Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Media: Macron overweegt alleenheerschappij bij politieke impasse

Media: Macron overweegt alleenheerschappij bij politieke impasse

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft volgens de Franse nieuwszender Europe 1 met medewerkers gesproken over een grondwetsartikel dat de president in noodsituaties vrijwel absolute macht geeft. Die zou hij misschien kunnen grijpen bij een complete politieke impasse. Het kantoor van Macron heeft dit bericht in een reactie tegengesproken.

Volgens artikel 16 van de grondwet kan de president op eigen houtje regeren en alle macht uitoefenen "indien het normale functioneren van de overheden uitvalt of indien er een opstandige dreiging is voor de integriteit van het land".

Aanleiding is de vraag of er een regering gevormd kan worden na de vervroegde parlementsverkiezingen die 30 juni en 7 juli worden gehouden. Radicale partijen lijken het gros van de kiezers te trekken met de rechtse Rassemblement National (RN) als grote winnaar en een linkse coalitie die zich Nieuw Volksfront noemt op de tweede plaats.

Impasse niet ondenkbaar

Maar beide zouden geen meerderheid in de volksvertegenwoordiging krijgen en onder geen beding samenwerken. Volgens recente opiniepeilingen wordt in de eerste verkiezingsronde de RN de grote winnaar met een derde van de stemmen. Het volksfront zou op 28 procent kunnen rekenen en de aanhang van Macron op slechts 18 procent. Gezien de meningsverschillen en de weigering door centrumpartijen en linkse partijen om met de RN in zee te gaan, lijkt een impasse niet ondenkbaar.

Macron hoopt op een akkoord met centrumrechtse en linkse partijen waarschijnlijk voor de tweede ronde van de verkiezingen. Maar links wil naar eigen zeggen het beleid van Macron volkomen terugdraaien, inclusief de omstreden hervorming van het pensioenstelsel.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden