' (herroepingsstemming) gewonnen, melden meerdere Amerikaanse media. Daarmee weerstond Newsom een Republikeinse campagne om hem ten val te brengen over zijn liberale beleid inzake immigratie, Covid-19 en misdaadbestrijding.

Ongeveer twee derde van de kiezers vindt dat Newsom aan moet blijven als gouverneur, blijkt uit de voorlopige resultaten. De definitieve uitslag wordt bekend op 22 oktober.

In zijn overwinningstoespraak bedankte Newsom "de miljoenen Californiërs die hun stemrecht gebruikten". Californië staat kiezers toe een referendum te houden over de vervanging van hun gouverneur als ze de handtekeningen van 12 procent van de eerdere kiezers kunnen verzamelen. Een door de Republikeinen gesteunde petitie leverde in april meer dan 1,6 miljoen handtekeningen op, voldoende om het referendum af te dwingen. Er waren ongeveer 1,5 miljoen handtekeningen nodig.

Larry Elder

Stemmers kregen bij de verkiezing ook de vraag wie gouverneur zou moeten worden mocht een meerderheid zich tegen het aanblijven van Newsom uitspreken. Die stemming werd volgens The New York Times met ongeveer 43 procent gewonnen door de 69-jarige Republikein Larry Elder, een presentator en aanhanger van voormalig president Donald Trump. Een andere opvallende tegenstander van Newsom was Olympisch goudwinnaar en televisiester Caitlyn Jenner.

Nog voordat de voorlopige uitslag bekend was, publiceerde Elder een meldpunt voor verkiezingsfraude. Hierbij is geen uitleg of bewijs gegeven over vermeende fraude in de staat. Trump beweerde maandag, ook zonder onderbouwing, dat verkiezingen in Californië "ontzettend vervalst" zijn. De voormalig president verwees hierbij ook naar zijn eigen presidentiële verkiezingsnederlaag in de staat.

Arnold Schwarzenegger

De 'recall' van Newsom is de tweede ooit in Californië. Na de eerste, in 2003, kwam Republikein Arnold Schwarzenegger aan de macht. Hij nam toen het stokje over van de Democratische senator Gray Davis die een jaar daarvoor net voor een tweede termijn was gekozen.

Newsom werd in 2018 gouverneur van Californië en kreeg destijds ruim 62 procent van de stemmen. In 2022 gaat hij op voor een tweede ambtsperiode als gouverneur.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 1 week geleden
republikeinen--de vloek van de usa en de zuidelijke staten nog steeds racistisch.

Meer uit Buitenland

Vliegverkeer naar La Palma gehinderd door vulkaanuitbarsting

LA PALMA (ANP/RTR/DPA) - Het vliegverkeer naar La Palma wordt ook zaterdag gehinderd door de vulkaanuitbarsting op het eiland. Exploitant Aena meldt dat het vliegveld op het Spaanse eiland tijdelijk is gesloten omdat vulkanisch as moet worden opgeruimd. "De opruimwerkzaamheden zijn begonnen, maar de situatie kan ieder moment veranderen."

4 uur geleden
Merkel voert campagne voor Laschet: 'stem voor stabiliteit'

AKEN (ANP/DPA/AFP) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel voert de dag voor de parlementsverkiezingen nog campagne voor haar partijgenoot Armin Laschet. Ze prees hem in Aken als een "bruggenbouwer" die als deelstaatpremier met succes het aan Nederland grenzende Noordrijn-Westfalen heeft bestuurd.

4 uur geleden
Veel vandalisme voorafgaand aan Duitse verkiezingen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse autoriteiten hebben zo'n 4200 strafbare feiten geregistreerd die verband houden met de verkiezingen van zondag. Het gaat in veel gevallen om vandalisme, bericht de krant Welt am Sonntag. Vooral verkiezingsposters moesten het ontgelden. Minister van Volksgezondheid Jens Spahn zegt dat sprake lijkt te zijn van een soort "pandemie-extremisme".

5 uur geleden
Tegenvaller voor Trump: onderzoek bevestigt nederlaag in Arizona

PHOENIX (ANP) - Donald Trump verloor bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar ook in de grootste county in Arizona van zijn rivaal Joe Biden. Dat concludeert een organisatie die door Republikeinen in de staat was gevraagd om de uitslag nog eens tegen het licht te houden. Daarmee lijkt echter geen einde te komen aan de discussie over mogelijke verkiezingsfraude.

7 uur geleden
Duitsers kiezen na zestien jaar 'nieuwe Merkel'

BERLIJN (ANP) - Laschet, Scholz of toch maar Baerbock. Duitse kiezers kiezen zondag een nieuw parlement en beslissen daarmee ook wie het land gaat leiden nu Angela Merkel na zestien jaar stopt als bondskanselier. Peilingen voorspellen een nek-aan-nekrace tussen haar christendemocraten en de sociaaldemocraten.

9 uur geleden
China laat twee Canadezen vrij na deal over Huawei-topvrouw

OTTAWA (ANP/BLOOMBERG/AFP) - China heeft twee Canadezen vrijgelaten die sinds 2018 vastzaten op verdenking van spionage. Het tweetal komt op zaterdagochtend (lokale tijd) aan in Canada, zei premier Justin Trudeau op een persconferentie. De vrijlating volgt kort op de deal die financieel topvrouw Meng Wanzhou van Huawei sloot met de Amerikaanse justitie, dat om haar uitlevering had gevraagd.

9 uur geleden
Canadese bisschoppen bieden excuses aan voor inheemse internaten

OTTAWA (ANP) - De Canadese bisschoppen hebben hun excuses aangeboden voor de misstanden op de internaten voor inheemse kinderen die eerder dit jaar aan het licht kwamen. Sinds mei zijn er meer dan duizend anonieme graven gevonden bij voormalige internaten in British Columbia en Saskatchewan, die voornamelijk door de katholieke kerk werden gerund en door de overheid werden gefinancierd.

14 uur geleden