Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mauritshuis jubileert met oog voor vrouw in kunst en wetenschap

Mauritshuis jubileert met oog voor vrouw in kunst en wetenschap

DEN HAAG (ANP) - Het Mauritshuis in Den Haag opent donderdag 10 februari een expositie van 17e-eeuwse schilderijen, waarvan een derde door vrouwen is geschilderd. Het zijn allemaal bloemstillevens, een genre waarin vrouwen destijds erg succesvol waren. Volgens het Mauritshuis belandde hun werk zelfs in adellijke en vorstelijke collecties, van onder anderen Lodewijk XIV en koning-stadhouder Willem III. Toch zijn hun namen vaak amper meer bekend en daar wil de Haagse kunsttempel nu verandering in brengen met de tentoonstelling In Volle Bloei, waarmee de viering van zijn 200-jarig bestaan begint.

Werk van onder meer Rachel Ruysch, Maria van Oosterwijck, Judith Leyster, Clara Peeters, Michaelina Wautier en Maria Sybilla Merian is straks te zien in het museum aan de Hofvijver. "Na hun dood raakten ze vaak in de vergetelheid of werden hun werken aan mannelijke collega's toegeschreven - het was toch onmogelijk dat een vrouw zó mooi kon schilderen?" , aldus het Mauritshuis. Ook zette in verschillende gevallen een man later doodleuk zijn naam op het kunstwerk.

De beroemdste en succesvolste schilderes is waarschijnlijk Rachel Ruysch (1664-1750). Haar Vaas met bloemen uit 1700 is volgens het museum extra bijzonder omdat in dit boeket de bloemen al verwelken. Ruysch overvleugelde haar eveneens schilderende echtgenoot, weet het Mauritshuis. Het paar kreeg tussen al dat schilderen door tien kinderen, dus Rachel had ook nog eens haar handen vol aan het huishouden. Ze schilderde niettemin lustig door tot haar 85e en er zijn nog steeds circa 150 schilderijen van haar in omloop.

Kunstenares en onderzoekster

Maria Sibylla Merian (1647-1717) was niet alleen kunstenares maar ook onderzoekster. Ze liet botanische tekeningen plus belangrijke natuurwetenschappelijke publicaties na. In 1699 ging ze naar Suriname om onderzoek te doen naar de insecten daar. Ze maakte aansluitend het boek Metamorphosis Insectorum Surinamensium Ofte Verandering der Surinaamse Insecten. Ook publiceerde ze een Rupsenboek, waarvoor ze onderzoek deed en tekeningen maakte. Ook haar werk is in het Mauritshuis te bekijken.

De Amsterdamse Agnes Block (1629-1704) presteerde het in 1687 een ananas te kweken, volgens het Mauritshuis de eerste in Europa. Ze nodigde botanische kunstenaars uit om alle planten en bloemen in haar tuin van haar buitenhuis aan de Vecht vast te leggen, onder wie Alida Withoos, Maria Moninckx en Merian. Ook voor al dit werk is aandacht. Een afbeelding van de eerste Europese ananas is eveneens te bewonderen.

Meer uit Binnenland

Drukte op wegen verwacht door begin meivakantie

DEN HAAG (ANP) - In heel het land gaat vrijdagmiddag de meivakantie van start voor scholen. De ANWB verwacht door het vakantieverkeer een extra drukke avondspits. Ook Schiphol en andere luchthavens maken zich met tienduizenden verwachte reizigers per dag op voor topdrukte.

1 uur geleden
Rutte overlegt met Erdogan over benoeming tot NAVO-baas

ISTANBUL (ANP) - Mark Rutte hoopt vrijdag van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te horen dat die geen bezwaren meer heeft tegen zijn benoeming tot secretaris-generaal van de NAVO. Turkije is nu nog een van de vier landen die nog dwars ligt bij Ruttes benoeming tot baas van het militaire bondgenootschap.

1 uur geleden
Duizenden mensen ontvangen lintje van koning

DEN HAAG (ANP) - Enkele duizenden mensen in Nederland ontvangen vrijdag een lintje van koning Willem-Alexander. Ze hebben zich jaren ingezet als vrijwilliger, of ze hebben zich onderscheiden in hun carrière. De lintjesregen is elk jaar op de laatste werkdag voor Koningsdag.

1 uur geleden
Partijen in Kamer gaan achterban oproepen stil te zijn op 4 mei

DEN HAAG (ANP) - De politieke partijen in de Tweede Kamer gaan hun achterban oproepen de nationale dodenherdenking niet te gebruiken voor demonstraties of politieke statements. Zij roepen hun achterban op de twee minuten stilte te respecteren. Een motie van BBB is vrijdagochtend met een zeer ruime meerderheid in de Kamer aangenomen.

2 uur geleden
Adema keurt nieuw vaccin tegen blauwtongvirus goed

DEN HAAG (ANP) - Demissionair landbouwminister Piet Adema heeft een nieuw vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd voor gebruik. Dat schrijft hij vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Binnen een week komen de eerste miljoen doses op de Nederlandse markt, twee weken later nog eens een miljoen.

4 uur geleden
Bevolking Nederland in eerste kwartaal minder hard gegroeid

DEN HAAG (ANP) - In het eerste kwartaal van dit jaar is de bevolking van Nederland met bijna 20.000 mensen gegroeid. Dat zijn er 7600 minder dan dezelfde periode in 2023.

5 uur geleden
Tweede Kamer wil 25 april als landelijke dag tegen antisemitisme

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat 25 april de landelijke dag tegen antisemitisme wordt. Elk jaar rond die datum moet de Tweede Kamer ook een plenair debat voeren over antisemitisme. Het voorstel hiertoe van JA21 wordt breed ondersteund door de Kamer, zo bleek tijdens een Kamerdebat.

5 uur geleden