Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Massale zoektocht naar mensen in Tsjechië na fatale tornado

Massale zoektocht naar mensen in Tsjechië na fatale tornado

HRUSKY (ANP/DPA/RTR) - Hulpdiensten en militairen in Tsjechië zoeken vrijdag verder naar mensen die nog onder het puin liggen nadat een tornado en slagregens grote ravage hadden aangericht. Het dodental staat sinds donderdagavond laat op vijf. Ongeveer tweehonderd mensen raakten gewond, van wie er nog zestig in een ziekenhuis worden behandeld.

In zeven dorpen in het zuidoosten van het land verwoestte de tornado huizen en rukte daken van woningen. Sommige bewoners maakten melding van "vliegende" auto’s. Honderden brandweerlieden gaan van deur tot deur op zoek naar eventuele slachtoffers. Het leger heeft soldaten en zwaar materieel naar het gebied gestuurd.

Minister Jan Hamaçek van Binnenlandse Zaken, die sprak van een grote ramp, is naar het getroffen gebied gereisd. Premier Andrej Babis vertrok vervroegd uit Brussel om naar Zuid-Moravië te gaan. Hij zei dat veel EU-regeringsleiders hulp hebben aangeboden. De regering heeft al financiële steun beloofd aan mensen die (een deel van) hun huis zijn kwijtgeraakt.

Natuurgeweld

De tornado haalde windsnelheden van 300 tot 400 kilometer per uur. Het gaat om de krachtigste storm in de moderne Tsjechische geschiedenis.

Het stadje Hrusky bij de grens met Oostenrijk en Slowakije werd voor een groot deel vernield door het natuurgeweld dat gepaard ging met hagelstenen ter grootte van tennisballen. Oostenrijk heeft twee reddingshelikopters naar het buurland gestuurd en ook vanuit Slowakije en Polen komt hulp.

Meer uit Buitenland

Ook volgende toetredingsstap Oekraïne stevent af op nee Hongarije

BRUSSEL (ANP) - Ook de volgende stap voor Oekraïne op weg naar het lidmaatschap van de Europese Unie dreigt op weerstand van Hongarije te stuiten. De regering van premier Viktor Orbán is de enige die nog grote bezwaren maakt tegen het plan van de EU voor de toetredingsonderhandelingen met Oekraïne, zeggen EU-bronnen.

16 minuten geleden
Opnieuw vulkaanuitbarsting op IJslands schiereiland Reykjanes

GRINDAVIK (ANP) - Mensen hebben in delen van IJsland hun woning moeten verlaten omdat er een vulkaanuitbarsting dreigde. Er werd activiteit gemeten rond de Sundhnúkskraters, niet ver van de hoofdstad Reykjavik, meldt de publieke omroep RUV. Ook de beroemde toeristische attractie Blue Lagoon is ontruimd. Korte tijd later volgde inderdaad een uitbarsting.

1 uur geleden
Israël: 75 procent van bufferzone tussen Gaza en Egypte in handen

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische strijdkrachten (IDF) hebben 75 procent van de bufferzone tussen Egypte en Gaza in handen, meldt de Nationale Veiligheidsadviseur van Israël. Hij zegt dat Israël uiteindelijk de volledige controle krijgt over deze zogeheten Philadelphi-corridor.

1 uur geleden
Palestijnen hebben geen indicatie dat grens Rafah snel opengaat

RAFAH (ANP) - De minister van Gezondheid Majed Abu Ramadan van de Palestijnse Autoriteit zegt geen indicatie te hebben dat de grensovergang bij Rafah snel weer open kan. De overgang sloot ruim drie weken geleden, toen Israël een offensief in de stad Rafah begon en de controle over de grenspost overnam.

2 uur geleden
Hoogste temperatuur ooit in India: 52,3 graden

NEW DELHI (ANP) - In de Indiase hoofdstad New Delhi is de temperatuur gestegen naar 52,3 graden, meldt het India Meteorological Department (IMD). Dat is de hoogste temperatuur die ooit gemeten is in het land.

3 uur geleden
Ngo's Georgië gaan zich niet houden aan buitenlandse-agentenwet

TBILISI (ANP/AFP) - Ongeveer tweehonderd Georgische ngo's zeggen dat ze zich niet zullen houden aan de controversiële buitenlandse-agentenwet. Zij stellen in een gezamenlijke verklaring dat de "Russische wet" niet in Georgië zal werken en dat "niemand zal gehoorzamen".

4 uur geleden
Gezondheidsraad positief over studie extra borstkankerscreening

UTRECHT (ANP) - De Gezondheidsraad is positief over een groot onderzoek dat het UMC Utrecht wil doen naar het uitbreiden van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker voor vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel. Dat dichte weefsel maakt het moeilijker om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen met de gebruikelijke methode, een mammografie. Terwijl juist deze vrouwen een verhoogd risico lopen op de ziekte.

4 uur geleden