Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Máxima praat met studenten over mentale gezondheid

Máxima praat met studenten over mentale gezondheid

LEIDEN (ANP) - Koningin Máxima heeft zich woensdag op de Hogeschool Leiden verdiept in de mentale gezondheid van studenten in het hoger en wetenschappelijk onderwijs. Ze bracht een werkbezoek aan de instelling, waar ze met onder anderen studenten sprak die zelf initiatieven hebben ontplooid om hun welzijn te verbeteren.

De koningin is erevoorzitter van MIND Us, een stichting die ernaar streeft dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is.

Studenten van Frisse Gedachtes bijvoorbeeld vertelden haar woensdag in Leiden over hun Walk en Talks waarin jongeren met elkaar in gesprek gaan over mentale uitdagingen die zij ervaren.

Alarmerende berichten

Veel studenten hebben te maken met stress, eenzaamheid en prestatiedruk. Daarom hebben vijf Leidse partijen "na alarmerende berichten" recent de Verklaring Studentenwelzijn getekend: gemeente Leiden, Universiteit Leiden, Hogeschool Leiden, de Plaatselijke Kamer van Verenigingen en het Studieverenigingen Overleg Platform. Máxima sprak eveneens met de initiatiefnemers van de verklaring, die ook tot een actieplan moet leiden.

Volgens een van de studenten is in vriendengroepen neerslachtigheid, stijgend drugsgebruik en echt ongelukkig zijn merkbaar, zeker in coronatijd was dat zo. Terwijl het volgens hem tijdens de coronacrisis in de media leek of studenten zich niet verantwoordelijk gedroegen. Studenten hebben in hun studentenstad vaak ook geen huisarts waardoor het lang duurt voordat ze behandeld worden en de problemen nog groter worden.

Falen

Hoewel het niet overal vanzelfsprekend is om aandacht aan deze problemen te schenken, gebeurt al wel veel aan begeleiding, door coaches en psychologen, die volgens een van de studentes duidelijk maken dat het niet zo erg is om een keer studievertraging op te lopen. Daniël Wigboldus, rector van de Radboud Universiteit, vertelde over een project met de naam "prutswerk". Mensen deelden daarin hun eigen falen, ook docenten. Toen hij dat in de collegezaal ook eens deed, zag hij "een zucht van verlichting door de zaal gaan".

Maar falen ligt moeilijk, de prestatiedruk en sociale druk zijn erg hoog. "Ik vind het best een gestreste generatie", aldus een vertegenwoordiger van InHolland. Een groot probleem is dat de mensen die het hardste de vele initiatieven nodig hebben, het lastigste te bereiken zijn, zo klonk het. De koningin denkt dat het nodig is om meer onderzoek te doen naar prestatiedruk.

Meer uit Binnenland

Rutte: niet afschaffen dividendtaks een van mijn grootste fouten

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte baalt ervan dat Nederland nog steeds dividendbelasting heft. Het vorige kabinet trok de geplande afschaffing van de veelbesproken taks in 2018 in. "Ik beschouw het nog steeds als een van mijn grootste fouten dat het niet gelukt is", zegt de minister-president in debat over het Groningse gasdossier.

2 minuten geleden
Vuurwerkfestival Scheveningen weer afgelast, niet genoeg sponsors

DEN HAAG (ANP) - Het Vuurwerkfestival op Scheveningen gaat dit jaar opnieuw niet door. De organisatie heeft niet genoeg sponsoren gevonden, meldt de woordvoerder van het evenement donderdag na berichtgeving van Den Haag FM.

22 minuten geleden
Kabinet verwacht dat gaswinning Groningen dit jaar stopt

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet verwacht dat de gaswinning in Groningen dit jaar kan worden gestopt. Eind deze maand valt een definitief besluit. "Maar zoals het er nu naar uitziet gaat het goed", zei premier Mark Rutte in het debat over het eindverslag van de parlementaire enquêtecommissie over gaswinning in Groningen.

24 minuten geleden
Rutte: boosheid en schaamte om foute informatie over gaswinning

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Mark Rutte voelt "boosheid en schaamte" omdat het toenmalige kabinet in 2012 op basis van verkeerde informatie besloot de gaswinning niet drastisch te verminderen, ondanks een dringend advies van toezichthouder SodM om dat wel te doen. Hij erkent dat deze beslissing "tot op de dag van vandaag" gevolgen heeft voor veel Groningers.

24 minuten geleden
NVWA gaat extra letten op gevolgen hitte voor dieren

UTRECHT (ANP) - Vanwege de oplopende temperaturen de komende dagen, is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) extra alert op bescherming van dieren tegen hitte. De dienst herinnert vooraf alvast aan de aangescherpte regels voor zogeheten kalver-iglo's. Die bieden geen bescherming tegen hitte. Bij een temperatuur van 24 graden of meer is het verplicht om zulke verplaatsbare hokken in de schaduw te zetten.

25 minuten geleden
Coalitie ook verdeeld over detentie voor minderjarige asielzoeker

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de Tweede Kamer, waaronder coalitiepartijen D66 en ChristenUnie, wil niet dat gezinnen met minderjarige kinderen en alleenstaande minderjarige asielzoekers (amv'ers) bij hun asielaanvraag in detentie worden gezet. Dat is een van de voorstellen waar de Europese ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken donderdag en vrijdag over spreken als onderdeel van een Europees asielpact. Het kabinet staat, tot afgrijzen van veel Kamerfracties, achter dat voorstel.

35 minuten geleden
Kabinet legt vast dat geld herstel Groningen niet mag hinderen

DEN HAAG (ANP) - De schade van Groningers in het aardbevingsgebied moet hoe dan ook worden hersteld, en huizen waarvan het nodig is moeten worden versterkt. "Whatever it takes", zegt premier Mark Rutte daarover in debat met de Tweede Kamer. "Daar mogen financiën niet de beperking zijn."

54 minuten geleden