Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Media eisen dat meldingen van hulpdiensten beschikbaar blijven

Media eisen dat meldingen van hulpdiensten beschikbaar blijven

DEN HAAG (ANP) - De mediasector dreigt naar de rechter te stappen vanwege een plan van minister van Justitie Dilan Yeşilgöz. Zij heeft besloten om per 1 april, komende zaterdag, te stoppen met de persalarmering. Dat systeem informeert journalisten over incidenten, zoals verkeersongevallen, branden en explosies.

De media willen dat de alarmering in elk geval voorlopig in de lucht blijft, tot er een alternatief is. Uiterlijk donderdag willen ze horen dat het opheffen van het systeem wordt uitgesteld. Als die toezegging niet komt, wordt de zaak voorgelegd aan de rechter.

Yeşilgöz nam het besluit om te stoppen met de alarmeringen op advies van de landsadvocaat. Die vindt dat het melden van ambulanceritten in strijd is met het medisch beroepsgeheim waar medewerkers van ambulances zich aan moeten houden. Ook het melden van de inzet van politie zou de privacy kunnen schenden.

Steun

De Nederlandse Vereniging van Journalisten en het Genootschap van Hoofdredacteuren hebben een advocaat in de arm genomen. Dat initiatief wordt ondersteund door onder meer NOS Nieuws, Talpa, de regionale publieke omroepen en NDP Nieuwsmedia, de brancheorganisatie van dagbladuitgevers en nieuwsbedrijven.

Ook persbureau ANP steunt deze zaak. "Het kabinet zegt voorstander te zijn van persvrijheid en stelt een open overheid na te streven. Het afschaffen van de persalarmeringen laat een tegengestelde beweging zien", zegt ANP-hoofdredacteur Freek Staps. "Zoals journalisten niet in de brandweerauto stappen om iets te blussen en niet als politieagent de openbare orde handhaven, zouden hulpdiensten niet moeten beslissen wat journalistiek interessant is of niet. Dat is een taak van de professionele pers. Een open maatschappij bestaat bij de gratie van beschikbare feiten. Het is niet aan de politie om te bepalen wat Nederland wel of niet mag weten."

Brief

De media hebben een gezamenlijke brief naar minister Yeşilgöz gestuurd. Daarin zeggen ze dat het systeem van de persalarmeringen goed werkt en dat er geen gevallen bekend zijn waarbij persoonlijke informatie door de alarmen naar buiten is gekomen.

Op een recente bijeenkomst met journalisten werd geopperd om een alternatief systeem op te zetten, dat alleen toegankelijk is voor mensen met een politieperskaart. In Rotterdam-Rijnmond wordt al gewerkt met een gesloten informatiedienst.

Meer uit Binnenland

Jeugdautoriteit: financiële problemen in jeugdhulp steeds erger

DEN HAAG (ANP) - Instellingen in de jeugdhulp komen in steeds grotere financiële problemen. Daarvoor waarschuwt de Jeugdautoriteit, die voor de overheid de sector in de gaten moet houden. De organisaties kampen met hoog ziekteverzuim en hoge energielasten. Daarnaast zijn ze meer geld kwijt door een afgesproken loonsverhoging voor medewerkers. In de coronajaren kregen ze financiële steun, maar die is weggevallen.

2 uur geleden
Steeds meer 65-plussers op de motor

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer 65-plussers hebben een motorfiets, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Inmiddels behoort ruwweg een op de zeven motorbezitters tot die leeftijdsgroep.

2 uur geleden
Ruim een kwart meer asielzoekers dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Bijna 9000 mensen hebben in januari, februari en maart asiel aangevraagd in Nederland. Dat is 29 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

2 uur geleden
Q-koorts aangetroffen op Gelders melkschapenbedrijf

DEN HAAG (ANP) - Op een melkschapenbedrijf in het Gelderse Brakel is Q-koorts aangetroffen, meldt demissionair minister Piet Adema van Landbouw. De risico's voor de volksgezondheid voor de omgeving worden door het RIVM als laag ingeschat.

4 uur geleden
Sterfdag Anton de Kom voor het eerst officieel herdacht in Loenen

LOENEN (ANP) - Op het Nationaal Ereveld Loenen in de gemeente Apeldoorn is woensdagavond stilgestaan bij de 79e sterfdag van Anton de Kom. Het is voor het eerst dat de sterfdag van de Surinaamse verzetsstrijder en schrijver officieel is herdacht op de erebegraafplaats waar hij begraven ligt.

4 uur geleden
Overijssel trekt 16 miljoen euro uit voor leefbaarheid platteland

ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel trekt opnieuw miljoenen uit om de leefbaarheid op het platteland te verbeteren. Een ruime meerderheid van Provinciale Staten (39-7) stemde woensdag in met een investering van 16 miljoen euro. In de vorige Statenperiode (2020-2023) had Overijssel al bijna 4 miljoen euro beschikbaar gemaakt voor een stimuleringsregeling.

7 uur geleden
Alternatieve kunstmest mogelijk eind dit jaar toegestaan

DEN HAAG (ANP) - "Als alles meezit" worden Europese regels eind dit jaar aangepast om kunstmest dat is gemaakt van dierlijke mest toe te staan. Dat schrijft demissionair landbouwminister Piet Adema woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Op dit zogeheten Renure is veel hoop gevestigd om mestoverschotten op te vangen, maar de Europese Commissie heeft het gebruik ervan nog niet toegelaten.

7 uur geleden