Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Media: hooggerechtshof VS geneigd strenge abortuswet toe te laten

Media: hooggerechtshof VS geneigd strenge abortuswet toe te laten

WASHINGTON (ANP) - Een meerderheid van de negen rechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof neigt ernaar een strenge abortuswet van de zuidelijke staat Mississippi groen licht te geven, melden media in de VS. Het hoogste Amerikaanse rechtsorgaan buigt zich momenteel over de zaak die het einde zou kunnen betekenen voor het befaamde Roe versus Wade-vonnis uit 1973 dat abortus in de VS legaliseerde.

Honderden voor- én tegenstanders van abortus lieten hun stem horen voor het hof in Washington. Anti-abortus betogers hielden enorme borden in de lucht met teksten als ‘abortus is moord’, terwijl ze christelijke teksten zongen. Voorstanders van het recht op abortus eisten blijvende toegang tot zwangerschapsbeëindiging. Ongeveer zestig van hen hadden acties met "radicale zelfexpressie" met zang, kostuums en sit-ins op straat aangekondigd. De Capitoolpolitie heeft na meerdere waarschuwingen 33 mensen gearresteerd.

De rechters beoordelen of een wetsvoorstel in Mississippi dat abortus verbiedt na de vijftiende week zwangerschap door de beugel kan. Lagere rechters hebben de wet uit 2018 tegengehouden, maar de vrees is dat het Hooggerechtshof daar anders over denkt. Zes van de negen toprechters zijn door Republikeinen voorgedragen en hebben conservatieve standpunten. Een uitspraak wordt in de lente of zomer verwacht.

Vernietiging arrest

Het arrest uit 1973 dat het recht op abortus in het hele land grondwettelijk vastlegde werd in 1992 verduidelijkt. Het hof stelde toen dat het recht op abortus geldt tot de baby buiten de baarmoeder kan leven, na ongeveer 22 tot 24 weken zwangerschap. Mississippi wil dat het arrest uit 1973 wordt vernietigd, en wordt daarin gesteund door politici van de Republikeinen en de katholieke kerk. Nog elf andere staten hebben wetgeving aangenomen die abortus verbiedt als het Roe versus Wade-vonnis wordt verworpen.

Of het zover komt is nog afwachten. Media als The Washington Post signaleren dat zich een meerderheid lijkt af te tekenen voor behoud van de wet in Mississippi. De zes conservatieve rechters lijken eerdere uitspraken van het hof om staten te verbieden abortus tot 24 weken toe te laten niet te steunen. Zo zei de relatief gematigde rechter John G. Roberts dat de grens van vijftien weken in Mississippi geen "dramatisch verschil" is en vrouwen genoeg tijd zou geven om een keuze te maken.

Volgens de liberale rechters zou de reputatie van het hof te grabbel worden gegooid als het Roe versus Wade-vonnis naar de prullenbak wordt verwezen. President Joe Biden sprak er nogmaals zijn steun voor uit.

Meer uit Buitenland

Trump eerste oud-president VS die terechtstaat in strafzaak

NEW YORK (ANP) - Voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis begint een strafzaak tegen een oud-president. Donald Trump staat vanaf maandag in New York terecht voor het sjoemelen met zakelijke documenten om te verhullen dat hij zwijggeld heeft betaald aan pornoactrice Stormy Daniels.

13 minuten geleden
Dader Sydney had het volgens politie mogelijk op vrouwen gemunt

SYDNEY (ANP/RTR) - De man die zaterdag in het Australische Sydney zes mensen doodstak in een winkelcentrum, had het mogelijk voorzien op vrouwen. Volgens de politie waren vijf dodelijke slachtoffers vrouwen, net als de meeste van de twaalf gewonden.

51 minuten geleden
Haaretz: Hamas komt met tegenvoorstel voor bestand Gaza

CAÏRO (ANP/DPA) - Hamas heeft Israël een tegenvoorstel gedaan rond de vrijlating van Israëlische gijzelaars en een geleidelijke terugtrekking van Israël uit de Gazastrook. Volgens de Israëlische krant Haaretz moeten in de plannen voor elke vrijgelaten Israëlische gegijzelde burger, dertig Palestijnse gevangenen op vrije voeten worden gesteld en voor elke vrijgelaten Israëlische soldaat vijftig gevangen Palestijnen.

1 uur geleden
Israël vraagt VN om 'alle mogelijke sancties' tegen Iran

NEW YORK (ANP/AFP) - Israël heeft er tijdens de bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad zondag op aangedrongen dat Iran "alle mogelijke sancties" worden opgelegd na de aanval van Iran op Israël in de nacht van zaterdag op zondag. Ook vroeg de Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan de organisatie die aanval te veroordelen en de Iraanse Revolutionaire Garde als terreurorganisatie te bestempelen.

2 uur geleden
VN-chef roept op tot terughoudendheid na aanval Iran op Israël

NEW YORK (ANP/RTR) - Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties heeft zondag de wereld opgeroepen tot "maximale terughoudendheid" na de aanval van Iran op Israël. Ook herinnerde hij de leden van de wereldorganisatie eraan dat represailles waarbij geweld wordt gebruikt, verboden zijn onder het internationaal recht.

5 uur geleden
Verdeeld oorlogskabinet Israël wil vergelding aanval Iran

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het oorlogskabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is voor vergelding tegen Iran om zijn massale drone- en raketaanval, maar is verdeeld over de timing en de omvang van een dergelijke reactie. Dat zeiden Israëlische functionarissen zondag.

6 uur geleden
VS hadden contact met Iran voor en na aanval op Israël

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten hadden dit weekeinde via Zwitserse tussenpersonen contact met Iran, zowel voor als na de massale drone- en raketaanval van Teheran op Israëlisch grondgebied. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een hoge functionaris van de Amerikaanse regering.

7 uur geleden