Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Máxima opent speciale site voor hulp aan Oekraïners

Máxima opent speciale site voor hulp aan Oekraïners

RIJSWIJK (ANP) - Koningin Máxima heeft vrijdag bij een aanmeldpunt voor Oekraïense vluchtelingen in de Broodfabriek in Rijswijk een onlineplatform voor deze vluchtelingen geopend. Ook sprak de koningin met vluchtelingen en werd ze rondgeleid op het aanmeldpunt.

Gevluchte Oekraïners en burgers die hen willen helpen, kunnen vanaf vrijdag terecht bij het onlineplatform refugeehelp.nl. Op de site zijn initiatieven, instanties en organisaties te vinden die hen kunnen helpen. De site is onder meer opgezet door VluchtelingenWerk Nederland.

Omdat Oekraïners vrij mogen reizen in Europa hoeven ze geen asiel aan te vragen. Alleen als ze zich hier laten registreren, is zichtbaar dat ze in Nederland zijn aangekomen.

Op weg helpen

Zodoende hebben de vluchtelingen vaak geen idee waar ze hier terechtkunnen voor hulp, meldde het Rode Kruis eerder al. De website moet hen op weg helpen bij het zoeken naar onderdak en zorg, maar ook naar kleding en voedsel.

Verder is op het onlineplatform onder meer informatie te vinden over vertaaldiensten, de politie en vluchtelingenorganisaties in Nederland. Ook wordt verwezen naar de Reisplanner (9292) en de site van de NS. Daarnaast kunnen bezoekers zich via de site laten informeren over onder meer de asielprocedure, rechtsbijstand en onderwijs.

Andere landen

Zo’n centraal onlinepunt voor vluchtelingen was er nog niet. Bij de lancering vrijdag zei staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) daarover dat in de huidige aandacht voor Oekraïense vluchtelingen niet moet worden vergeten dat dagelijks ook veel mensen uit andere landen naar Nederland komen voor hulp en onderdak. De website is momenteel in vier talen (Nederlands, Engels, Oekraïens en Russisch) beschikbaar, maar volgens directeur van VluchtelingenWerk Frank Candel is het de bedoeling dat dit er meer worden.

Máxima sprak met vertegenwoordigers van de organisaties die de website op poten zetten en vluchtelingen die hielpen het platform te ontwikkelen. Van der Burg prees de snelheid waarmee dat lukte. Hij noemde het "mooi om te zien" hoe volgens hem vele mensen in Nederland "in de hulpstand" zijn geschoten.

Meer uit Binnenland

Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

5 uur geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

7 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

12 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

14 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

14 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

14 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

17 uur geleden