Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Máxima vraagt betere toegang tot financiële diensten voor vrouwen

Máxima vraagt betere toegang tot financiële diensten voor vrouwen

DEN HAAG (ANP) - Koningin Máxima heeft woensdagmiddag vanuit haar werkkamer in Huis ten Bosch via een videoverbinding deelgenomen aan een bijeenkomst van het G7 Partnership for Women’s Digital Financial Inclusion in Africa. De koningin is speciaal vertegenwoordiger van de VN-secretaris-generaal voor het verbeteren van toegankelijkheid tot financiële diensten (UNSGSA).

Oorspronkelijk zou de bijeenkomst deze week plaatsvinden in New York, in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Vanwege de coronacrisis vinden echter geen fysieke samenkomsten plaats en worden vergaderingen en evenementen digitaal gehouden. Andere sprekers waren president Cyril Ramaphosa van Zuid-Afrika, als roulerend voorzitter van de Afrikaanse Unie en Melinda Gates.

De koningin sprak over de impact die de coronacrisis met name in Afrika heeft gehad op de economische positie van vrouwen en de kleine ondernemingen die zij voeren. Vrouwen hadden al weinig spaargeld en slechte toegang tot kapitaal en financiële diensten, de crisis heeft hun positie alleen maar verslechterd. Volgens prognoses zal 60 procent van hun ondernemingen kopje onder gaan, veel meer dan bedrijfjes van mannen.

Om vrouwen te helpen is het essentieel dat ze geld krijgen, en wel via de digitale weg, via mobiele telefoon en mobiele portemonnees. Probleem is echter dat veel vrouwen in Afrika geen mobiele telefoon hebben en dat veel van hen ook geen geldig identiteitsbewijs hebben waarmee een rekening kan worden geopend. Daaraan moet hard worden gewerkt, aldus koningin Máxima, die vorig jaar nog aankondigde vrouwen in Afrika tot een van de speerpunten van haar VN-werk te zullen maken.

Meer uit Binnenland

Veel emoties en 'glorie aan Oekraïne' bij herdenking in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Zo'n 2000 mensen herdachten zaterdag in Utrecht de oorlog in Oekraïne. In het Beatrix Theater kwamen tijdens het evenement Remember Together Oekraïense vluchtelingen en Nederlanders samen om stil te staan bij de inval door Rusland precies twee jaar geleden. Tijdens het programma met toespraken, muziek en dans klonk geregeld de leus 'glorie aan Oekraïne'.

51 minuten geleden
Ruim driehonderd klimaatactivisten aangehouden bij blokkade A10

AMSTERDAM (ANP) - In totaal 326 klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag aangehouden bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A10 Zuid bij het ziekenhuis VUmc in Amsterdam. Van hen zijn er 31 gearresteerd omdat ze de blokkade veroorzaakten en daarmee voor gevaar zorgden in het verkeer.

1 uur geleden
Laatste klimaatactivisten van A10 gehaald, weg nog niet vrij

AMSTERDAM (ANP) - De laatste klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag van de snelweg A10 gehaald in Amsterdam. Het was een groep van ongeveer veertig actievoerders die nog op de snelweg zat. De politie moest ze wegslepen naar de bussen om ze weg te voeren. Eerder waren al meerdere bussen vol met actievoerders vertrokken.

2 uur geleden
Vlaardingen staat in Oekraïense wijk stil bij de oorlog

VLAARDINGEN (ANP) - In de gemeente Vlaardingen is stilgestaan bij het feit dat twee jaar geleden Rusland Oekraïne is binnengevallen. Dat gebeurde in Mrija, een tijdelijke wijk waar ongeveer duizend Oekraïense mensen wonen die zijn gevlucht voor de oorlog.

2 uur geleden
Politie houdt 27 klimaatactivisten aan om gevaar voor verkeer

AMSTERDAM (ANP) - De politie in Amsterdam heeft tot nu toe 27 klimaatactivisten aangehouden, omdat ze het verkeer in gevaar brachten. Dat meldt de politie op X. Extinction Rebellion blokkeert de A10 in Amsterdam uit protest tegen het geld dat ING in de fossiele industrie stopt.

3 uur geleden
Politie haalt klimaatactivisten van A10 in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie is begonnen met het vrijmaken van de A10 in Amsterdam. Klimaatactivisten worden meegenomen en in een bus gezet. Voor het vervoer staan meerdere bussen klaar.

3 uur geleden
Aantal asielzoekers in Ter Apel blijft onder de 2000, geen boete

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel verbleven afgelopen nacht 1935 mensen, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het is daarmee de eerste dag sinds donderdag dat het aantal asielzoekers onder de 2000 is gebleven.

3 uur geleden