Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Media: Filip Dewinter werkte jaren voor China

Media: Filip Dewinter werkte jaren voor China

BRUSSEL (ANP) - De prominente radicaal-rechtse Belgische politicus Filip Dewinter werkte jarenlang voor China, stellen onderzoeksjournalisten. De coryfee van Vlaams Belang liet zich door een Chinese spion betalen voor lobbywerk, blijkt uit onder meer facturen die ze hebben bemachtigd.

De 61-jarige Dewinter hielp de Chinees Changchun Shao, die in 2017 België is uitgezet wegens spionage, contacten te leggen met andere politici, schrijven onderzoeksjournalisten van Humo en Apache. Dewinter regelde voor de China Association for International Friendly Contact (CAIFC) bijvoorbeeld etentjes met Europarlementariërs. Dat is volgens de beide Belgische media een inlichtingendienst vermomd als een lobbyclub.

Dewinter ontkent de meeste aantijgingen en zegt dat hij hooguit wat naïef is geweest. De duizenden euro's die hij opstreek waren niet meer dan vergoedingen voor de onkosten die hij maakte, stelt hij. Dewinter wist naar eigen zeggen niet dat de CAIFC de facto een inlichtingendienst is. De kijk op China was indertijd in heel Europa veel welwillender dan nu, tekent hij verder aan.

De rechts-nationalistische Antwerpenaar is niet de enige Vlaams Belang-politicus die in opspraak is om al te nauwe banden met China. De partij wees eind vorig jaar om dezelfde reden al een parlementariër de deur.

Meer uit Buitenland

Biden spreekt natie toe vanuit Witte Huis na aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - President Joe Biden sprak de natie zondagavond om 20.00 uur plaatselijke tijd toe vanuit de Oval Office in het Witte Huis. De aanslag op Trump "roept ons allemaal op om een stap terug te doen", zei Biden. Hij voegde eraan toe dat Trump gelukkig niet ernstig gewond was. "We kunnen niet toestaan dat dit geweld genormaliseerd wordt. De politieke retoriek in dit land is erg verhit geworden. Het is tijd om het af te koelen. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om dit te doen."

20 minuten geleden
Trump aangekomen in Milwaukee voor Republikeinse partijconventie

MILWAUKEE (ANP/AFP/RTR) - Het vliegtuig van voormalig president Donald Trump is geland in Milwaukee, in de Amerikaanse staat Wisconsin. Dat meldde zijn zoon Eric Trump op X. De Republikeinen zullen hem tijdens de partijconventie die vanaf maandag in deze stad gehouden wordt tot presidentskandidaat benoemen.

1 uur geleden
Media: aanslagpleger Trump had materiaal voor maken bommen

QUANTICO (ANP) - Een bron binnen de wetshandhaving heeft bevestigd dat de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, materiaal had voor het maken van bommen. Hij had dit materiaal in zijn auto en in zijn woning, meldt de Amerikaanse nieuwszender CBSNews.

2 uur geleden
FBI heeft telefoon aanslagpleger Trump in handen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De FBI heeft de telefoon in handen van de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. FBI-agent Kevin Rojek zei dat de FBI bezig was toegang te krijgen tot de informatie die daarin was opgeslagen.

3 uur geleden
15 doden bij aanval Israël op schuilplaats vluchtelingen in Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Bij een Israëlisch bombardement op een school waar vluchtelingen verblijven in de Gazastrook zijn vijftien doden gevallen, zegt de civiele bescherming in het gebied. Het Israëlische leger (IDF) zegt dat het "terroristen" heeft getroffen.

5 uur geleden
Senaat VS onderzoekt veiligheid bij moordaanslag op Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat opent een onderzoek naar de veiligheid rond de campagnebijeenkomst waarbij voormalig president Donald Trump zaterdagavond (lokale tijd) werd beschoten. De Democraat Gary Peters uit Michigan zal het onderzoek leiden, melden Amerikaanse media.

5 uur geleden
Volgens FBI handelde aanslagpleger Trump alleen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump handelde volgens de FBI alleen. "Op dit moment geeft de informatie die we hebben aan dat de schutter alleen handelde", zei Kevin Rojek, een FBI-agent in Pennsylvania, waar de moordaanslag zaterdag plaatsvond.

6 uur geleden