Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Media: hooggerechtshof VS geneigd strenge abortuswet toe te laten

Media: hooggerechtshof VS geneigd strenge abortuswet toe te laten

WASHINGTON (ANP) - Een meerderheid van de negen rechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof neigt ernaar een strenge abortuswet van de zuidelijke staat Mississippi groen licht te geven, melden media in de VS. Het hoogste Amerikaanse rechtsorgaan buigt zich momenteel over de zaak die het einde zou kunnen betekenen voor het befaamde Roe versus Wade-vonnis uit 1973 dat abortus in de VS legaliseerde.

Honderden voor- én tegenstanders van abortus lieten hun stem horen voor het hof in Washington. Anti-abortus betogers hielden enorme borden in de lucht met teksten als ‘abortus is moord’, terwijl ze christelijke teksten zongen. Voorstanders van het recht op abortus eisten blijvende toegang tot zwangerschapsbeëindiging. Ongeveer zestig van hen hadden acties met "radicale zelfexpressie" met zang, kostuums en sit-ins op straat aangekondigd. De Capitoolpolitie heeft na meerdere waarschuwingen 33 mensen gearresteerd.

De rechters beoordelen of een wetsvoorstel in Mississippi dat abortus verbiedt na de vijftiende week zwangerschap door de beugel kan. Lagere rechters hebben de wet uit 2018 tegengehouden, maar de vrees is dat het Hooggerechtshof daar anders over denkt. Zes van de negen toprechters zijn door Republikeinen voorgedragen en hebben conservatieve standpunten. Een uitspraak wordt in de lente of zomer verwacht.

Vernietiging arrest

Het arrest uit 1973 dat het recht op abortus in het hele land grondwettelijk vastlegde werd in 1992 verduidelijkt. Het hof stelde toen dat het recht op abortus geldt tot de baby buiten de baarmoeder kan leven, na ongeveer 22 tot 24 weken zwangerschap. Mississippi wil dat het arrest uit 1973 wordt vernietigd, en wordt daarin gesteund door politici van de Republikeinen en de katholieke kerk. Nog elf andere staten hebben wetgeving aangenomen die abortus verbiedt als het Roe versus Wade-vonnis wordt verworpen.

Of het zover komt is nog afwachten. Media als The Washington Post signaleren dat zich een meerderheid lijkt af te tekenen voor behoud van de wet in Mississippi. De zes conservatieve rechters lijken eerdere uitspraken van het hof om staten te verbieden abortus tot 24 weken toe te laten niet te steunen. Zo zei de relatief gematigde rechter John G. Roberts dat de grens van vijftien weken in Mississippi geen "dramatisch verschil" is en vrouwen genoeg tijd zou geven om een keuze te maken.

Volgens de liberale rechters zou de reputatie van het hof te grabbel worden gegooid als het Roe versus Wade-vonnis naar de prullenbak wordt verwezen. President Joe Biden sprak er nogmaals zijn steun voor uit.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Russische bevolking krimpt rap verder, ook door coronavirus

MOSKOU (ANP/DPA) - De Russische bevolking krimpt mede door toedoen van het coronavirus snel verder. Het land heeft deze maand circa 145,5 miljoen inwoners en dat is 700.000 inwoners minder dan een jaar eerder. Het gaat volgens de officiële statistieken om de sterkste terugval in het aantal inwoners sinds 2003. Het land wijt sinds begin 2020 toen het coronavirus uitbrak, bijna 330.000 sterfgevallen aan dat virus.

49 minuten geleden
President Oekraïne wil niet dat Westen paniek zaait over Rusland

KIEV (ANP/AFP/RTR) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski dringt er bij westerse leiders op aan geen paniek te zaaien over Russische troepen vlak over de Oekraïense grens in Rusland. "We kunnen geen paniek gebruiken", ook met het oog op de zwakke economie van Oekraïne. Het is volgens Zelenski "belangrijk niet alle informatie van inlichtingendiensten te halen".

5 uur geleden
EU en VS werken samen aan gaslevering Europa, ook voor Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie en de Verenigde Staten slaan de handen ineen om te zorgen voor energiezekerheid in de EU en Oekraïne. De twee machtsblokken werken samen om problemen met aardgastoevoer te voorkomen, ook als dat zou gebeuren als gevolg van "een nieuwe Russische invasie" van Oekraïne. Dat schrijven president Joe Biden en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in een gezamenlijke verklaring.

6 uur geleden
Brug VS stort in kort voor bezoek Biden over infrastructuur

PITTSBURGH (ANP) - Een brug is ingestort in de Amerikaanse stad Pittsburgh, enkele uren voordat president Joe Biden de stad zou bezoeken voor gesprekken over infrastructuur. Volgens lokale media zijn er tien mensen lichtgewond geraakt. Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd op het ongeval.

6 uur geleden
Verkiezing president Italië nog muurvast

ROME (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - In Italië hebben ook de jongste pogingen een nieuwe president te kiezen tot niets geleid. De zesde stemronde vrijdagavond draaide uit op een fiasco, nadat eerder op de dag de vijfde ronde ook al geen winnaar had opgeleverd.

6 uur geleden
Frankrijk: Rusland moet kiezen tussen confrontatie en diplomatie

PARIJS/MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland moet kiezen tussen confrontatie of overleg, het is aan president Poetin om een keuze te maken. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian zei dat nadat president Macron Poetin telefonisch had gesproken over de spanningen rond Oekraïne. Poetin belt later op de dag nog met zijn Oekraïense ambtgenoot Zelenski.

7 uur geleden
Kopstuk rechtse Duitse oppositiepartij AfD verlaat partij

BERLIJN (ANP) - Een van de voorzitters van de uiterst rechtse Duitse oppositiepartij AfD, Jörg Meuthen, is opgestapt. Hij was de topkandidaat van zijn partij bij de Europese verkiezingen van 2019. Volgens eigen zeggen probeerde hij de AfD naar het midden te bewegen. Hij spreekt nu over een "nederlaag" in de machtsstrijd met de extreemrechtse vleugel, die formeel is opgeheven.

8 uur geleden