
Mbo-opleidingen zorg en welzijn kregen meeste nieuwe aanmeldingen
LEIDEN (ANP) - Afgelopen studiejaar (2020-2021) steeg het aantal studenten dat aan een mbo-opleiding begon het sterkst in de sector zorg en welzijn, zo schrijft de Keuzegids bij de publicatie van de Keuzegids mbo 2022. De instroom steeg het sterkst bij de opleidingen maatschappelijke zorg, pedagogisch werk, sociaal werk, verpleegkunde en sport en bewegen.
De Keuzegids is een consumentengids voor opleidingen in het mbo, hbo en universitaire bachelors en masters. Ook geeft de organisatie informatie over onder meer het aantal inschrijvingen van opleidingen.
Voor het studiejaar 2019-2020 stonden vier van de mbo-opleidingen in de top vijf van sterkste stijgers ook al bovenaan, maar de twee studiejaren daarvoor ging het alleen om pedagogisch werk en verpleegkunde. De studierichting zorg en welzijn is de afgelopen jaren dus steeds populairder geworden, concludeert de Keuzegids. Vooral de stijging bij de maatschappelijke zorgopleidingen valt volgens de organisatie op.
Media-aandacht
"Mogelijk is de media-aandacht voor de stijging van het aantal mensen met psychosociale problematiek gedurende de pandemie hier een verklaring voor", aldus de Keuzegids. De richting sport en bewegen is nieuw in de top vijf. "Wellicht heeft het vele thuiswerken en online studeren tijdens de lockdowns ook de interesse in deze opleidingen gestimuleerd."
In de keuzegids mbo 2022 worden de beste opleidingen voor het komende jaar gepresenteerd. De opleiding tot acteur aan het Koning Willem 1 College in Den Bosch staat op de eerste plek in de Keuzegids mbo 2022. Daarna volgen de opleidingen tot muzikant van het Summa College in Eindhoven en nog een opleiding tot acteur, van het Albeda College in Rotterdam. De top vijf wordt afgesloten met de opleiding tot assistent-manager internationale handel aan Notenboom in Eindhoven.
De selectie wordt gemaakt op basis van een landelijke enquête onder studenten, waarbij wordt gevraagd naar hun mening over onder meer het onderwijs, de docenten en de faciliteiten op een opleiding. Ook wordt gekeken naar zaken als de kansen op de arbeidsmarkt na een opleiding en het aantal studenten dat vroegtijdig stopt met een studie wordt meegewogen.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Filmproducent Rob Houwer is overleden, bevestigde Ineke van Wezel, die jarenlang met Houwer samenwerkte, zondag aan het ANP na berichtgeving van Het Parool. De producent van films als Turks Fruit en Soldaat van Oranje overleed vrijdag op 87-jarige leeftijd in Amsterdam. Hij was al een tijdje ernstig ziek.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op de internationale 'peukenopruimdag' zijn zaterdag 964.000 peuken van straat gehaald. Dat is duidelijk meer dan de 600.000 peuken die vorig jaar werden geraapt. Dat komt onder meer doordat op veel meer plaatsen mensen de straat op gingen om aan de actie mee te doen, meldt de organisatie van de actie PeukMeuk.
16 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De wedstrijd van het Nederlands elftal op het Europees kampioenschap tegen Wales is "in totaal door 2,9 miljoen" mensen bekeken. Dat meldt zondagochtend de NOS, die de wedstrijd uitzond. Via de site en app van de NOS keken bijna 180.000 mensen.
18 uur geledenROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is een jongeman gewond geraakt na een schietincident dat zich zondag kort na middernacht afspeelde op de Schinnenbaan in het stadsdeel Beverwaard. De politie heeft een verdachte aangehouden.
19 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Jongeren houden zondagmiddag een sit-in op Amsterdam Centraal voor het behoud van de jongerendagkaart. De organisatie Fridays For Future Nederland verwacht dat vanaf 13.00 uur tientallen jongeren aan het zittende protest deelnemen.
20 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Deelnemers aan de jaarlijkse Roparun hebben vorige maand ruim 4,7 miljoen euro opgehaald voor goede doelen. Het geld is bestemd voor doelen die "het leven van mensen met kanker draaglijker maken". De organisatie van het sponsorevenement maakte de eindstand zaterdagavond bekend tijdens een slotfeest in De Kuip in Rotterdam.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het onaanvaardbaar dat een aantal Joodse studenten en medewerkers zich onveilig voelt op de universiteit. Tegen Het Parool zeggen enkele Joodse studenten, docenten en medewerkers van de UvA en de Vrije Universiteit (VU) zaterdag dat ze zich buitengesloten voelen en hun identiteit moeten verbergen. Ook spreken ze van "verbale agressie van pro-Palestijnse demonstranten".
1 dag geleden