Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Medeverdachte Ruinerwoldzaak wil proces in vrijheid afwachten

Medeverdachte Ruinerwoldzaak wil proces in vrijheid afwachten

ASSEN (ANP) - Bijna een jaar nadat de geruchtmakende zaak Ruinerwold aan het licht kwam, houdt de rechtbank in Assen donderdag opnieuw een tussentijdse zitting tegen de twee verdachten, Gerrit Jan van D. (68) en Josef B. (59). De beide mannen worden er onder meer van verdacht dat zij zes kinderen van Van D. jarenlang tegen hun wil hebben laten verblijven op een boerderij nabij het Drentse dorp Ruinerwold. B. zal de rechtbank opnieuw vragen hem zijn proces in vrijheid te laten afwachten.

Volgens het Openbaar Ministerie leefden de kinderen in een soort religieuze ban op de boerderij. Justitie verdenkt Van D. ervan dat hij zijn kinderen ook heeft mishandeld. B. en Van D. zouden zich tevens schuldig hebben gemaakt aan de vrijheidsberoving van een Oostenrijkse man, in een huis in Meppel. De zaak heeft internationale media-aandacht getrokken.

Vooral de berechting van Van D. heeft nogal wat voeten in de aarde. De man heeft enige jaren geleden een hersenbloeding gehad en is daardoor onder meer zijn spraakvermogen kwijt. Als gevolg van zijn beperkingen is Van D. op eerdere inleidende zittingen niet verschenen. Hij verblijft in een penitentiair ziekenhuis. Josef B. heeft in de rechtszaal al meermalen uitvoerig geklaagd over het feit dat hij wordt vervolgd. Volgens hem is er sprake van een heksenjacht.

B., Oostenrijker van geboorte, is op last van de rechtbank geobserveerd in het Pieter Baan Centrum (PBC), voor een persoonlijkheidsonderzoek. Van D. zou, als gevolg van zijn invaliditeit, maar kort in de observatiekliniek zijn geweest. De rechtbank wilde dat het PBC de interactie tussen beide mannen in kaart zou brengen. De resultaten van het PBC-onderzoek zijn nog niet bekend.

B.'s advocaat Yehudi Moszkowicz heeft de rechtbank meermalen om al dan niet voorlopige vrijlating van gevraagd. Het verblijf in het PBC was eerder dit jaar reden voor de rechtbank dat verzoek af te wijzen. Moszkowicz zal donderdag opnieuw een schorsingsverzoek doen en acht dit kansrijk. De reclassering heeft op verzoek van de rechtbank een rapport over B. en eventuele schorsingsvoorwaarden gemaakt.

De rechtbank hoopt de zaak eind dit jaar, begin volgend jaar inhoudelijk te kunnen behandelen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

CNV: Duizenden mensen krijgen geen cent ontslagvergoeding

UTRECHT (ANP) - Duizenden mensen die dit jaar zijn ontslagen, krijgen geen ontslagvergoeding, terwijl deze vergoeding wel wettelijk verplicht is. Dat stelt het CNV die een inventarisatie heeft gemaakt onder leden in diverse sectoren.

1 uur geleden
'Landelijke maatregelen nodig om virus onder controle te krijgen'

CORONAVIRUSDEN HAAG (ANP) - Er zullen landelijke maatregelen nodig zijn om het coronavirus weer onder controle te krijgen, zeggen deskundigen in het AD. Volgens hen hebben regionale coronamaatregelen op dit moment geen nut, gezien het aantal regio's waar het virus weer oplaait snel toeneemt.

2 uur geleden
Grote brand bij metaalbedrijf in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam is in de nacht van woensdag op donderdag een grote brand ontstaan bij een oudijzerbedrijf aan de Kwadrantweg. Een schroothoop op het terrein staat in brand, meldt een brandweerwoordvoerder. De brandweer is met meerdere eenheden ter plaatse en probeert te voorkomen dat het vuur zich uitbreidt.

3 uur geleden
Samir A. voor rechter wegens verdenking financieren terrorisme

TERRORISMEROTTERDAM (ANP) - Samir A. (34) staat donderdag voor de rechtbank in Rotterdam op verdenking van het financieren van terrorisme. Het Openbaar Ministerie verdenkt A. van het geld inzamelen voor vrouwen en kinderen in IS-gebied. Sinds eind juni zit hij hiervoor vast. Samir A. is bekend als lid van de zogeheten Hofstadgroep, die eerder is veroordeeld voor terroristische activiteiten.

3 uur geleden
Opgelucht Scapino Ballet begint seizoen met hulp van rapper Dox

ROTTERDAM (ANP) - Scapino Ballet Rotterdam begint donderdag opgelucht aan een nieuw seizoen, met een voorstelling die gemaakt is samen met onder anderen rapper Dox ofwel Unorthadox. Op Prinsjesdag werd definitief dat het gezelschap toch subsidie krijgt van het Rijk.

3 uur geleden
Kabinet: regionale teams gaan mensen begeleiden naar ander werk

CORONAVIRUSDEN HAAG (ANP) - Regionale mobiliteitsteams gaan mensen die hun werk zijn kwijtgeraakt door de coronacrisis gericht begeleiden bij het zoeken naar een andere baan. In die teams werken gemeenten, uitkeringsinstantie UWV en sociale partners intensief met elkaar samen, schrijven minister Wouter Koolmees en staatssecretaris Bas van 't Wout (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) aan de Tweede Kamer.

6 uur geleden
UMCG krijgt 30 miljoen voor hoopgevend onderzoek lymfeklierkanker

GRONINGEN (ANP) - Universitair Medisch Centrum Groningen krijgt 30 miljoen euro van Zorginstituut Nederland en organisatie voor gezondheidsonderzoek ZonMw voor nader onderzoek naar een hoopgevende innovatieve immuuntherapie voor mensen met een zeer agressieve vorm van lymfeklierkanker. Het gaat om een vorm, diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL), die ieder jaar circa 1700 Nederlanders treft. De behandelingsmogelijkheid die wordt onderzocht, lijkt ook kansrijk voor patiƫnten met andere vormen van kanker.

7 uur geleden