Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mbo-opleidingen zorg en welzijn kregen meeste nieuwe aanmeldingen

Mbo-opleidingen zorg en welzijn kregen meeste nieuwe aanmeldingen

LEIDEN (ANP) - Afgelopen studiejaar (2020-2021) steeg het aantal studenten dat aan een mbo-opleiding begon het sterkst in de sector zorg en welzijn, zo schrijft de Keuzegids bij de publicatie van de Keuzegids mbo 2022. De instroom steeg het sterkst bij de opleidingen maatschappelijke zorg, pedagogisch werk, sociaal werk, verpleegkunde en sport en bewegen.

De Keuzegids is een consumentengids voor opleidingen in het mbo, hbo en universitaire bachelors en masters. Ook geeft de organisatie informatie over onder meer het aantal inschrijvingen van opleidingen.

Voor het studiejaar 2019-2020 stonden vier van de mbo-opleidingen in de top vijf van sterkste stijgers ook al bovenaan, maar de twee studiejaren daarvoor ging het alleen om pedagogisch werk en verpleegkunde. De studierichting zorg en welzijn is de afgelopen jaren dus steeds populairder geworden, concludeert de Keuzegids. Vooral de stijging bij de maatschappelijke zorgopleidingen valt volgens de organisatie op.

Media-aandacht

"Mogelijk is de media-aandacht voor de stijging van het aantal mensen met psychosociale problematiek gedurende de pandemie hier een verklaring voor", aldus de Keuzegids. De richting sport en bewegen is nieuw in de top vijf. "Wellicht heeft het vele thuiswerken en online studeren tijdens de lockdowns ook de interesse in deze opleidingen gestimuleerd."

In de keuzegids mbo 2022 worden de beste opleidingen voor het komende jaar gepresenteerd. De opleiding tot acteur aan het Koning Willem 1 College in Den Bosch staat op de eerste plek in de Keuzegids mbo 2022. Daarna volgen de opleidingen tot muzikant van het Summa College in Eindhoven en nog een opleiding tot acteur, van het Albeda College in Rotterdam. De top vijf wordt afgesloten met de opleiding tot assistent-manager internationale handel aan Notenboom in Eindhoven.

De selectie wordt gemaakt op basis van een landelijke enquête onder studenten, waarbij wordt gevraagd naar hun mening over onder meer het onderwijs, de docenten en de faciliteiten op een opleiding. Ook wordt gekeken naar zaken als de kansen op de arbeidsmarkt na een opleiding en het aantal studenten dat vroegtijdig stopt met een studie wordt meegewogen.

Meer uit Binnenland

Caroline van der Plas ziet af van medley met De Bevers in Ahoy

ROTTERDAM (ANP) - Caroline van der Plas ziet op het laatste moment af van het zingen van een boerenmedley in Rotterdam Ahoy tijdens De Bevers Live, met John de Bever. De twee schietpartijen in Rotterdam waren voor de BBB-leider aanleiding om niet meer mee te doen aan de twee concerten.

20 minuten geleden
Nabestaanden schietpartijen Rotterdam willen geen stille tocht

ROTTERDAM (ANP) - De directe nabestaanden van de slachtoffers die donderdag zijn omgekomen bij de twee schietpartijen in Rotterdam willen geen stille tocht. Dat zei Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland zaterdagavond in EenVandaag. Ook vragen de nabestaanden mensen die iets willen organiseren, dat in samenspraak met de nabestaanden te doen, aldus Jansen.

1 uur geleden
Nog drie verdachten opgepakt na mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - De politie heeft nog drie mannen aangehouden na een mogelijk schietincident in Coevorden zaterdagochtend. Onder hen is de vermoedelijke schutter. De drie zijn overgebracht naar het bureau voor verhoor. Eerder op zaterdag pakte de politie al een minderjarige jongen op.

1 uur geleden
Ruim 340.000 vogels gespot bij vogeltelling, spreeuw bovenaan

ZEIST (ANP) - Tijdens de jaarlijkse internationale vogeltelling hebben liefhebbers zaterdag ruim 340.000 vogels gespot. Volgens Vogelbescherming Nederland zijn er "zeker geen records" gebroken, maar is de uitslag gezien de weersomstandigheden "niet slecht". Zoals vaker staat de spreeuw in ons land bovenaan de tellijst, met ruim 77.000 exemplaren.

2 uur geleden
Streefbedrag van 60.000 euro binnen voor nabestaanden schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Het streefbedrag van 60.000 euro voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die omkwamen door de schietpartij in Rotterdam, is gehaald. De actie op de site GoFundMe was vrijdag opgezet door een bekende van de familie.

3 uur geleden
Nabestaanden schietpartij: verlies zorgt voor zwart gat in harten

ROTTERDAM (ANP) - De nabestaanden van de moeder en dochter die donderdag zijn omgekomen bij een van de twee schietpartijen in Rotterdam kunnen de dood van hun naasten nog niet bevatten. "We zijn intens verdrietig door het overlijden van twee volstrekt onschuldige mensen die niemand kwaad deden", zeggen ze in een verklaring die is verspreid door de organisatie Namens de Familie. "Het zorgt voor een zwart gat in onze harten."

3 uur geleden
Blokkade A12 beëindigd, bijna 600 activisten aangehouden

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft bij de blokkade van de A12 door aanhangers van Extinction Rebellion zaterdag bijna 600 actievoerders aangehouden. De politie zette opnieuw een waterkanon in en beëindigde de blokkade rond 14.00 uur. Dit keer deden ook ruim honderd Duitse klimaatactivisten van de groep Letzte Generation mee aan de actie.

5 uur geleden