Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Massale raketaanvallen op Oekraïne leiden tot veel stroomuitval

Massale raketaanvallen op Oekraïne leiden tot veel stroomuitval

KIEV (ANP/AFP) - Rusland heeft opnieuw het energienetwerk in Oekraïne op grote schaal gebombardeerd. Er zijn in het hele land raketaanvallen geweest die in veel regio's stroomuitval hebben veroorzaakt. De toestand is volgens de regering 'kritiek'. Er zijn raketaanvallen gemeld van Lviv in het westen tot Charkov in het oosten. Ook de hoofdstad Kiev werd door raketinslagen getroffen.

Volgens de burgemeester van de stad zit de helft van de bevolking zonder stroom, mede omdat de voorziening op diverse plaatsen uit voorzorg is stopgezet. In heel het land van ruim 40 miljoen inwoners zijn volgens de regering 7 miljoen huishoudens zonder stroom komen te zitten.

Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken is in Kiev tijdens zijn bezoek daar in de schuilkelder gegaan omdat er bombardementen dreigden. Hij bracht een bezoek aan de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad toen het luchtalarm afging. Zijn Oekraïense collega Dmitro Koeleba hield hem gezelschap en zei dat er veel schade is aangericht aan de stroomvoorziening. De Russen bestoken volgens de bewindsman vooral transformatoren die moeilijk te vervangen zijn.

Toespraak

In het westen van Oekraïne is met name in Lviv en Kovel na de luchtaanvallen ook "massale stroomuitval" gemeld. Verder zijn er bombardementen gemeld in onder meer Charkov, Dnipropetrovsk, Kirovohrad, Ternopil en Tsjerkasi. Volgens de Oekraïense strijdkrachten zijn er nog meer raketten afgevuurd dan op 10 oktober, toen Rusland het energie- en communicatienetwerk op grote schaal met raketten bestookte. Dat was na een aanslag op een voor Rusland strategische brug over de Straat van Kertsj naar de Krim.

De jongste aanvallen waren een paar uur na een toespraak via videoverbinding van de Oekraïense president Volodimir Zelenski op de G20-top in Indonesië Zijn stafchef Andri Jermak legt op Twitter een duidelijk verband tussen de explosies en de speech. "Rusland reageert op Zelenski's krachtige speech op de G20 met een nieuwe raketaanval. Denkt iemand nog serieus dat het Kremlin vrede wil? Het wil gehoorzaamheid."

In het grensgebied van Rusland met Oekraïne is door de plaatselijke autoriteiten weer een Oekraïense beschieting gemeld. Raketten troffen de plaats Sjebekino, nog geen 6 kilometer van de grens. Het is in de streek van Belgorod die tijdens de negen maanden durende oorlog herhaaldelijk door Oekraïense raketten is getroffen. In oktober bestookten de Oekraïners er een elektriciteitscentrale wat in Belgorod stroomuitval veroorzaakte, aldus de Russen.

Meer uit Buitenland

Exitpoll: liberale PS grootste partij in Slowakije

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Volgens de exitpoll van de Slowaakse zender RTVS is de liberale partij Progressief Slowakije zaterdag de grootste geworden bij de nationale parlementsverkiezingen. PS, geleid door Michal Simecka, komt volgens de eerste prognose uit op bijna 20 procent van de stemmen. Zijn grote rivaal en voormalig premier Robert Fico van de populistische Smer-SD zou kunnen rekenen op iets meer dan 19 procent.

1 uur geleden
Amerikaans Huis neemt voorstel McCarthy aan en voorkomt shutdown

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zaterdag ingestemd met een voorstel van de Republikein Kevin McCarthy voor een noodfinanciering. De dreigende shutdown van de overheid is daarmee voorlopig van de baan. De overbruggingsperiode is 45 dagen. Daarvoor moet ook de Senaat nog wel akkoord gaan en president Joe Biden de wet snel ondertekenen.

2 uur geleden
VN-plan aangenomen om schade door chemicaliën te verminderen

BONN (ANP/AFP) - Op een VN-conferentie is zaterdag een nieuw plan aangenomen om (milieu)risico's van chemicaliën te verminderen. Het zogenoemde Global Framework on Chemicals werd aangenomen door overheden, bedrijven en NGO's.

3 uur geleden
Tienduizenden Zwitsers eisen actie tegen klimaatverandering

BERN (ANP/DPA/RTR) - Meer dan 60.000 Zwitsers zijn zaterdag, minder dan een maand voor de nationale verkiezingen, in Bern de straat op gegaan om op de kortst mogelijke termijn strengere maatregelen tegen klimaatverandering te eisen. De activisten maakten zich massaler dan ooit sterk voor "gerechtigheid voor het milieu".

5 uur geleden
Republikein McCarthy komt met voorstel om shutdown af te wenden

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Slechts uren voordat in de Verenigde Staten een shutdown van de federale overheid dreigt in te gaan, zal het Huis van Afgevaardigden zaterdag stemmen over een noodfinancieringswet om dit te voorkomen. Met een overbruggingsfinanciering moeten de federale overheidsdiensten in ieder geval 45 dagen openblijven, zo kondigde de Republikeinse voorzitter Kevin McCarthy aan.

5 uur geleden
Libië hervat vliegverkeer op Italië na bijna tien jaar

TRIPOLI (ANP/AFP) - Libië vliegt weer op Italië. Volgens de autoriteiten in Tripoli is zaterdag een toestel opgestegen met bestemming Rome. Dat was bijna tien jaar niet mogelijk door een ban van de Europese Unie. Die verbood in 2014 vluchten van Libische maatschappijen naar de EU wegens de oorlog die het Noord-Afrikaanse land verscheurde. Onder meer het internationale vliegveld Mitiga kwam onder vuur te liggen. De gewapende strijd is nog altijd niet voorbij.

6 uur geleden
Extreme hitte in Amazonegebied noodlottig voor dolfijnen

MANAUS (ANP/DPA) - Extreme hitte in het Braziliaanse Amazonegebied is vermoedelijk een groot aantal zoetwaterdolfijnen noodlottig geworden. Volgens het onderzoeksinstituut Mamirauá zijn de voorbije dagen in Lago Tefé al meer dan honderd dode dieren aangetroffen.

7 uur geleden