
Meatable vindt conservatieve weerstand tegen labvlees erbij horen
LEIDEN (ANP) - Weerstand van conservatieve politici tegen vlees uit een laboratorium hoort volgens Meatable-topman Krijn De Nood bij grote technologische doorbraken. De regering van de rechts-conservatieve premier Giorgia Meloni voerde in Italië een wet in die de verkoop van 'gecultiveerd' vlees moet voorkomen. Ook in de Verenigde Staten lopen Republikeinse politici te hoop tegen vlees dat niet van geslachte dieren afkomstig is. "Dat soort dynamiek zie je bij iedere grote technologiedoorbraak", zegt De Nood.
De medeoprichter van Meatable sprak bij de eerste proeverij van een worstje met zijn gekweekte varkensvlees in Nederland, een primeur voor de Europese Unie. "Ik denk dat dit erbij hoort", zegt hij over het tegengeluid. "Wij zijn ook met onze Amerikaanse collega's aan het monitoren hoe zich dit ontwikkelt", zegt De Nood.
Italië kwam met een eigen verbod op kweekvlees, hoewel nog geen enkel product met dit soort vlees in de Europese Unie is toegestaan. Landbouwminister Francesco Lollobrigida, lid van Meloni's partij Fratelli d'Italia, vreesde voor een verstoring van de eeuwenoude relatie tussen mens en dier die door de veeteelt is ontstaan. De Republikeinse gouverneur Ron DeSantis van Amerikaanse staat Florida wil ook een verbod op het alternatieve vlees.
Voetafdruk gecultiveerd vlees
De Nood ziet juist een belangrijke rol weggelegd voor echt vlees dat zonder slacht van dieren geproduceerd kan worden, omdat het beter is voor het dierenwelzijn en het milieu minder belast. Over dat laatste zaaiden onderzoekers van de University of California vorig jaar twijfel. Ze berekenden dat juist gecultiveerd vlees een veel grotere ecologische voetafdruk heeft, onder andere doordat de zuivering van voedingsstoffen voor cellen in het lab veel energie vreet. Het ging om een niet door andere wetenschappers beoordeeld onderzoek dat wel online verscheen.
"Daar hebben ze inmiddels hun excuses voor aangeboden", zegt De Nood, die toevoegt dat het onderzoek de "plank volledig missloeg". Als Meatable op industriële schaal begint te produceren, heeft dat volgens De Nood bij varkensvlees een ongeveer 80 procent lagere uitstoot dan bij het fokken en slachten van echte biggen.
Productieprijs
Meatable verwacht over vijf jaar kweekvlees te produceren voor dezelfde prijs als biologisch vlees. Dat zal wel eerst in Singapore en daarna in de Verenigde Staten verkrijgbaar zijn. De Europese Unie volgt pas later, doordat het waarschijnlijk veel geld en tijd kost om goedkeuring te krijgen.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Er lijkt definitief een einde te komen aan de failliete interieurwinkelketen CASA in Nederland. Bij curator Bart Louwerier hebben zich nog geen serieuze kandidaten gemeld voor een doorstart. Donderdag is de faillissementsuitverkoop begonnen in achttien winkels, die zo'n vier weken duurt.
20 minuten geledenKADOMA (ANP) - Bij het Japanse elektronica- en techbedrijf Panasonic verdwijnen wereldwijd 10.000 banen. Het concern wil wereldwijd zijn "personeelsbestand optimaliseren", maakte de fabrikant van camera's, televisies en batterijen voor elektrische auto's vrijdag bekend. Bij Panasonic werken ongeveer 207.000 mensen.
28 minuten geledenNEW YORK (ANP/AFP) - De oprichter en voormalig topman van de failliete cryptobank Celsius Alexander Mashinsky is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Hij had in december schuld bekend aan beleggingsfraude. De straf werd opgelegd door een rechter in New York en behoort tot een van de langste straffen die voortkomen uit de ineenstorting van de cryptomarkten in 2022.
1 uur geledenLONDEN (ANP) - International Airlines Group (IAG) bevestigt voor miljarden dollars aan vliegtuigen te kopen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Daarnaast bestelt het moederbedrijf van British Airways nieuwe Airbus-vliegtuigen. Donderdag meldde de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick al dat een Brits bedrijf voor 10 miljard dollar aan Amerikaanse vliegtuigen zou kopen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Brunel behoorde vrijdag tot de verliezers op het Damrak. De detacheerder zag de omzet en winst dalen in het eerste kwartaal. Topman Peter de Laat sprak van een "uitdagend kwartaal". De toenemende geopolitieke onzekerheid en de verslechterende economische omstandigheden zorgden volgens hem voor vertragingen bij de start van nieuwe projecten door klanten. Die stelden daardoor voor het eerst in twee jaar aanwervingen uit. Het aandeel werd ruim 7 procent lager gezet.
1 uur geledenDUBAI (ANP) - De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase koopt voor 2,9 miljard dollar (2,6 miljard euro) Deribit, een in Nederland opgericht handelsplatform voor derivaten van cryptomunten. Coinbase verwacht dat de handel in bijvoorbeeld opties en termijncontracten voor bitcoins en andere digitale munten de komende jaren flink zal groeien. Door Deribit te kopen vergroten de Amerikanen hun positie op die markt buiten de VS.
2 uur geledenROERMOND (ANP) - Het Nederlandse funderingsbedrijf Sif houdt vast aan zijn winstverwachting voor dit jaar, ondanks dat een groot offshorewindproject in de Verenigde Staten is gepauzeerd. Sif maakt de funderingen voor de windmolens op zee van het project Empire Wind, voor de kust van de staat New York. Vorige maand legde de regering-Trump het project stil.
2 uur geleden