Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Media: hooggerechtshof VS geneigd strenge abortuswet toe te laten

Media: hooggerechtshof VS geneigd strenge abortuswet toe te laten

WASHINGTON (ANP) - Een meerderheid van de negen rechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof neigt ernaar een strenge abortuswet van de zuidelijke staat Mississippi groen licht te geven, melden media in de VS. Het hoogste Amerikaanse rechtsorgaan buigt zich momenteel over de zaak die het einde zou kunnen betekenen voor het befaamde Roe versus Wade-vonnis uit 1973 dat abortus in de VS legaliseerde.

Honderden voor- én tegenstanders van abortus lieten hun stem horen voor het hof in Washington. Anti-abortus betogers hielden enorme borden in de lucht met teksten als ‘abortus is moord’, terwijl ze christelijke teksten zongen. Voorstanders van het recht op abortus eisten blijvende toegang tot zwangerschapsbeëindiging. Ongeveer zestig van hen hadden acties met "radicale zelfexpressie" met zang, kostuums en sit-ins op straat aangekondigd. De Capitoolpolitie heeft na meerdere waarschuwingen 33 mensen gearresteerd.

De rechters beoordelen of een wetsvoorstel in Mississippi dat abortus verbiedt na de vijftiende week zwangerschap door de beugel kan. Lagere rechters hebben de wet uit 2018 tegengehouden, maar de vrees is dat het Hooggerechtshof daar anders over denkt. Zes van de negen toprechters zijn door Republikeinen voorgedragen en hebben conservatieve standpunten. Een uitspraak wordt in de lente of zomer verwacht.

Vernietiging arrest

Het arrest uit 1973 dat het recht op abortus in het hele land grondwettelijk vastlegde werd in 1992 verduidelijkt. Het hof stelde toen dat het recht op abortus geldt tot de baby buiten de baarmoeder kan leven, na ongeveer 22 tot 24 weken zwangerschap. Mississippi wil dat het arrest uit 1973 wordt vernietigd, en wordt daarin gesteund door politici van de Republikeinen en de katholieke kerk. Nog elf andere staten hebben wetgeving aangenomen die abortus verbiedt als het Roe versus Wade-vonnis wordt verworpen.

Of het zover komt is nog afwachten. Media als The Washington Post signaleren dat zich een meerderheid lijkt af te tekenen voor behoud van de wet in Mississippi. De zes conservatieve rechters lijken eerdere uitspraken van het hof om staten te verbieden abortus tot 24 weken toe te laten niet te steunen. Zo zei de relatief gematigde rechter John G. Roberts dat de grens van vijftien weken in Mississippi geen "dramatisch verschil" is en vrouwen genoeg tijd zou geven om een keuze te maken.

Volgens de liberale rechters zou de reputatie van het hof te grabbel worden gegooid als het Roe versus Wade-vonnis naar de prullenbak wordt verwezen. President Joe Biden sprak er nogmaals zijn steun voor uit.

Meer uit Buitenland

NAVO noemt 'nucleaire' uitlatingen Rusland onverantwoordelijk

BRUSSEL/SOFIA/KYIV (ANP/RTR/DPA) - Russische uitlatingen over het stationeren van nucleaire wapens in Belarus zijn volgens de NAVO "gevaarlijk en onverantwoordelijk". President Vladimir Poetin heeft gezegd dat zijn land tactische nucleaire wapens in het buurland Belarus wil plaatsen en hij maakte daarbij de NAVO verwijten. Poetin wees erop dat de VS ook zijn kernwapens hebben geplaatst in andere landen, met name bij NAVO-bondgenoten.

1 uur geleden
Poetin: we bouwen niet aan een militair bondgenootschap met China

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin zegt niet aan een militair bondgenootschap met China te werken. De landen werken volgens hem wel samen op militair vlak, maar dat zou geen bondgenootschap zijn.

4 uur geleden
Media: Criminaliteit afgelopen jaar toegenomen in Duitsland

BERLIJN (ANP/DPA) - Het aantal misdrijven is in 2022 met 11,5 procent gestegen in Duitsland, schrijft de krant Welt am Sonntag op basis van een rapport dat donderdag wordt gepresenteerd. Het gaat volgens de krant om 5,6 miljoen misdrijven in het hele land.

6 uur geleden
Biden zegt landelijke hulp toe aan Mississippi vanwege noodweer

JACKSON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft hulp van de landelijke overheid toegezegd voor de staat Mississippi die de afgelopen dagen is getroffen door noodweer en tornado's. Zeker 25 mensen zijn omgekomen door het noodweer in de staat. Een persoon overleed in de staat Alabama. Zondag wordt meer noodweer verwacht,

6 uur geleden
Libanon zit in wintertijd en zomertijd door beslissing minister

BEIROET (ANP/RTR) - In Libanon is de zomertijd officieel nog niet ingegaan, doordat waarnemend minister-president Najib Mikati donderdag besloot dat de klok op 20 april een uur vooruit wordt gezet. Een groot deel van de bevolking, vooral christenen, is het hier niet mee eens en heeft de klok wel een uur vooruit gezet, waardoor het land nu twee verschillende tijden heeft.

7 uur geleden
Honduras en China beginnen diplomatieke relatie

BEIJING/TEGUCIGALPA (ANP/RTR) - China en Honduras hebben zondag de diplomatieke banden aangehaald, kort nadat Honduras die juist verbrak met Taiwan. China heeft bekendgemaakt dat de landen ambassadeurs gaan sturen naar het andere land.

9 uur geleden
Trump vergelijkt onderzoeken naar hem met Stalinistisch Rusland

WACO (ANP/RTR) - Oud-president Donald Trump heeft zijn eerste campagnebijeenkomst in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2024 aangegrepen om tegen zijn aanklagers te ageren. Tijdens een rally in Waco in de staat Texas noemde hij tijdens een bijna twee uur durende toespraak de onderzoeken die naar hem lopen "iets dat rechtstreeks uit een Stalinistische horrorshow komt."

13 uur geleden