
Maximumprijs warmtenet gaat hard omlaag dankzij goedkoper gas
DEN HAAG (ANP) - De maximale prijs die energieleveranciers mogen vragen aan klanten van warmtenetten gaat hard omlaag. De prijs voor 'stadsverwarming', die toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) reguleert, is gekoppeld aan de gasprijzen en die zijn nu een stuk lager dan een jaar geleden. Het maximumtarief bedraagt daarom iets meer dan de helft van dat van vorig jaar.
Energieleveranciers mogen in 2024 maximaal 46,69 euro per gigajoule aan stadswarmte rekenen. Dit jaar is het nog 90,91 euro per gigajoule. In de praktijk betaalde niemand zoveel. Het kabinet introduceerde namelijk een prijsplafond voor gas en elektriciteit om de klap van de gestegen energieprijzen te verzachten. Ook voor warmtenetten kwam zo'n plafond van 47,38 euro per gigajoule, mits het verbruik onder een bepaald niveau bleef.
Klanten van een warmtenet, dat bijvoorbeeld restwarmte van de industrie of afvalverbranding naar huizen transporteert, betalen jaarlijks ook een bedrag voor hun aansluiting. De maximumprijs daarvoor gaat juist 12,5 procent omhoog tot 618,82 euro.
De prijzen van warmtenetten zijn door de ACM gereguleerd, omdat er geen concurrentie mogelijk is. Klanten zitten vast aan hun warmtenetwerk waar maar één leverancier de warmte levert. De toezichthouder controleert jaarlijks ook of prijsverhogingen van warmteleveranciers redelijk zijn. Dat betekent dat ze de tarieven alleen tot het maximum mogen verhogen als ze kunnen aantonen dat dit noodzakelijk is.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese producent van elektrische auto's BYD verkocht vorige maand voor het eerst meer elektrische auto's in Europa dan het Amerikaanse Tesla. Volgens marktonderzoeker Jato Dynamics verkocht BYD in april 7231 volledig elektrische auto's in Europa, 169 procent meer dan een jaar eerder. Daarmee belandde BYD in de top 10 van elektrische merken op het continent.
53 minuten geledenBRUSSEL (ANP/AFP) - Het Europees Parlement heeft ingestemd met hogere invoerheffingen op kunstmest uit Rusland en Belarus. Door de ingreep stijgen de importtarieven de komende jaren stapsgewijs tot het equivalent van 100 procent in 2028. Het moet ervoor zorgen dat Rusland en Belarus minder kunstmest kunnen verkopen in Europa en daardoor minder inkomsten hebben om de oorlog in Oekraïne mee te financieren, zegt parlementslid Inese Vaidere.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eelco Heinen (Financiën) heeft geen signalen van "hernieuwde interesse" van de Duitse regering in een overname van TenneT Duitsland. Dat zei de VVD-bewindsman in een Kamerdebat. Een verkoop ketste vorig jaar op het laatste moment af, omdat Duitsland de financiering van de miljardendeal niet rond kreeg.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De storing bij Odido donderdag is opgelost, meldt een woordvoerder. "We hebben het probleem kunnen verhelpen en de activiteit op onze sites is terug. Klanten kunnen dus weer onverminderd gebruikmaken van ons mobiele netwerk."
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Odido heeft last van een storing, meldt een woordvoerder van het telecombedrijf donderdag. Sommige klanten in met name Noord-Brabant en Limburg kunnen daardoor mogelijk niet bellen of internetten via hun mobiel of hebben langzamer internet.
3 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in mei voor het eerst dit jaar afgenomen. Volgens marktonderzoeker S&P Global komt dit vooral doordat de vraag in de dienstensector van het eurogebied onverwacht is teruggevallen tot het laagste niveau sinds januari 2024. De industrie liet daarentegen enige stabilisatie zien.
3 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG) - Leden van oliekartel OPEC+ zijn in overleg of zij de olieproductie volgende maand opnieuw fors gaan verhogen. Dat zou de derde maand op rij zijn dat het kartel zijn productie sterker verhoogt dan oorspronkelijk gepland, waardoor de olieprijzen opnieuw kunnen dalen. Voor automobilisten kan dit gunstig uitpakken bij het tanken.
4 uur geleden