Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ME treedt in Rotterdam op Schouwburgplein op tegen groepen

ME treedt in Rotterdam op Schouwburgplein op tegen groepen

ROTTERDAM (ANP) - De ME heeft op het Schouwburgplein in Rotterdam ingegrepen toen groepen vernielingen aanrichtten. Dat zeiden de politie en burgemeester Ahmed Aboutaleb op een persconferentie.

Op sommige plekken in Rotterdam was het onrustig. Groepen mensen bleven hangen en er werden ruiten, hekken en terrasstoelen vernield.

De politie twittert dat twee mensen zijn aangehouden. Dat is onder meer voor gooien van vuurwerk naar een agent.

Op het Stationsplein brak een vechtpartijtje uit. Twee vrouwen met luidsprekers riepen herhaaldelijk "please go home" en "afstand! afstand!" tegen de groep. Een meerderheid van de betogers bij het station droeg mondkapjes.

De 36-jarige Sascha Limawael was met haar twee kinderen bij de demonstratie", zegt ze nadat ze was aangekomen bij het station. Ze wil "opkomen voor de rechten van mensen met een kleur en een tegengeluid laten horen. Belangrijk, als je niet wit bent."

Peaceful

Volgens Limawael was de demonstratie "peaceful, heel rustig" en "deed iedereen zijn best de anderhalve meter aan te houden". Het werd ook omgeroepen vanaf het podium, volgens haar. "Maar mensen konden geen kant meer op: daar is de Maas, waar moet je dan heen weetjewel?"

De politie was volgens Limawael "provocerend bezig", door met drones met waarschuwende teksten over de anderhalve meter afstand boven de demonstranten te vliegen en met busjes rondom de menigte te rijden. "Ik voelde me niet meer safe: niet door de mensen, maar door de politie."

Te druk

De betoging in Rotterdam tegen racistisch geweld werd vroegtijdig afgebroken. Aboutaleb zei dat daartoe was besloten omdat het veel te druk was bij het podium waar de speeches werden gehouden. Daardoor konden de mensen niet voldoende afstand houden.

Hij zei dat hij het jammer vond dat de betoging voortijdig moest worden beëindigd. Ook prees hij de organisatoren omdat die hun best deden de demonstratie in goede banen te leiden en opriepen de anderhalve meter afstand in acht te nemen. Volgens schattingen van de lokale autoriteiten deden er 3000 tot 4000 mensen mee aan de demonstratie.

Meer uit Binnenland

OM eist 6 jaar cel voor twee explosies met vuurwerkbom Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Tegen een 22-jarige Amsterdammer is donderdag zes jaar cel geëist voor het veroorzaken van twee explosies in de nacht van 28 december. De explosies waren in Amsterdam-Zuidoost en in Amsterdam-Noord. De man stond ook terecht voor het bezit van een geladen vuurwapen en het witwassen van bijna 100.000 euro.

44 minuten geleden
Winkeliersorganisatie: houd deuren dicht tijdens warme dagen

ZEIST (ANP) - Winkeliersorganisatie INretail roept ondernemers op de deuren gesloten te houden tijdens warme dagen. Volgens de vereniging doen steeds meer winkels dit al, maar is een herhaalde oproep gepast vanwege het zomerse weer dat op komst is.

1 uur geleden
Twee medewerkers Schiphol opgepakt voor smokkel coke Zuid-Amerika

SCHIPHOL (ANP) - Twee mannen die werkzaam zijn bij een bedrijf op Schiphol zijn vorige week opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de invoer van cocaïne uit Zuid-Amerika, meldt de marechaussee donderdag. Kort na de aanhouding zijn er pakketten cocaïne gevonden in een kluisje op de luchthaven.

1 uur geleden
Tweede verdachte (33) opgepakt voor explosie Rockanje

HELLEVOETSLUIS (ANP) - De politie heeft een tweede verdachte opgepakt voor een explosie in Rockanje in de nacht van 29 op 30 april. De man van 33 jaar uit Hellevoetsluis is woensdag aangehouden en wordt vrijdag voorgeleid. Dinsdag is een 53-jarige man uit Hellevoetsluis opgepakt omdat hij mogelijk betrokken is bij de explosie. Meer aanhoudingen worden volgens de politie niet uitgesloten.

2 uur geleden
Landal waarschuwt voor mogelijk lek gegevens 12.000 klanten

ZWOLLE (ANP) - Gegevens van ongeveer 12.000 mensen die onlangs hebben geboekt bij vakantieparken van Landal GreenParks zijn mogelijk in verkeerde handen gekomen. Het bedrijf is slachtoffer geworden van een hack bij software van MOVEit voor het versturen van bestanden. Daardoor konden cybercriminelen toegang krijgen tot namen en contactgegevens van gasten.

2 uur geleden
A16 vanuit België naar Breda nog uren dicht na ongeluk

BREDA (ANP) - De A16 vanuit België naar Breda is donderdag bij Hazeldonk nog zeker tot 22.00 uur dicht nadat op de weg een vrachtwagen in brand had gestaan, meldt de ANWB. Eerder was ook de andere rijrichting afgesloten, deze is inmiddels weer open.

2 uur geleden
Natuurbrand op Leusderhei hindert verkeer op A28

UTRECHT (ANP) - Op de Leusderheide tussen Soesterberg en Oud-Leusden is donderdagmiddag een natuurbrand uitgebroken. De brandweer had het vuur na een uur blussen onder controle, meldt de veiligheidsregio Utrecht (VRU).

3 uur geleden