Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Medewerkers pluimveesector voeren acties vanwege cao-verschil

Medewerkers pluimveesector voeren acties vanwege cao-verschil

UTRECHT (ANP) - Werknemers van kippenslachterij Plukon gaan actievoeren voor beter arbeidsvoorwaarden. De ongelijkheid onder het personeel, omdat Plukon verschillende cao's hanteert bij de onderneming, is net als in voorgaande jaren een van de redenen voor ontevredenheid. Ook werknemers van branchegenoot Storteboon Fresh sluiten zich aan bij de acties.

Vakbond FNV stelt dat personeel van de Plukon-vestigingen in Goor, Blokker en Ommen zich achtergesteld voelen bij de collega's in Dedemsvaart en Wezep, die er 2,5 procent loon bij krijgen. Ze kregen de verhoging nadat ze volgens de bond dreigden met acties.

De locaties van Plukon in Wezep en Dedemsvaart hebben van oudsher een eigen cao. Die geldt ook voor de toeleverancier van Plukon. De overige locaties van Plukon vallen onder de cao van de pluimveeverwerkende industrie. Onderhandelingen over de sector-cao klapten eind maart. In de sector werken 9000 mensen.

Petitie

FNV benadrukt dat het werk op de vestigingen van Plukon niet wezenlijk verschilt. En bij gelijk werk hoort een gelijke beloning, aldus de bond. In eerste instantie wordt aan werkgevers een petitie aangeboden. Ook in Putten bij pluimveebedrijf Storteboom Fresh wordt de leiding van het bedrijf duidelijk gemaakt dat het personeel er 2,5 procent loon bij wil.

In de bedrijfs-cao van Plukon in Wezep en Dedemsvaart is er volgens FNV ook een regeling afgesproken om eerder te stoppen met werken. Verder zijn er afspraken gemaakt voor een beter pensioen. Daarnaast krijgen uitzendkrachten die langer dan 8 jaar bij Plukon werken een vast contract.

Een woordvoerder van werkgeversorganisatie Nepluvi was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Meer uit Buitenland

Iran dient aanklachten in tegen journalisten na BBC-programma

TEHERAN (ANP) - De Iraanse autoriteiten hebben "een aantal journalisten en activisten" aangeklaagd naar aanleiding van berichtgeving van de BBC, meldt de omroep zelf. Documentaireprogramma BBC Eye had een aflevering over de dood van de 16-jarige betoger Nika Shakarami door toedoen van de autoriteiten.

6 minuten geleden
Nieuwe piek in aantal immigranten dat VK per boot bereikt

LONDEN (ANP/AFP) - Meer dan zevenhonderd migranten zijn woensdag in het Verenigd Koninkrijk aangekomen, nadat ze in bootjes het Kanaal vanuit Frankrijk hadden overgestoken. Dit is het grootste dagaantal van 2024.

30 minuten geleden
President Israël hekelt 'antisemitisme' op universiteiten VS

JERUZALEM (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Israëlische president Isaac Herzog heeft ontstemd gereageerd op de pro-Palestijnse protesten op Amerikaanse universiteiten. "We moeten vol afschuw toezien hoe de gruweldaden van 7 oktober tegen Israël worden gevierd en goedgepraat", stelde het staatshoofd in een verklaring.

45 minuten geleden
Man aangeklaagd voor moord na aanval met zwaard in Londen

LONDEN (ANP/AFP) - Een man is aangeklaagd voor onder meer moord na een aanval met een zwaard in Londen, waarbij een 14-jarige jongen om het leven kwam. De 36-jarige verdachte verscheen donderdag voor het eerst voor de rechtbank. Die bepaalde dat de man voorlopig blijft vastzitten.

1 uur geleden
Rusland meldt verovering dorp in oosten Oekraïne

KYIV (ANP/AFP/RTR) - Rusland meldt de inname van een dorp in het oosten van Oekraïne. Het Russische ministerie van Defensie zegt de plaats Berdytsji "volledig te hebben bevrijd".

1 uur geleden
Politie ontmantelt barrière van protestkamp op universiteit LA

LOS ANGELES (ANP/AFP) - De politie probeert het pro-Palestijnse protestkamp bij de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) te ontruimen. De barrière rondom het kamp is deels ontmanteld. Amerikaanse media maken melding van meerdere arrestaties.

1 uur geleden
Kremlin ontkent inzet chemische wapens in Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het Kremlin ontkent donderdag dat Russische militairen in Oekraïne chemische wapens gebruiken. De Verenigde Staten hadden die beschuldiging een dag eerder geuit en zeiden dat Rusland daarmee het Verdrag Chemische Wapens (CWC) had geschonden.

3 uur geleden