Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Máxima opent speciale site voor hulp aan Oekraïners

Máxima opent speciale site voor hulp aan Oekraïners

RIJSWIJK (ANP) - Koningin Máxima heeft vrijdag bij een aanmeldpunt voor Oekraïense vluchtelingen in de Broodfabriek in Rijswijk een onlineplatform voor deze vluchtelingen geopend. Ook sprak de koningin met vluchtelingen en werd ze rondgeleid op het aanmeldpunt.

Gevluchte Oekraïners en burgers die hen willen helpen, kunnen vanaf vrijdag terecht bij het onlineplatform refugeehelp.nl. Op de site zijn initiatieven, instanties en organisaties te vinden die hen kunnen helpen. De site is onder meer opgezet door VluchtelingenWerk Nederland.

Omdat Oekraïners vrij mogen reizen in Europa hoeven ze geen asiel aan te vragen. Alleen als ze zich hier laten registreren, is zichtbaar dat ze in Nederland zijn aangekomen.

Op weg helpen

Zodoende hebben de vluchtelingen vaak geen idee waar ze hier terechtkunnen voor hulp, meldde het Rode Kruis eerder al. De website moet hen op weg helpen bij het zoeken naar onderdak en zorg, maar ook naar kleding en voedsel.

Verder is op het onlineplatform onder meer informatie te vinden over vertaaldiensten, de politie en vluchtelingenorganisaties in Nederland. Ook wordt verwezen naar de Reisplanner (9292) en de site van de NS. Daarnaast kunnen bezoekers zich via de site laten informeren over onder meer de asielprocedure, rechtsbijstand en onderwijs.

Andere landen

Zo’n centraal onlinepunt voor vluchtelingen was er nog niet. Bij de lancering vrijdag zei staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) daarover dat in de huidige aandacht voor Oekraïense vluchtelingen niet moet worden vergeten dat dagelijks ook veel mensen uit andere landen naar Nederland komen voor hulp en onderdak. De website is momenteel in vier talen (Nederlands, Engels, Oekraïens en Russisch) beschikbaar, maar volgens directeur van VluchtelingenWerk Frank Candel is het de bedoeling dat dit er meer worden.

Máxima sprak met vertegenwoordigers van de organisaties die de website op poten zetten en vluchtelingen die hielpen het platform te ontwikkelen. Van der Burg prees de snelheid waarmee dat lukte. Hij noemde het "mooi om te zien" hoe volgens hem vele mensen in Nederland "in de hulpstand" zijn geschoten.

Meer uit Binnenland

Explosief gevonden in woning in Leeuwarden, huizen ontruimd

LEEUWARDEN (ANP) - In een woning aan de Woudstraat in Leeuwarden is vrijdagavond een explosief aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de bom veiliggesteld en neemt die mee, meldt een woordvoerder van de politie. Hij verwacht dat bewoners van omliggende huizen, die waren ontruimd, snel kunnen terugkeren.

1 uur geleden
Sweet Dreams wint zes Gouden Kalveren, waaronder voor Beste Film

UTRECHT (ANP) - De film Sweet Dreams is vrijdagavond de grote winnaar geworden tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren. De film van regisseur en scenarist Ena Sendijarević en producent Lemming Film was goed voor zes Gouden Kalveren, waaronder die voor Beste Film. De uitreiking vond plaats tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

5 uur geleden
Stadsdeel Amsterdam-Oost toegevoegd aan wietproef

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsdeel Amsterdam-Oost is toegevoegd aan het veelbesproken wietexperiment, zo heeft de ministerraad besloten. In de proef leveren legale telers wiet aan coffeeshops. Bij de toevoeging van Amsterdam als elfde gemeente staat wel opgemerkt dat het uitgangspunt is dat het "niet tot vertraging" zal leiden.

7 uur geleden
Ex-baas FIOD: vasthouden aan Fraudewet oorzaak van hard beleid

DEN HAAG (ANP) - Voormalig directeur Hans van der Vlist van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD vindt het "vreselijk" dat er mensen en vooral kwetsbaren zijn gedupeerd door de overheid. Hij wijt dat met name aan een combinatie van "de Fraudewet, het halsstarrig vasthouden aan de alles-of-niets-regeling, de stapeling van toeslagen en daarna het onrechtmatig handelen van de Belastingdienst".

8 uur geleden
Minister Adema geeft aardappeltelers extra tijd om te oogsten

DEN HAAG (ANP) - Landbouwers krijgen twee weken extra tijd om hun consumptieaardappelen op zand- en lössgrond te rooien, heeft demissionair minister Piet Adema (Landbouw) besloten. Hij komt hiermee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer die een motie van BBB en SGP hierover aannam.

8 uur geleden
FNV vindt dat kabinet naar 'nijpende armoede' moet kijken

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV reageert verbolgen op het negatieve advies van het demissionaire kabinet over de plannen van de Tweede Kamer voor koopkrachtverbetering. "Wat een armetierig zootje", stelt FNV-voorzitter Tuur Elzinga. "Daar waar de Kamer wél verantwoordelijkheid neemt en een stapje in de goede richting zet, probeert dit demissionaire kabinet het zielige gezicht te redden. Niet meedenken, maar problemen opwerpen. Zorgen over het vestigingsklimaat, niet over de nijpende armoede."

8 uur geleden
Veehouders bij Vlaardingen moeten gras maaien om te veel dioxine

VLAARDINGEN (ANP) - Veehouders tussen Vlaardingen, Maassluis en Maasland krijgen het advies om hun gras te maaien, vanwege de te hoge hoeveelheid dioxine die in het gebied is neergekomen door de brand op het terrein van afvalverwerker AVR vorige week. Ook moeten inwoners hun tuinmeubels en auto's schoonmaken.

9 uur geleden