Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Media: Europees akkoord in zicht voor prijsplafond Russische olie

Media: Europees akkoord in zicht voor prijsplafond Russische olie

BRUSSEL (ANP) - Een langverwacht akkoord over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd, is in zicht, melden bronnen aan persbureau Reuters. De Europese lidstaten moeten vrijdag hun handtekening nog onder het akkoord zetten, maar het lijkt erop dat de deadline van 5 december om Rusland verder te straffen voor de oorlog in Oekraïne gehaald wordt.

Het idee voor een prijsplafond komt van de G7-landen, de grootste economieën ter wereld, die de Russische inkomsten uit de olie-export willen aanpakken. Volgens persbureau Bloomberg komt het prijsplafond op 60 dollar (57 euro) per vat te liggen. Dat is lager dan wat ingewijden in een eerder stadium van de onderhandelingen meldden, toen zou een vat (van 159 liter) nog maximaal zo'n 65 tot 70 dollar gaan kosten.

De gesprekken over het prijsplafond liepen vast omdat onder andere Polen een lager bedrag vast wilde leggen, om zo meer druk te zetten op de oliewinsten van Moskou. De productiekosten van Russische olie liggen namelijk veel lager dat het plafond. In het akkoord dat op handen is zou ook een mechanisme zijn ingebouwd dat het prijsplafond 5 procent onder de marktprijs houdt.

Hoe Rusland gaat reageren op het prijsplafond is nog onduidelijk. Vorige maand zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov nog dat zijn land geen olie en gas zal exporteren naar landen die een prijsplafond op Russische aardolie steunen.

Meer uit Buitenland

Media: derde massagraf gevonden op terrein Al Shifaziekenhuis

GAZA-STAD (ANP) - Op het terrein van het Al Shifaziekenhuis in Gaza-Stad is een derde massagraf gevonden. Er zijn tot dusver 49 lichamen geborgen, melden diverse media waaronder nieuwszender Al Jazeera. De zoektocht naar meer lichamen gaat door.

41 minuten geleden
Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

CAÏRO (ANP/RTR) - Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel in de Egyptische hoofdstad, aldus een Israëlische functionaris.

1 uur geleden
UNRWA denkt dat 50.000 mensen Rafah hebben verlaten

GENÈVE (ANP) - Zo'n 50.000 mensen hebben Rafah de afgelopen 48 uur verlaten, zegt een functionaris van de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) tegen CNN. Israël heeft maandag opgeroepen tot de evacuatie van het oostelijke deel van de stad in de Gazastrook. De oproep zou gericht zijn aan 100.000 burgers.

2 uur geleden
Rusland rukt verder op in Oekraïne en verovert twee dorpen

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland meldt dat zijn strijdkrachten nog twee dorpen aan de frontlinie in Oekraïne hebben veroverd. De afgelopen tijd zouden al meer dorpen zijn ingenomen. Het Russische leger lijkt erin te slagen steeds verder op te rukken.

3 uur geleden
Nu al meer kinkhoest in Europa dan heel vorig jaar

SOLNA (ANP) - In de eerste drie maanden van dit jaar zijn meer kinkhoestbesmettingen vastgesteld in Europese landen dan in heel 2023. De teller stond eind maart op 32.037 gevallen. Vorig jaar hadden in twaalf maanden tijd 25.130 mensen de ziekte opgelopen.

3 uur geleden
Israëlische militairen bezig met invallen in Oost-Rafah

RAFAH (ANP) - De Israëlische krijgsmacht (IDF) is bezig met invallen in het oosten van Rafah. Daarbij zijn meerdere mensen gedood, meldt de IDF op Telegram. De krijgsmacht spreekt zelf van een "precieze contraterreuroperatie".

4 uur geleden
Lichaam laatste slachtoffer brugongeluk Baltimore gevonden

BALTIMORE (ANP/AFP) - Het lichaam van het laatste vermiste slachtoffer van het brugongeluk in Baltimore is gevonden. Het gaat om de 37-jarige bouwvakker José Mynor López. Het ongeluk heeft in totaal zes levens gekost.

4 uur geleden