Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Massale zoektocht naar mensen in Tsjechië na fatale tornado

Massale zoektocht naar mensen in Tsjechië na fatale tornado

HRUSKY (ANP/DPA/RTR) - Hulpdiensten en militairen in Tsjechië zoeken vrijdag verder naar mensen die nog onder het puin liggen nadat een tornado en slagregens grote ravage hadden aangericht. Het dodental staat sinds donderdagavond laat op vijf. Ongeveer tweehonderd mensen raakten gewond, van wie er nog zestig in een ziekenhuis worden behandeld.

In zeven dorpen in het zuidoosten van het land verwoestte de tornado huizen en rukte daken van woningen. Sommige bewoners maakten melding van "vliegende" auto’s. Honderden brandweerlieden gaan van deur tot deur op zoek naar eventuele slachtoffers. Het leger heeft soldaten en zwaar materieel naar het gebied gestuurd.

Minister Jan Hamaçek van Binnenlandse Zaken, die sprak van een grote ramp, is naar het getroffen gebied gereisd. Premier Andrej Babis vertrok vervroegd uit Brussel om naar Zuid-Moravië te gaan. Hij zei dat veel EU-regeringsleiders hulp hebben aangeboden. De regering heeft al financiële steun beloofd aan mensen die (een deel van) hun huis zijn kwijtgeraakt.

Natuurgeweld

De tornado haalde windsnelheden van 300 tot 400 kilometer per uur. Het gaat om de krachtigste storm in de moderne Tsjechische geschiedenis.

Het stadje Hrusky bij de grens met Oostenrijk en Slowakije werd voor een groot deel vernield door het natuurgeweld dat gepaard ging met hagelstenen ter grootte van tennisballen. Oostenrijk heeft twee reddingshelikopters naar het buurland gestuurd en ook vanuit Slowakije en Polen komt hulp.

Meer uit Buitenland

Trump noemt kernwapenkwestie na huiszoeking onzin

WASHINGTON (ANP) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump vindt het onzin dat hij illegaal over documenten over kernwapens zou beschikken. Op eigen sociale media noemt hij de kernwapenkwestie een "hoax".Trump reageert op een bericht van de krant The Washington Post dat agenten eerder deze week nucleaire documenten zochten bij een huiszoeking in zijn landgoed in Florida.

1 uur geleden
Duitse overheid bespaart energie: verwarming op 19 graden

BERLIJN (ANP) - De Duitse overheid gaat energie besparen in zijn gebouwen: de verwarming mag nog op maximaal 19 graden. De geplande maatregel geldt voor alle openbare gebouwen, behalve ziekenhuizen en sociale instellingen.

3 uur geleden
Duitsland vindt kwik in rivier Oder na vondst vele dode vissen

BERLIJN/WARSCHAU (ANP/DPA) - Het ministerie van Milieu van de Duitse deelstaat Brandenburg zegt dat kwik is gevonden in de rivier Oder nadat daar veel dode vissen werden gezien. Het Poolse milieuministerie heeft tot zondag nodig om gegevens over de waterkwaliteit te analyseren.

5 uur geleden
Oud-bondskanselier Schröder klaagt Duitse parlement aan

BERLIJN (ANP/DPA) - De voormalige bondskanselier van Duitsland Gerhard Schröder heeft het Duitse parlement aangeklaagd, omdat dat in mei privileges van hem introk, vanwege zijn warme banden met Rusland en president Poetin. De advocaat van de 78-jarige zegt dat Schröder zijn privileges terug wil.

8 uur geleden
Hongkong heeft grootste bevolkingskrimp ooit en massale emigratie

HONGKONG (ANP/AFP) - Hongkong verloor het afgelopen jaar zo'n 113.200 inwoners, volgens cijfers die de stad donderdag publiceerde. De stad heeft nu nog een geschatte 7.291.600 inwoners, een daling van 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het was de grootste bevolkingsafname sinds de eerste volkstelling in 1961.

10 uur geleden
Washington Post: FBI zocht bij Trump documenten over kernwapens

WASHINGTON (ANP) - De FBI zou de woning van voormalig president Donald Trump eerder deze week zijn binnengevallen vanwege "documenten over kernwapens". Dat melden bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek aan The Washington Post. Of het om geheime informatie over Amerikaanse kernwapens gaat is niet duidelijk, maar volgens de Amerikaanse krant benadrukt de zoekactie wel "hoe groot de angst is dat de documenten in verkeerde handen komen".

12 uur geleden
Bloomberg: Biden bereidt herverkiezingscampagne in 2024 voor

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden bereidt plannen voor om een herverkiezingscampagne te lanceren na de tussentijdse parlementsverkiezingen van november. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met naaste medewerkers en vertrouwelingen van Biden. Net als in 2018 zou zijn voornaamste motivatie het voorkomen van een nieuw presidentschap van Donald Trump zijn.

13 uur geleden