Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Media: Charles pas zaterdag officieel uitgeroepen tot koning

Media: Charles pas zaterdag officieel uitgeroepen tot koning

LONDEN (ANP) - Niet vrijdag maar pas zaterdag zal Charles formeel worden uitgeroepen tot koning van Groot-Brittannië. De Britse krant The Guardian meldt dat deze formaliteit, die normaliter binnen 24 uur na het overlijden van een Brits staatshoofd plaatsvindt, vanwege praktische bezwaren is uitgesteld naar zaterdag. Charles ís overigens al koning en een kroning laat waarschijnlijk nog maanden op zich wachten.

Sinds het moment dat Elizabeth de ogen voorgoed sloot, is Charles koning van Groot-Brittannië. Dit moet echter nog worden bekrachtigd door de zogeheten Accession Council, een soort 'toetredingsraad' die bestaat uit meer dan 700 mensen, voornamelijk voormalige en huidige politici.

Volgens The Guardian zorgt het overlijden van Elizabeth in de namiddag van donderdag ervoor dat er niet voldoende tijd is om de toetredingsraad vrijdag al te laten samenkomen. De Britse krant The Telegraph meldde eerder al dat slechts zo'n 200 van de raadsleden samen zullen komen om de onomstotelijke beslissing te nemen Charles III formeel tot monarch uit te roepen.

Kroning

Zodra dit is gebeurd, wordt Charles in St. James's Palace formeel uitgeroepen tot koning. Daarna gebeurt dit volgens het minutieus uitgewerkte plan London Bridge vanaf het balkon van Buckingham Palace, op Trafalgar Square en vervolgens in andere steden in het land. Charles moet in de dagen tot de begrafenis van Elizabeth de vier landsdelen van het Verenigd Koninkrijk bezoeken.

Hoewel Charles nu al koning en dus vanaf zaterdag formeel koning is, volgt zijn kroning pas later. Dit kan mogelijk vele maanden duren. De voorbereidingen voor de kroning van Elizabeth, in 1953, namen veertien maanden in beslag.

Meer uit Buitenland

Iran noemt aanval succes, Israël spreekt dat tegen

TEHERAN (ANP/AFP/DPA) - De Iraanse strijdkrachten zeggen alle doelen bereikt te hebben bij hun grootschalige aanval op Israël. "De operatie is succesvol afgerond", zei legerleider Mohammad Bagheri tegen de staatstelevisie.

1 uur geleden
Israëlische president Herzog bedankt militairen, burgers en de VS

JERUZALEM (ANP/DPA) - De Israëlische president Isaac Herzog heeft de militairen en burgers in het land en de VS bedankt voor hun inzet bij de Iraanse aanvallen op Israël. Hij sprak zijn dank uit aan "een coalitie van naties geleid door de VS en president Biden".

1 uur geleden
Iran: als Israël terugslaat volgt nog grotere aanval

TEHERAN (ANP/RTR) - Iran heeft Israël gewaarschuwd voor verdere escalatie als het besluit de grootschalige Iraanse raket- en droneaanval te vergelden. Iran zal dan een nog grotere aanval uitvoeren dan afgelopen nacht, berichten Iraanse media.

1 uur geleden
VS veroordelen Iraanse aanval en willen geen escalatie

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken veroordeelt de Iraanse aanvallen op Israël "in de sterkste bewoordingen". "Terwijl wij geen escalatie willen, gaan we door met steun aan de Israëlische defensie en zoals de president (Joe Biden) heeft gezegd, zullen wij Amerikaans personeel verdedigen."

1 uur geleden
Trump haalt uit naar 'corrupte' rechter in zwijggeldzaak

SCHNECKSVILLE (ANP/RTR) - De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft hard uitgehaald naar de rechter die gaat over zijn eerste strafzaak. Hij omschreef rechter Juan Merchan op een campagnebijeenkomst in Pennsylvania als slinks en corrupt.

2 uur geleden
Japan veroordeelt Iraanse vergeldingsaanvallen sterk

TOKIO (ANP/RTR) - Japan noemt de Iraanse vergeldingsaanvallen op Israël een escalatie, die de toestand in het Midden-Oosten verergert. Iran heeft als reactie op een Israëlische aanval op de Iraanse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus veel raketten en drones op Israël afgeschoten. Japan veroordeelt dat en vindt vrede en stabiliteit belangrijk, aldus een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Tokio.

2 uur geleden
Israël zegt dat Hamas voorstel voor bestand heeft afgewezen

JERUZALEM (ANP/RTR/AFP) - Israël zegt dat Hamas het meest recente voorstel heeft afgewezen voor een bestand in de Gazastrook. Dat betekent dat Israël zijn doelen in dat gebied ongeremd blijft nastreven, meldt het kantoor van premier Benjamin Netanyahu.

2 uur geleden