Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Media: geen teken van leven neergeschoten Japanse ex-premier Abe

Media: geen teken van leven neergeschoten Japanse ex-premier Abe

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - De voormalige Japanse minister-president Shinzo Abe vertoont volgens lokale media geen tekenen van leven meer, nadat hij vrijdag werd neergeschoten toen hij een speech hield tijdens een politiek evenement in de stad Nara, in het westen van Japan. Volgens Japanse media zou de schutter, een man van in de veertig, zijn aangehouden.

De politicus hield een toespraak tijdens een campagnebijeenkomst voorafgaande aan de Senaatsverkiezingen die zondag worden gehouden, toen er volgens de Japanse omroep NHK en persbureau Kyodo schoten te horen waren. De 67-jarige Abe zakte in elkaar en bloedde uit zijn nek, vertelde een bron van Abe's regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP) aan het persbureau Jiji.

Volgens Kyodo News en NHK is Abe naar het ziekenhuis gebracht en lijkt hij "een hartstilstand" te hebben. Die term wordt in Japan vaak gebruikt als een patiënt lijkt te zijn overleden. De Japanse regering heeft bevestigd dat Abe is neergeschoten, maar zegt dat over zijn toestand niets bekend is.

Crisisteam

Verschillende lokale media meldden dat de politicus van achteren lijkt te zijn neergeschoten. Hij zou zijn geraakt in zijn linkerborst en in zijn nek.

De Japanse premier Fumio Kishida heeft zijn verkiezingscampagne inmiddels afgebroken en is op weg naar hoofdstad Tokio, berichten diverse lokale media. Zijn regering heeft een crisisteam geformeerd. Volgens Jiji houdt Kishiada om 07.30 uur (Nederlandse tijd) een toespraak.

De Amerikaanse ambassadeur in Japan, Rahm Emanuel, heeft laten weten "bedroefd en geschokt" te zijn door het neerschieten van Abe. "Abe is een uitstekende leider van Japan en een onwrikbare bondgenoot van de Verenigde Staten geweest. De Amerikaanse regering en het Amerikaanse volk bidden voor het welzijn van Abe, zijn familie en de mensen in Japan."

Abe was tussen 2006 en 2007 en tussen 2012 en 2020 premier van Japan. Eind augustus 2020 kondigde hij aan vanwege gezondheidsproblemen af te treden.

Meer uit Buitenland

Russische rechtbank plaatst tv-journaliste onder huisarrest

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische tv-journaliste Marina Ovsjannikova, wereldberoemd door haar protest tegen de oorlog in Oekraïne, heeft tot begin oktober huisarrest opgelegd gekregen. Een rechtbank in Moskou heeft dat bepaald in een zaak die draait om het "in diskrediet brengen" van het Russische leger.

7 minuten geleden
VN-chef roept op tot staakt-het-vuren bij kerncentrale Zaporizja

GENÈVE (ANP/RTR) - VN-chef António Guterres roept op tot het staken van alle militaire activiteiten in de omgeving van de kerncentrale Zaporizja. Daarmee reageert hij op recente beschietingen bij de door Rusland bezette centrale in het zuidoosten van Oekraïne.

3 uur geleden
Brussel: EU-visa weigeren aan alle Russen niet zomaar mogelijk

BRUSSEL (ANP) - EU-lidstaten zijn internationaal gebonden aan regels bij het toekennen van visa aan Russische burgers. De Europese Commissie waarschuwt dat er humanitaire redenen kunnen zijn waardoor Russen niet zomaar de toegang tot de EU mag worden geweigerd, inclusief voor bepaalde categorieën mensen, waaronder naaste familieleden, journalisten of Russische dissidenten.

3 uur geleden
Meer Britse wapens en Deens geld voor Oekraïne

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk en Denemarken gaan Oekraïne meer geld en wapens geven om de strijd tegen Rusland vol te houden. De landen maakten dat donderdag bekend tijdens een donorconferentie voor Oekraïne in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

5 uur geleden
Rusland wil niet dat Zwitserland Oekraïne vertegenwoordigt

MOSKOU (ANP/RTR/DPA) - Moskou wil niet dat Zwitserland de Oekraïense belangen in Rusland gaat vertegenwoordigen. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is Zwitserland geen neutraal land meer, en kan het daardoor ook niet de Russische belangen in Oekraïne behartigen. Moskou wijst erop dat de Zwitsers meedoen aan de "anti-Russische sancties", die volgden op de Russische invasie in Oekraïne.

5 uur geleden
Londen: Rusland kan mogelijk niet aan alle wapenexporten voldoen

LONDEN (ANP/DPA) - De export van Russisch wapentuig kan met problemen te maken krijgen door de oorlog in Oekraïne en de westerse sancties tegen Rusland. Volgens een rapport van de Britse geheime dienst is Rusland mogelijk niet in staat om aan alle exportorders voor pantservoertuigen te voldoen.

5 uur geleden
Letland verklaart Rusland tot staatssponsor van terrorisme

RIGA (ANP/AFP) - Letland heeft Rusland verklaard tot staatssponsor van terrorisme. Het Letse parlement noemde de Russische oorlog in Oekraïne een "gerichte genocide tegen het Oekraïense volk".

5 uur geleden