Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Maximumtemperatuur recordlang niet onder 10 graden

Maximumtemperatuur recordlang niet onder 10 graden

DE BILT (ANP) - Nog nooit is de maximumtemperatuur zo lang in de dubbele cijfers gebleven als dit jaar. In De Bilt staat de teller op dit moment op 229 aaneengesloten dagen met 10 graden of meer en dat is een record. Vanaf 1 april is het kwik niet meer beneden 10 graden geweest. Dat meldt Weeronline.

Het vorige record werd in 2011 gevestigd. Toen kwam de maximumtemperatuur van 27 maart tot en met 9 november onafgebroken in de dubbele cijfers. Een reeks van 200 dagen of meer met maximumtemperaturen van 10 graden of hoger kwam tot dusver in slechts 16 van de 120 jaren voor dat in De Bilt gemeten wordt. Opvallend: van die 16 jaren vallen er 10 in deze eeuw en slechts 6 in de hele 20e eeuw.

Dat zulke lange reeksen met zachte dagen vaker voorkomen is volgens Weeronline volledig toe te schrijven aan klimaatverandering. Door het opwarmende klimaat ligt de temperatuur hoger dan vroeger en zijn temperaturen van 10 graden of meer veel minder zeldzaam geworden.

Overigens wordt het in de loop van de week een stuk kouder, misschien zelfs met lagere temperaturen dan gebruikelijk deze tijd van het jaar. Volgens Weeronline is er vanaf donderdag flink kouder weer op komst, met kans op nachtvorst en misschien zelfs een winterse bui. Het wordt tussen de 5 en 10 graden, maar door een stevige wind en buien zal de gevoelstemperatuur overdag dicht bij het vriespunt liggen.

Meer uit Binnenland

Vuurwerk naar politie gegooid bij opstootje in Baarn

BAARN (ANP) - Bij een opstootje tussen een groepje jongeren en de politie is in de nacht van zaterdag op zondag in Baarn vuurwerk naar de politie gegooid. Dat bevestigt de politie na berichtgeving in plaatselijke media. In een park in de Utrechtse plaats weigerde de groep rond middernacht naar huis te gaan en ontstond even een grimmige sfeer. Niemand raakte gewond.

3 uur geleden
Code geel aan noordwestelijke kust om zware windstoten

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft code geel uitgeroepen in het noordwestelijk kustgebied in verband met zware windstoten. Dat geldt vanaf het einde van de middag. Later op de avond neemt de wind weer af.

4 uur geleden
Afval in Amsterdam weer opgeruimd na Koningsdag

AMSTERDAM (ANP) - Het grootste deel van het afval dat in Amsterdam is blijven liggen na Koningsdag is weer opgehaald. Ruim 700 schoonmakers zijn daar vanaf zaterdagavond mee bezig geweest. Ook burgemeester Femke Halsema hielp een paar uur mee.

4 uur geleden
Alle klimaatactivisten weer vrij na XR-blokkade in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Alle activisten die zaterdag werden aangehouden bij een protest van Extinction Rebellion in Amsterdam zijn weer vrij. Dat meldt een politiewoordvoerder zondagochtend. In totaal werden ongeveer 130 demonstranten aangehouden bij de blokkade van de A10 ter hoogte van het voormalige ING-kantoor.

5 uur geleden
Theater na de Dam: 130 voorstellingen sluiten aan op herdenking

AMSTERDAM (ANP) - In 72 plaatsen in ons land zijn zaterdagavond 130 voorstellingen (225 uitvoeringen) te zien in het kader van Theater na de Dam, de jaarlijkse manifestatie in aansluiting op de Dodenherdenking op 4 mei. Daarvan zijn 47 voorstellingen gemaakt met 350 jongeren.

5 uur geleden
Beschonken automobilist veroorzaakt veel schade in Tilburg

TILBURG (ANP) - Een automobilist die te veel drank op had, heeft in de nacht van zaterdag op zondag veel schade aangericht in de Spoorlaan in Tilburg. De man raakte twee andere auto's, een lantaarnpaal en een verkeerslicht.

6 uur geleden
Treinreizigers ondervinden in vakantie hinder door werkzaamheden

UTRECHT (ANP) - Treinreizigers moeten tijdens de meivakantie rekening houden met vertragingen en omrijden, omdat er op verschillende plaatsen aan het spoor of op stations wordt gewerkt.

11 uur geleden