Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Medeverdachte Ruinerwoldzaak wil proces in vrijheid afwachten

Medeverdachte Ruinerwoldzaak wil proces in vrijheid afwachten

ASSEN (ANP) - Bijna een jaar nadat de geruchtmakende zaak Ruinerwold aan het licht kwam, houdt de rechtbank in Assen donderdag opnieuw een tussentijdse zitting tegen de twee verdachten, Gerrit Jan van D. (68) en Josef B. (59). De beide mannen worden er onder meer van verdacht dat zij zes kinderen van Van D. jarenlang tegen hun wil hebben laten verblijven op een boerderij nabij het Drentse dorp Ruinerwold. B. zal de rechtbank opnieuw vragen hem zijn proces in vrijheid te laten afwachten.

Volgens het Openbaar Ministerie leefden de kinderen in een soort religieuze ban op de boerderij. Justitie verdenkt Van D. ervan dat hij zijn kinderen ook heeft mishandeld. B. en Van D. zouden zich tevens schuldig hebben gemaakt aan de vrijheidsberoving van een Oostenrijkse man, in een huis in Meppel. De zaak heeft internationale media-aandacht getrokken.

Vooral de berechting van Van D. heeft nogal wat voeten in de aarde. De man heeft enige jaren geleden een hersenbloeding gehad en is daardoor onder meer zijn spraakvermogen kwijt. Als gevolg van zijn beperkingen is Van D. op eerdere inleidende zittingen niet verschenen. Hij verblijft in een penitentiair ziekenhuis. Josef B. heeft in de rechtszaal al meermalen uitvoerig geklaagd over het feit dat hij wordt vervolgd. Volgens hem is er sprake van een heksenjacht.

B., Oostenrijker van geboorte, is op last van de rechtbank geobserveerd in het Pieter Baan Centrum (PBC), voor een persoonlijkheidsonderzoek. Van D. zou, als gevolg van zijn invaliditeit, maar kort in de observatiekliniek zijn geweest. De rechtbank wilde dat het PBC de interactie tussen beide mannen in kaart zou brengen. De resultaten van het PBC-onderzoek zijn nog niet bekend.

B.'s advocaat Yehudi Moszkowicz heeft de rechtbank meermalen om al dan niet voorlopige vrijlating van gevraagd. Het verblijf in het PBC was eerder dit jaar reden voor de rechtbank dat verzoek af te wijzen. Moszkowicz zal donderdag opnieuw een schorsingsverzoek doen en acht dit kansrijk. De reclassering heeft op verzoek van de rechtbank een rapport over B. en eventuele schorsingsvoorwaarden gemaakt.

De rechtbank hoopt de zaak eind dit jaar, begin volgend jaar inhoudelijk te kunnen behandelen.

Meer uit Binnenland

Weer komen er meer asielzoekers binnen dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Nederland blijft veel asielzoekers binnenkrijgen. De instroom was ook vorige week aanzienlijk hoger dan in dezelfde week vorig jaar.

21 minuten geleden
Spoeddebat in Stadskanaal over noodopvang asielzoekers

STADSKANAAL (ANP) - De gemeenteraad van Stadskanaal houdt maandagavond een spoeddebat over de crisisopvang van asielzoekers in de gemeente. De raad wil in het debat andere gemeenten oproepen om mee te helpen het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten.

31 minuten geleden
Joost Klein namens Nederland naar Eurovisie Songfestival

HILVERSUM (ANP) - Joost Klein gaat namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival in Zweden. De AVROTROS heeft de kandidaat maandag bekendgemaakt. Het evenement is volgend jaar van 7 tot en met 11 mei in Malmö. De selectiecommissie had dit jaar meer dan zeshonderd nummers om uit te kiezen, een record.

2 uur geleden
Nederlanders googelden vooral Stemwijzer, ChatGPT en vrouwen-WK

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben dit jaar via Google veel informatie opgezocht over de Stemwijzer, over de chatbot op kunstmatige intelligentie ChatGPT en over het WK voetbal voor vrouwen. Die drie onderwerpen voeren het jaarlijkse overzicht van de zoekmachine aan.

4 uur geleden
Dode door schietpartij in Arnhem

ARNHEM (ANP) - Door een schietpartij in Arnhem is in de nacht van zondag op maandag een man omgekomen. Het schietincident was rond 00.15 uur op de kruising van de Amerstraat met de Scheldestraat in de wijk Presikhaaf-West, meldt de politie. Het slachtoffer raakte daarbij gewond en is later aan zijn verwondingen overleden.

6 uur geleden
VN-rapporteur adequate huisvesting in Nederland voor onderzoek

DEN HAAG (ANP) - De Speciale VN-rapporteur voor het recht op adequate huisvesting is vanaf maandag voor langere tijd in ons land. De Amerikaan Balakrishnan Rajagopal zal onder meer asielzoekerscentra bezoeken. Hij gaat in ieder geval langs in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Groningen. Maar waar precies en op welk moment en of hij ook naar het aanmeldcentrum in Ter Apel gaat, is onduidelijk. Een woordvoerster kon afgelopen weekeind daarover geen duidelijkheid geven.

6 uur geleden
Plasterk brengt verslag uit over zijn verkenningen voor coalitie

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk brengt maandagmiddag verslag uit aan de Tweede Kamer over zijn verkenning voor een nieuwe regeringscoalitie. De afgelopen twee weken zocht hij met instemming van de Kamer naar partijen die mogelijk kunnen en willen samenwerken met de rechts-populistische outsider PVV. De partij van Geert Wilders werd bij de verkiezingen op 22 november verreweg de grootste, met 37 van de 150 zetels.

6 uur geleden