Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Media: België opent cultuursector na arrest Raad van State

Media: België opent cultuursector na arrest Raad van State

BRUSSEL (ANP) - De Belgische regering heeft dinsdagavond besloten om de theaters en bioscopen weer te openen, nadat de Raad van State eerder op de dag had geoordeeld dat de sluiting van de cultuursector buiten proporties is. Belgische media melden dat op basis van bronnen binnen de regering.

Het betekent dat de oude coronaregels van voor 22 december weer van kracht worden. Maximaal 200 toeschouwers met mondmasker en coronatoegangsbewijs mogen nu weer gezamenlijk in een theater of een bioscoop zitten.

Vorige week woensdag werd door het Overlegcomité, de Belgische autoriteit die over de coronamaatregelen gaat, bepaald dat de cultuursector op slot moest om de volksgezondheid voor gevaren te behoeden. Maar het hoge rechtscollege dat wetgeving toetst, oordeelde dinsdag dat daar geen gegronde onderbouwing voor was.

De uitspraak volgde op een klacht van onder anderen een theaterproducent Mathieu Pinte. Procedures bij de Raad van State kunnen meer dan een jaar duren, maar vanwege de "uiterst dringende noodzakelijkheid" werd de lockdown meteen geschorst, waarna het kabinet bijeen is gekomen. In tal van Belgische steden zijn er betogingen geweest, onder meer voor bioscopen en theaters, gericht tegen de culturele lockdown.

Belangrijk signaal

Artistiek leider Michael De Cock van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel zei na de uitspraak dat er vooraf "wat lacherig" werd gedaan over de cultuursector om naar de Raad van State te stappen. Hij vindt dat nu "een héél belangrijk signaal" is afgegeven.

Minister Annelies Verlinden van Binnenlandse Zaken liet voor het kabinetsoverleg al weten dat wat haar betreft de oude maatregelen van vorige week weer konden terugkeren. Ook kondigde ze al aan dat de situatie van de bioscopen, waarvoor het arrest in principe niet geldt, opnieuw zou worden bekeken.

Meer uit Buitenland

Celstraffen voor mishandeling van familielid Brigitte Macron

PARIJS (ANP/AFP) - Twee personen hebben in Frankrijk celstraffen van twaalf tot vijftien maanden gekregen wegens het mishandelen van een achterneef van Brigitte Macron, de vrouw van president Emmanuel Macron. Het slachtoffer werd aangevallen in de marge van een protest tegen pensioenhervormingen.

1 uur geleden
Hooggerechtshof buigt zich over de 'te kleine van Trump'

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat zich buigen over anti-Trump T-shirts met het opschrift Trump Too Small (Trump te klein), dat ook een schunnige betekenis kan hebben. Een advocaat heeft de leuze laten registreren als merk, zonder toestemming van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. De Amerikaanse nationale overheid is het daar niet mee eens.

1 uur geleden
Ex-vicepresident Pence doet mee aan presidentsverkiezingen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence gaat meedoen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar. De rechterhand van voormalig president Donald Trump meldde zich aan bij de verkiezingscommissie, berichten Amerikaanse media. Op 7 juni zou hij zijn campagne willen starten voor de voorverkiezingen bij zijn Republikeinse partij.

3 uur geleden
EU-hof: hervorming rechterlijke macht in Polen schendt EU-recht

LUXEMBURG (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De hervorming van de rechterlijke macht die Polen in 2019 invoerde, schendt het EU-recht. Die hervorming is zelfs een achteruitgang wat de rechtsstaat betreft, oordeelt het Europees Hof van Justitie.

5 uur geleden
CNN: Oekraïne heeft netwerk in Rusland voor sabotageacties

MOSKOU (ANP) - Oekraïne heeft in Rusland een netwerk opgezet van sympathisanten en experts die sabotageacties moeten uitvoeren, zeggen ingewijden tegen nieuwszender CNN. De bronnen zouden zich baseren op Amerikaanse inlichtingen en stellen dat Oekraïne ook drones verstrekt om aanvallen mee uit te voeren.

5 uur geleden
Kremlin: nep-Poetin op de radio na hack

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Een radiotoespraak waarin de Russische president Vladimir Poetin zijn landgenoten waarschuwt voor een Oekraïense invasie van Rusland, is nep. Dat zegt het Kremlin, dat hackers verantwoordelijk houdt voor het uitzenden van de speech.

6 uur geleden
WHO wil Europese coronareispas als model voor rest van de wereld

BRUSSEL (ANP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat het Europese coronareisbewijs delen met de rest van de wereld. Het digitale certificaat heeft zich volgens de WHO en de Europese Unie bewezen tijdens de corona-epidemie. Het zou bij een volgende pandemie veel breder dienst kunnen doen, maar er ook bij kunnen helpen dat bijvoorbeeld vluchtelingen bij hun medische gegevens kunnen.

6 uur geleden