Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Media: gemeentes Moskou en Sint-Petersburg eisen Poetins aftreden

Media: gemeentes Moskou en Sint-Petersburg eisen Poetins aftreden

MOSKOU/SINT-PETERSBURG (ANP) - Gemeentelijke afgevaardigden van zeventien districten van Moskou en Sint-Petersburg hebben een openbare verklaring ondertekend waarin ze eisen dat de Russische president Vladimir Poetin aftreedt. Dat meldt The Insider, een vanuit Letland opererende Russische onderzoekspublicatie die sinds juli verboden is in Rusland.

"Wij, de gemeentelijke afgevaardigden van Rusland, zijn van mening dat de acties van president Poetin de toekomst van Rusland en zijn burgers schaden. We eisen dat Vladimir Poetin wordt ontslagen uit de functie van president van de Russische Federatie," staat onder meer in de verklaring van de lokale politici, die gezamenlijk de districten vertegenwoordigen van enkele miljoenen Russen.

De verklaring werd gepubliceerd door een afgevaardigde uit Sint-Petersburg, Ksenia Torstrem. "Het is door de repressie moeilijk om je publiekelijk uit te spreken. (...) Maar het is afgevaardigden nog niet verboden om een ​​mening te hebben", zei Torstrem in een gesprek met The Insider. "En het is ook niet verboden om voor het aftreden van de president te spreken. Hij is geen monarch en krijgt een salaris van onze belastingen."

Torstrem en haar collega's benadrukken dat ze handelen in het belang van de mensen die ze vertegenwoordigen. "We zien dat de mensen niet tevreden zijn", zei Torstrem. "En ons volk is de bron van macht volgens de grondwet. Persoonlijk begrijp ik de motieven van de acties (in Oekraïne) van Vladimir Poetin niet. Ik denk dat je niet zolang aan de macht kunt zijn."

De afgevaardigden uit Moskou en Sint-Petersburg willen dat het Russische parlement, de Doema, Poetin beschuldigt van 'verraad' vanwege de oorlog in Oekraïne. Volgens de ondertekenaars van de verklaring vallen de acties van Poetin onder artikel 93 van de Russische grondwet. Dat artikel bepaalt dat een president uit zijn of haar ambt kan worden gezet als de Doema hem of haar schuldig acht aan verraad of andere ernstige misdrijven.

De Britse krant The Telegraph bericht dat de ondertekenaars van de verklaring inmiddels een boete hebben ontvangen, zonder de hoogte daarvan te vermelden.

Meer uit Buitenland

Prins Harry verliest zaak om beveiliging in Verenigd Koninkrijk

LONDEN (ANP) - Prins Harry heeft de zaak om zijn beveiliging in het Verenigd Koninkrijk verloren. Woensdag gaf een Brits gerechtshof de prins ongelijk.

1 uur geleden
Joelia Navalnaja noemt Poetin 'een monster' in Europees Parlement

STRAATSBURG (ANP) - In een toespraak tot het Europees Parlement heeft de weduwe van de recent in een strafkamp overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny gewaarschuwd president Poetin op geen enkele manier te vertrouwen. "Poetin is tot alles in staat en je kunt niet met hem onderhandelen", verklaarde Joelia Navalnaja woensdag.

1 uur geleden
China stuurt weer gezant naar Oekraïne en Rusland

BEIJING (ANP/DPA/AFP) - China stuurt weer een gezant naar Oekraïne en Rusland voor overleg over de oorlog. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt over de "tweede ronde van de pendeldiplomatie om een politieke oplossing te zoeken voor de Oekraïnecrisis". De diplomaat Li Hui gaat ook naar Polen, Frankrijk, Duitsland en Brussel.

3 uur geleden
Navalny wordt vrijdag begraven in Moskou

MOSKOU (ANP/AFP/DPA) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalny wordt vrijdag begraven in Moskou. Zijn woordvoerster maakte bekend dat dan een afscheidsplechtigheid wordt gehouden in een kerk. Daarna wordt de politicus begraven in de hoofdstad.

3 uur geleden
Autoriteiten Gaza melden bijna 30.000 doden door inval Israël

GAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - Het dodental door de Israëlische inval in de Gazastrook is opgelopen tot 29.954, melden de plaatselijke autoriteiten. Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zegt dat in de afgelopen 24 uur zeker 76 doden zijn gevallen. Het aantal gewonden zou boven de 70.000 liggen.

3 uur geleden
Palestijnse partijen Fatah en Hamas overleggen in Moskou

MOSKOU (ANP/RTR) - De Palestijnse partijen Fatah en Hamas overleggen donderdag en vrijdag in Moskou over een gezamenlijke Palestijnse regering en over de wederopbouw van de Gazastrook. Dit meldt het Russische persbureau RIA Novosti op basis van de Palestijnse ambassadeur in Moskou en het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

4 uur geleden
Europa gaat defensiekantoor openen in Kyiv

STRAATSBURG (ANP) - Europa zal een kantoor voor de vernieuwing van defensietechniek openen in Kyiv, de hoofdstad van Oekraïne. Dat heeft Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd in het Europees Parlement.

4 uur geleden