Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Medailles 'versterken teamgeest' in atletiekploeg na affaire

Medailles 'versterken teamgeest' in atletiekploeg na affaire

ROME (ANP) - De goede prestaties van de Nederlandse atletiekploeg op de EK in Rome hebben de teamgeest goedgedaan. Dat zei technisch directeur Vincent Kortbeek van de Atletiekunie na het "succesvolste toernooi ooit". De equipe won een recordaantal van twaalf medailles.

De atletencommissie van de Atletiekunie bevestigde in april dat in de nationale ploeg die op sportcentrum Papendal traint, gevoelens van onveiligheid en onvrede leefden na een incident van grensoverschrijdend gedrag. Dagblad Trouw bracht de affaire naar buiten. Een atleet had seks met een atlete stiekem gefilmd. De Atletiekunie beschouwde het als een privéaangelegenheid, maar kreeg wel kritiek op de afhandeling.

"Het blijft lastig om het goed te beoordelen, maar ik denk dat de goede prestaties hebben bijgedragen aan een positieve sfeer. Dat konden we zien aan hoe de atleten zich uitten. Neemt niet weg dat we blijven werken aan een veilig sportklimaat en willen zorgen voor een zo goed mogelijke situatie voor elke atleet", aldus Kortbeek.

Liemarvin Bonevacia

De atletiekbaas zei voorafgaand aan het toernooi dat hij graag 'van de nul' af wilde. Hij had nagekeken dat er op drie voorgaande grote atletiektoernooien in het Stadio Olimpico van Rome nog nooit een Nederlandse medaille was behaald. Met twaalf medailles, waarvan twee gouden voor Femke Bol (400 horden en 4x400 meter estafette) en een gouden voor kogelstootster Jessica Schilder, werd hij meer dan op zijn wenken bediend.

"We wisten natuurlijk wel dat er veel kansen waren, maar de atleten moeten het toch altijd nog maar even doen", zei Kortbeek. "Ik vond de bronzen plak van Liemarvin Bonevacia op de 400 meter de meest verrassende. Op zijn 35e liet hij zien dat hij nog een individuele medaille kan pakken in het bijzijn van tal van jongere concurrenten."

'Bijschaven'

Een medaille op een EK winnen is nog geen garantie voor succes straks op de Olympische Spelen van Parijs, waarschuwde Kortbeek voor al te veel euforie. "We hebben in Rome wel een enorm hoog niveau in prestaties gezien. Het zegt veel dat we hier zo goed hebben meegedaan en dan weten we van sommige atleten dat dit een tussenstap naar de Spelen was. Die waren nog niet in topvorm. Bovendien misten we een aantal deelnemers die er op de Spelen wel staan", doelde hij op onder anderen Sifan Hassan en Anouk Vetter. "Veel atleten hebben laten zien dat ze op de juiste route liggen, anderen moeten nog wat bijschaven."

Het olympisch toernooi in Parijs duurt van 1 tot en met 11 augustus.

Meer uit Sport

Turnster Volleman vervangt geblesseerde Van Pol op Spelen

PARIJS (ANP) - Turnster Vera van Pol mist de Olympische Spelen. De uit Weert afkomstige atlete kampt met een voetblessure. In overleg met de technische en de medische staf is besloten haar te vervangen. Bondscoach Jeroen Jacobs heeft Tisha Volleman aangewezen als vervangster, meldt gymnastiekbond KNGU.

1 uur geleden
Na Sinner trekt ook Rune zich terug voor tennistoernooi Spelen

PARIJS (ANP) - Na Jannik Sinner heeft ook Holger Rune zich afgemeld voor het olympisch tennistoernooi in Parijs. De 21-jarige Deen, de nummer 16 van de wereld, kampt met een polsblessure.

2 uur geleden
Verstappen start waarschijnlijk weer met gridstraf in race op Spa

SPA-FRANCORCHAMPS (ANP) - Max Verstappen incasseert naar verwachting een gridstraf van tien plaatsen bij de Grote Prijs van België, komend weekend. De drievoudig wereldkampioen in de Formule 1 past volgens goed ingevoerde autosportmedia een nieuwe motorwissel toe en heeft daarmee zijn jaarlimiet van vier krachtbronnen overschreden.

5 uur geleden
Zieke Sinner zegt af voor olympisch tennistoernooi

PARIJS (ANP) - De Italiaanse mondiale nummer 1 Jannik Sinner heeft zich afgemeld voor het olympisch tennistoernooi van Parijs. De winnaar van de Australian Open zegt dat hij zich afgelopen dagen ziek is gaan voelen, waarop een amandelontsteking werd geconstateerd.

6 uur geleden
'Opa' Hirscher kijkt uit naar rentree als profskiër

ZOETERMEER (ANP) - Marcel Hirscher kijkt uit naar zijn rentree als profskiër en is niet bang dat hij faalt. Dat zei de 35-jarige Oostenrijker, die vanaf komend seizoen voor Nederland uitkomt, tijdens zijn presentatie in SnowWorld in Zoetermeer.

10 uur geleden
Tennisster Gauff vlaggendrager Team USA naast basketballer James

PARIJS (ANP/AFP) - Tennisster Coco Gauff draagt bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen de Amerikaanse vlag. Zij doet dat naast basketballer LeBron James, die al eerder in de week was aangewezen als vlaggendrager voor zijn land.

10 uur geleden
Canada stuurt assistent en analist weg na incident met drone

PARIJS (ANP/RTR) - Het Canadese Olympisch Comité heeft bij de Olympische Spelen in Parijs twee begeleiders van het vrouwenvoetbalteam naar huis gestuurd. Het gaat om assistent-coach Jasmine Mander en analist Joseph Lombari. Het tweetal wordt verantwoordelijk gehouden voor het bespieden van de training van Nieuw-Zeeland, de eerste opponent op de Spelen, met een drone. Hoofdcoach Bev Priestman heeft zich daarvoor verontschuldigd en neemt tegen Nieuw-Zeeland niet plaats op de bank.

10 uur geleden