
Medewerkers verpleeghuizen en thuiszorg mogen stoppen na 45 jaar
UTRECHT (ANP) - Medewerkers die zwaar werk doen in verpleeghuizen, verzorgingshuizen en de thuiszorg, mogen eerder stoppen met werken als ze er 45 dienstjaren op hebben zitten. Werkgeversorganisaties en zorgbonden hebben daar concrete afspraken over gemaakt. Het is de bedoeling dat de regeling op 1 september ingaat. De achterban van de organisaties moet nog wel akkoord gaan.
Een principiële afspraak over eerder stoppen met werken was al eerder gemaakt. Nu is die uitgewerkt en klaar om te worden toegepast. Medewerkers krijgen verder de mogelijkheid om verlof op te sparen, tot een maximum van 100 weken. Met dit zogenoemde BalansBudget kunnen ze op elk moment in hun loopbaan voor langere tijd verlof nemen. Dat moet bijdragen aan een betere balans tussen werk en privéleven. Werknemers mogen er bijvoorbeeld ook voor kiezen om tegen het einde van hun loopbaan het werk af te bouwen.
De cao in deze sector geldt voor circa 470.000 werknemers en is daarmee de grootse van ons land, aldus FNV Zorg & Welzijn. De bond ziet de afspraak als voorbeeld "voor andere sectoren met zware arbeid".
AOW-leeftijd
"Veel medewerkers in deze sector verrichten zwaar werk", zegt bestuurder Bert de Haas van de zorgbond. "Het gaat om fysieke belasting, zoals tillen, sjouwen en wassen, het draaien van onregelmatige diensten, maar ook mentale belasting. Vooral de coronapandemie heeft er bij veel medewerkers mentaal ingehakt." De Haas noemt het dan ook "heel goed" dat er nu een regeling is die het mogelijk maakt om eerder te stoppen dan op de AOW-leeftijd.
De werkgevers betalen een maandelijkse uitkering om het gat tot aan de AOW-leeftijd te overbruggen. Die ligt nu op 66 jaar en 4 maanden en stijgt naar 67 jaar in 2024.
Meer uit Binnenland
ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland roept het Rijk op te kijken naar snellere procedures voor het uitbreiden van het overvolle stroomnet. Onlangs werd duidelijk dat de uitbreiding van het net in grote delen van het land, waaronder Gelderland, forse vertraging oploopt. Volgens gedeputeerde Ans Mol (BBB) zijn de ruimtelijke procedures voor de bouw van nieuwe hoogspanningsstations vaak lang en ingewikkeld.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Douwe Bob heeft besloten om voorlopig uit Nederland te vertrekken om "de veiligheid van m'n gezin en mezelf te waarborgen". Dat schrijft de zanger in een bericht op Instagram. Hij voegt eraan toe dat hij dat doet op advies van de politie.
8 uur geledenDE BILT (ANP) - Behalve voor de hitte geldt er in Nederland op woensdag ook een weerwaarschuwing voor onweer. In de loop van woensdagmiddag is er vooral in de oostelijke helft van het land kans op "enkele stevige onweersbuien", meldt het KNMI.
9 uur geledenHELMOND (ANP) - In Helmond is in het bijzijn van PVV-leider Geert Wilders en FVD-voorman Thierry Baudet gedemonstreerd tegen de komst van een asielzoekerscentrum voor minderjarigen. Enkele honderden mensen hadden zich bij het stadhuis verzameld. Aan burgemeester Sjoerd Potters is een petitie overhandigd.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft herkenbare beelden getoond van verdachten van openlijke geweldpleging in Scheveningen in mei, waar toen rellen uitbraken. Het gaat om vier verdachten die zich nog niet hebben gemeld bij de politie, ondanks oproepen daartoe. Eerder werden van hen geblurde beelden getoond.
10 uur geledenUTRECHT/VENLO (ANP) - Een apotheekbedrijf in Venlo mag per direct geen enkel medicijn meer afgeven. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn er "acute risico's voor de patiëntveiligheid". Zo'n bevel van de inspectie is heel uitzonderlijk.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De salarissen van medewerkers van universiteiten gaan omhoog. Daarnaast beloven de instellingen dat ze meer doen om het verschil in loon tussen mannen en vrouwen kleiner te maken. Dat staat in een cao, waarover werkgevers en vakbonden een akkoord hebben bereikt.
11 uur geleden