
Meatable laat voor het eerst in EU worst van kweekvlees proeven
LEIDEN (ANP) - Het Nederlandse bedrijf Meatable laat woensdag voor het eerst in de Europese Unie mensen een worst van in het laboratorium gekweekt vlees proeven. De verkoop van vlees uit het lab is nog nergens in de EU toegestaan uit veiligheidsoverwegingen, maar Nederland kwam vorig jaar met regels die het organiseren van proeverijen mogelijk maakt.
Singapore maakte het enkele jaren geleden al wel mogelijk om 'gecultiveerd' vlees te verkopen. Daardoor moest Meatable voorheen producten in de Aziatische stadstaat laten proeven. Nu mag een panel met onder meer een chef-kok in Leiden de tanden zetten in kweekvlees.
Het in 2018 opgerichte Meatable heeft een methode ontwikkeld waarmee cellen van een dier in een bioreactor uitgroeien tot het spier- en vetweefsel, oftewel vlees. Volgens het bedrijf is dit de toekomst. De vraag naar vlees blijft naar verwachting stijgen. Om de bijkomende ontbossing en uitstoot van broeikasgassen te beperken zou kweekvlees een uitkomst zijn.
Kritische geluiden
Over de milieuvoordelen van gekweekt vlees zijn ook kritische geluiden te horen. Onderzoekers van de University of California berekenden vorig jaar dat de uitstoot van broeikasgassen voor dit soort vlees vele malen hoger zal zijn dan bij het voeren en slachten van runderen of varkens. Dat komt vooral doordat het zuiveren van de voedingsstoffen voor cellen veel energie opslokt zolang het nog op dezelfde manier gebeurt als in de farmaceutische industrie. Het ging om conclusies die nog niet zijn beoordeeld door andere wetenschappers.
Meatable stelt "baanbrekende" methodes te gebruiken die de tijd verkorten om een worst van kweekvlees te kunnen maken. Het duurt volgens het bedrijf nog maar vier dagen om een cel uit te laten groeien tot een worst, waarmee ook het energie- en waterverbruik is gedaald.
Investeerders
Het is vooralsnog erg duur om kweekvlees te produceren, waardoor het nog moeilijk concurreren is met vlees van geslachte dieren. Meatable haalde vorig jaar 30 miljoen euro aan investeringen op voor de verdere ontwikkeling van de productiemethoden. De helft van dat geld kwam van Invest-NL, een investeringsfonds van de Nederlandse overheid. In 2021 staken investeerders, waaronder het huidige DSM-Firmenich, 47 miljoen euro in Meatable.
Meer uit Financieel
WAALWIJK (ANP) - Schoenenwinkelketen vanHaren opent negen nieuwe winkels in voormalige Blokker-panden. Dit meldt vanHaren bij de bekendmaking van de jaarresultaten.
1 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China zegt prima zonder Amerikaans graan te kunnen. Amerikaanse granen zoals soja en maïs "kunnen gemakkelijk worden vervangen en het aanbod op de internationale markt is ruim voldoende", heeft Zhao Chenxin, plaatsvervangend directeur van de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie in het Aziatische land, gezegd. "Zelfs zonder de aankoop van Amerikaans veevoer en oliezaden zal er weinig impact zijn op de Chinese graanvoorziening."
1 uur geledenHOOGEVEEN (ANP) - Medewerkers van vliegtuigonderdelenmaker Fokker in Hoogeveen leggen dinsdag voor 24 uur het werk neer. Daartoe hebben de vakbonden FNV en CNV het personeel opgeroepen in navolging van een eerdere staking bij Fokker in Papendrecht. De vakbonden zijn het niet eens met een sociaal plan voor werknemers die getroffen worden door een reorganisatie.
2 uur geledenSHANGHAI (ANP/RTR) - De Chinese webwinkel Temu lijkt vrijwel alle importheffingen van Donald Trump door te berekenen aan Amerikaanse consumenten. Hierdoor verdubbelt de prijs van sommige producten ruimschoots. Een stekkerdoos van 19,49 dollar krijgt bijvoorbeeld 27,56 dollar aan tarieven opgelegd, heeft financieel persbureau Bloomberg uitgezocht.
3 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG/RTR) - China lijkt de druk op te voeren tegen de verkoop van havens in het Panamakanaal door het Hongkongse conglomeraat CK Hutchison. Volgens de Chinese markttoezichthouder SAMR mag de deal niet doorgaan zonder de goedkeuring van de waakhond en moeten de partijen een mededingingsonderzoek niet proberen te omzeilen.
4 uur geledenBOGOTA (ANP/BLOOMBERG) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft uitgehaald naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en verwees daarbij naar "vampiers". Dat deed hij nadat de VN-organisatie de toegang van zijn land tot een flexibele kredietlijn van 8,1 miljard dollar had opgeschort.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Besi behoorde maandag tot de stijgers op de Amsterdamse beurs. Analisten van de Britse bank HSBC haalden het chipbedrijf van de verkooplijst af, na de publicatie van de kwartaalcijfers vorige week. Het aandeel won ruim 1 procent. De algehele stemming op de beurzen bleef terughoudend in afwachting van de verdere ontwikkelingen rond de handelsoorlog met de Verenigde Staten.
5 uur geleden